Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Carte > Scrisori imaginare – Octavian Paler

Scrisori imaginare – Octavian Paler

Cautand raspunsuri la intrebari care l-au obsedat toata viata, Octavian Paler compune scrisori adresate unor personalitati care i-au dominat lecturile – Erasm, Camus, Rilke, Proust, Wilde, Pavese, Descartes, Gide etc. Toate scrisorile-eseu sunt insotite de poezii, printre care se numara si binecunoscuta „Avem timp”, amintita in mai multe randuri la moartea scriitorului.

In 2008, Editura Polirom a initiat seria de autor „Octavian Paler”, coordonata de Georgeta Naidin-Dimisianu, in care au aparut pana in prezent volumele: „Un om norocos”, „Polemici cordiale”, „Aventuri solitare”, „Mitologii subiective”, „Apararea lui Galilei” (Premiul Academiei Romane), „Viata ca o corida”, „Drumuri prin memorie”, „Desertul pentru totdeauna”, „Don Quijote in Est”, „Caminante” (Premiul Uniunii Scriitorilor), „Rugati-va sa nu va creasca aripi”, „Eul detestabil”, „Autoportret intr-o oglinda sparta” si „Scrisori imaginare”.

Octavian Paler s-a nascut pe 2 iulie 1926, in comuna Lisa, judetul Brasov. A urmat, ca bursier, Liceul „Spiru Haret” din Bucuresti, facand insa ultima clasa la Liceul „Radu Negru” din Fagaras si sustinand bacalaureatul la Sibiu, in 1945. A fost, concomitent, student la Facultatea de Litere si Filosofie, respectiv Facultatea de Drept din Bucuresti.

Dupa absolvire, este recomandat de Tudor Vianu pentru a ramane asistent la Catedra de Estetica, insa declina propunerea si se angajeaza la Radiodifuziune. Aici va fi corespondent special, apoi redactor-sef adjunct la redactia culturala. Este corespondent Agerpres la Roma, cateva luni, la sfarsitul anului 1964, iar in urmatorii ani, director general al Televiziunii Romane (1965-1968), director general adjunct la Radio (1968-1970), redactor-sef la Romania libera (1970-1983). Demis in 1983 din motive politice, se va pensiona medical in acelasi an, reintrind in „arena” odata cu Revolutia din 1989, cand devine director onorific al ziarului Romania libera. Ulterior s-a aflat in aceeasi postura la Cotidianul.

Scriitorul a debutat publicistic in 1958, cu versuri in Luceafarul, iar editorial, abia in 1970, cu volumul de poezii „Umbra cuvintelor”. Octavian Paler a incetat din viata pe 7 mai 2007.

Comments

comments

Lasă un răspuns