Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Film > Sectiunea Un Certain Regard, dominata de romani

Sectiunea Un Certain Regard, dominata de romani

video_youtube

Un Certain Regard este sectiunea „unde se concentreaza actiunea” la Festivalul de Film de la Cannes 2010, si nu in competitia oficiala, iar filmele lui Radu Muntean si Cristi Puiu se numara printre „nestemate”, apreciaza presa internationala. Potrivit Variety, „renasterea cinematografica a Romaniei – impreuna cu <<Aurora>> de Cristi Puiu – a adus o confirmare a suspiciunilor ca sectiunea Un Certain Regard va umbri competitia oficiala”. In aceasta sectiune, alaturi de Cristi Puiu mai concureaza Radu Muntean, cu filmul „Marti, dupa Craciun”.

Village Voice isi subtitreaza articolul: „Competitia nu este incrancenata, dar romanii sunt”. Analizand filmul lui Radu Muntean, publicatia americana apreciaza ca, daca „Marti, dupa Craciun” ar fi fost in competitia principala a festivalului, Mirela Oprisor ar fi primit premiul pentru interpretare feminina. „Daca <<Marti, dupa Craciun>> sintetizeaza ce a castigat filmul romanesc in ultimii ani, imbinand o poveste obisnuita cu o tensiune neobisnuita, <<Aurora>> duce stilul romanesc pe un teritoriu cu totul nou”, scrie Village Voice, adaugand ca filmul este „un test pentru admiratorii filmului <<Moartea domnului Lazarescu>> si o poveste despre o crima in care identitatea criminalului e cunoscuta, dar motivele din spatele crimelor, nu”.

Si AFP dedica un material amplu filmelor est-europene din sectiunea Un Certain Regard, unde Puiu si Muntean sunt cap de afis. „Romania are o reprezentare puternica la Cannes, cu subiecte puternice si abordari lungi ale acestora”, scrie agentia franceza, vorbind si despre proiectul lui Andrei Ujica, „Autobiografia lui Nicolae Ceausescu”, rezultata din montajul materialelor de arhiva despre dictator. Regizorul de 58 de ani, al carui film a fost proiectat in afara competitiei, a spus ca nu a vrut sa faca un documentar despre Ceausescu. „Cred ca putem sa ne apropiem mai mult de evenimentele istorice prin mijloacele artistice”, a declarat el.

  • Sursa: www.artboom.ro.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus