Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Evenimente > Simpozionul international “Evadarea din Balcani” la Divan Film Festival

Simpozionul international “Evadarea din Balcani” la Divan Film Festival

Divanul Degustatorilor de Film si arta Culinara (19-26 august, Portul Cultural Cetate) gazduieste in zilele de 22 si 24 august simpozionul international “Evadarea din Balcani”. De data aceasta nu este vorba despre evadarea propriu-zisa dintr-o sordida inchisoare balcanica precum in Midnight Express al lui Alan Parker, ci de iesirea din scheme si prejudecati. Cinematografia balcanica nu consta doar in drame rurale si ale tranzitiei, comedii negre si filme cu personaje cu temperament excesiv, ramase in memoria noastra prin realizarile memorabile ale lui Cacoyannis, Petrovici ori Kusturica. Apartin aceleiasi regiuni si filmele lui Makavejev, Gopo sau Nuri Bilge Ceylan, care par la prima vedere doar niste exceptii misterioase. Gopo si alti cativa au realizat filme SF, iar cineastii din Balcani au avut realizari notabile si in alte genuri (horror si western).
 
Si-au anuntat deja participarea la simpozion profesorii Aleksandra Milanović- Petrović de la Universitatea din Belgrad, Aleksandar Ianakiev de la NATFIZ (Universitatea de arta cinematografica din Sofia), Lydia Papadimitriou de la Universitatea John Moores din Liverpool, Stefan Sidovski de la Universitatea de Film de la Skopje, criticii de film Serghei Lavrentiev (autorul cartii “Westernurile rosii” din 2009, ce a provocat interesul marilor festivaluri pentru retrospective cu westernuri produse in tari ex-comuniste), din Rusia, Ivan Forgacs,de la revista maghiara „Filmkultura”, si Petar Kardjilov,din Bulgaria. Din Romania, vor participa la dezbateri criticii de film Dana Duma, Magda Mihailescu, Marian Tutui, Mihai Fulger si Florin Barbu.
 
Ajuns la editia a III-a Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara aduce in fata publicului cinefil ingrediente cinematografice si culinare din zona balcanica. Anul acesta filmele vor fi proiectate din nou pe un ecran in aer liber, evenimentul fiind deschis nu doar invitatilor, ci si vizitatorilor ocazionali, pasionati de film sau gastronomie.
Noutatea editiei din 2012 este incercarea de a arata ce nu este tipic pentru tarile balcanice, acele trasaturi sau genuri cinematografice care ies din context.
 

Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara este organizat de Fundatia pentru Poezie „Mircea Dinescu”, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Consiliului Judetean Dolj si Primariei Cetate (Dolj).

 

Comments

comments

Lasă un răspuns