Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Divertisment > Succes total la Cannes

Succes total la Cannes

Pentru Romania, la editia cu numarul 60 a Festivalului de Film de la Cannes s-a scris istorie. Este pentru prima data cand un film romanesc primeste Palme d’Or, cel mai important premiu al festivalului. Performanta si meritele ii apartin lui Cristian Mungiu, care a impresionat juriul cu filmul de lungmetraj “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”.

Cristian Mungiu i-a declasat in competitia pentru Palme d’Or pe David Fincher, Emir Kusturica, fratii Coen, Bela Tarr si Aleksandr Sokurov.

Tanarul cineast roman dovedeste astfel ca se ridica la valoarea numelor mari care au castigat trofeul in trecut: Roman Polanski (pentru “Pianistul, in 2002), Gus Van Sant (“Elephant, 2003), Michael Moore (“Fahrenheit 9/11”, 2004) sau Lars Von Trier (“Dancer in the dark”, 2000).

  • “4 luni, 3 saptamani si 2 zile” este prima dintre cele 3 povestiri incluse de Cristian Mungiu in proiectul “Amintiri din epoca de aur”. Toate cele 3 povestiri sunt legate de perioada ceausista. In “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, doua prietene se confrunta cu o situatie complicata de legea anti-avort impusa de regimul comunist.

Cel de-al doilea premiu obtinut de Romania la marele festival de film este Un certain regard, acordat filmului “California dreamin'”. In absenta regizorului Cristian Nemescu, decedat anul trecut intr-un accident de masina, trofeul a fost inmanat monteurului. Juriul a precizat ca, desi are un caracter neterminat – cauzat de moartea brusca a regizorului, filmul convinge prin amploarea punerii in scena, talentul actorilor si puterea de a povesti.

  • Alte premii acordate: Premiul pentru intrega cariera – Gus Van Sant, Marele premiu al juriului – “Mogari no mori” (Naomi Kawase), Cel mai bun scenariu – Fatih Akin “Auf der anderen seite”, Cea mai buna regie – Julian Schnabel (“Le Scaphandre et le Papillon”), Premiul pentru interpretare feminina – Do-yeon Jeon (“Secret Sunshine”) si Premiul pentru interpretare masculina – Konstantin Lavronenko (“Izgnanie”).

Comments

comments

Leave a Reply