Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Divertisment > Super-eroinele favorite ale lumii

Super-eroinele favorite ale lumii

Fetele au preluat puterea! Si in filme, si in box-office. Cu „Charlie’s Angels”, „Crouching Tiger” sau „Lara Croft”, actiunea a inceput sa se desfasoare din ce in ce mai mult la feminin. Eroinele au propriile lor metode de a iesi din situatiile aparent imposibile.

Buffy baga spaima in vampiri, Xena este o printesa razboinica, Nikita e fata rebela, Sydney Fox e cercetatoarea care stie tot in materie de artefacte si arte martiale, iar Sydney Bristow e maestra deghizarilor si a solutiilor salvatoare. Domnitele la ananghie nu mai asteapta cavalerii care sa le salveze. Asta cel putin in filme…

Succesul eroinelor de actiune i-a luat pe multi prin surprindere, dar asta nu inseamna ca Lara Croft si Aeon Flux nu au avut si ele niste „bunici”. In anii ’70, o eroina cu puteri fantastice cucerea America. Wonder Woman a prins viata in 1974, devenind apoi subiectul unei intregi serii, difuzate intre anii 1976-1979 si avand-o pe Lynda Carter drept protagonista. Papusile Wonder Woman din acea perioada se vand si azi la preturi record pe site-uri.

Tot in acea perioada, „Ingerii lui Charlie” (foto) au fost in mare voga. Kate JACKSON (Sabrina), Farah FAWCETT (Jill) si Jaclyn SMITH (Kelly) au avut parte de aventuri timp de 5 ani. Au fost totodata sursa de inspiratie pentru Cameron Diaz, Drew Barrymore si Lucy Liu, care, 20 de ani mai tarziu, le-au reinviat pe detectivele lui Bosley, le-au innoit garderoba si le-au dus la cateva cursuri de arte martiale si cascadorii in viteza.

ARTICOL PRELUAT DIN REVISTA

In 1990, Luc BESON a declansat isteria „Nikita”. Dupa „La femme Nikita”, cu Anne PARILLAUD in rolul principal, avea sa se faca un remake cu Bridget FONDA si o intreaga serie care a lansat cariera australiencei Peta WILSON si a lui Roy DUPUIS.

In 1995, a inceput domnia printesei razboinice, Xena. Lucy LAWLESS isi facuse debutul ca eroina de actiune in „Hercules”, inainte de a avea propria ei serie, care s-a bucurat de un mult mai mare succes decat aventurile lui „Hercules”.

Mel Gibson si Danny Glover s-au descurcat binisor in „Arma Mortala”, dar la a treia parte se simtea deja nevoia unui… picior de femeie. Producatorii au distribuit-o pe Rene RUSSO in rolul bataioasei Lorna Cole. Participarea ei a adus seriei a patra incasari de 130 de milioane de dolari in SUA si inca o data pe atat in afara ei; si numai din vanzarile de bilete in 1998.

Un an mai tarziu, Trinity, alias Carrie Ann MOSS, ii sarea in ajutor lui Neo, eroul celebrului „The Matrix”. Actrita si-a rupt un picior in timpul unei filmari, dar pentru o cauza nobila: incasari record – peste 170 de milioane de dolari in SUA si alte 203 milioane in alte tari.

In 1999, un joc video lansat cu 3 ani mai devreme si foarte apreciat de fanii genului, numit, Lara Croft prindea viata. Seria de televiziune bazata pe acest joc, „Relic Hunter”, o avea in distributie pe exotica Tia CARRERE si a fost un urias succes in materie de audienta.

Recorduri a doborat si filmul inspirat din acelasi joc, care a fost lansat in 2001. Scenariul, efectele speciale, Angelina JOLIE (foto) s-au facut „vinovate” de incasari de aproape 400 de milioane de dolari in intreaga lume. Angelina Jolie si-a pus costumul sexy pentru 2 serii Lara Croft si, pentru cateva zerouri in plus pe contract, a acceptat chiar sa joace alaturi de tatal sau, Jon Voight, cu care era in relatii mai degraba reci in momentul inceperii filmarilor.

ARTICOL PRELUAT DIN REVISTA

„Alias” nu a fost inspirat dintr-un joc video, in schimb a dat nastere unuia. A fost creat si un joc video on-line, „Alias Underground”, in care personajele au imprumutat vocile catorva actori din serial. Jennifer GARNER juca deja de 5 sezoane rolul agentei Sydney Bristow, cand i-a anuntat pe producatori ca a ramas insarcinata.

Si nimeni nu si-a pus problema ca periculoasa viata de agent nu se asorteaza cu o sarcina. Scenaristii au gasit repede o solutie si toata lumea a fost fericita ca seria a continuat cu acelasi succes.

Solutia la care a apelat Quentin TARANTINO pentru un alt celebru film plin de actiune s-a numit Uma THURMAN. Mai putin inzestrata la capitolul sani decat Lara Croft, mai putin subtila decat Sydney Bristow, „The Bride” a mizat pe figuri complicate de arte martiale si mai multa violenta in filmul lui Tarantino – „Kill Bill”. Mai mult de 60.000 de dolari, din cele 55 de milioane alocate pentru realizarea filmului, s-au cheltuit pe sabii si alte arme. Dar investitia a meritat, de vreme ce – in primul week-end de la lansarea din SUA, „Kill Bill I” obtinuse incasari ce acopereau mai mult de jumatate din investitie.

Jocurile video, benzile desenate sau filmele de animatie raman in continuare surse de inspiratie pentru producatorii care, odata ce au convins o actrita de Oscar sau macar de Glob de Aur sa imbrace pielea personajului fantastic, au succesul asigurat. In 2004, a fost Halle BERRY (foto) cea care a imbracat costumul mulat al femeii-pisica, iar un an mai tarziu, o alta castigatoare de Oscar, Charlize THERON s-a jucat de-a eroina fantastica. Aeon Flux este aventuriera momentului, dar suprematia ei nu va dura prea mult. Alte filme de actiune sunt pe cale sa se nasca si alte stele vor (re)veni pe firmament.

ARTICOL PRELUAT DIN REVISTA

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus