Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Carte > Tanara in coma – Douglas Coupland

Tanara in coma – Douglas Coupland

Cartea „Tanara in coma” de Douglas Coupland, despre o femeie care timp de 18 ani s-a aflat in coma, a aparut recent la Humanitas Fiction. Cartea este unul dintre cele mai traduse romane ale lui Douglas Coupland, dupa care BBC a realizat o adaptare radiofonica de succes in 2008.

Nimeni nu stie daca alcoolul si calmantele inghitite in timpul unei petreceri, in iarna lui 1979, sunt sau nu cauza comei in care intra tanara Karen, eroina romanului. Insa acest eveniment tragic isi va pune amprenta asupra urmatorilor douazeci de ani din viata tuturor prietenilor ei, produse tipice ale suburbiei nord-americane.

Richard, iubitul adolescentei, trebuie sa lupte cu fluctuatiile bursei si ale pietei imobiliare si sa invinga alcoolismul, avand in acelasi timp grija de fiica lui, pe care Karen a adus-o pe lume in primul an de coma.

Pam, top modelul dependent de droguri, ajunge make-up artist in industria cinematografica, in vreme ce prietenul ei fabrica monstrii pentru filmele de groaza. Wendy este medic, dar n-a cunoscut niciodata iubirea, intrucat cel de care era indragostita, Jared, a murit de leucemie in ultimul an de liceu.

Toti isi traiesc viata abulic, ca pe un vis anost si interminabil. Cand, dupa aproape optsprezece ani, Karen deschide ochii, un suflu de speranta le rascoleste rutina, conferindu-i brusc un sens nebanuit. Insa somnul cel lung al tinerei a fost bantuit de cosmaruri apocaliptice, ce se dovedesc premonitorii.

  • Douglas Coupland a scris acest roman dupa o calatorie extenuanta in Europa, iar titlul i-a fost inspirat de cantecul „Girlfriend in a Coma” al formatiei britanice The Smiths.
  • Douglas Coupland debuteaza fulminant in 1991, cu „Generation X: Tales for an Accelerated Culture”, carte-cult datorita careia Coupland va fi comparat cu Kerouac si Salinger. Apoi publica o serie de romane, printre care: „Shampoo Planet” (1992), „Life After God” (1993), „Microserfs” (1995), „Tanara in coma” (1997), „Miss Wyoming” (1999), „Hey Nostradamus” (2003), „The Gum Thief” (2007) si „Generation A” (2009), „Player One” (2010).

Sursa: www.mediafax.ro.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus