Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Vedete > Ada Condeescu: mi-am propus sa traiesc frumos

Ada Condeescu: mi-am propus sa traiesc frumos

 

„Eu ard pentru ceea ce fac“

Nu acelaşi lucru poţi spune despre Ada. Pe ea n-ai cum să n-o iubeşti. E veselă şi râde mult, vorbeşte aproape fără să respire despre filmele pe care le-a făcut şi cele pe care le-a văzut, despre actori şi regizori pe care îi apreciază şi cu care a avut norocul să lucreze, despre întâlnirile cu oamenii care au energii bune, îţi spune care sunt planurile ei, cum se bucură că are şansa să facă şi teatru. Ada joacă în piesa Trei femei înalte (cel de-al treilea text pentru care dramaturgul american Edward Albee a primit Premiul Pulitzer), la Teatrul „Sică Alexandrescu“ din Braşov. Piesa este un discurs despre viaţă, împliniri şi renunţări, iubire şi conflict. 

Spune că îi place pe scena de teatru, dar nu s-a dus la prea multe audiţii până acum. „Pe scenă şi în faţa camerei de filmat sunt emoţii atât de diferite, le iubesc şi pe unele, şi pe altele. Dar, în acest moment al vieţii mele şi pentru fericirea mea profesională absolută, pot spune că mă simt mai bine în film. Din simplul motiv că aici e totul mai intens, iar eu ard pentru ceea ce fac. Îmi place să fiu plecată o lună, două undeva să filmez, să dau totul pentru rolul meu. Nu am nici o problemă să-mi ţin telefonul pe silenţios, nu mă interesează altceva decât să fac o treabă excelentă pe platoul de filmare.“ 

Noroc şi energii benefice

La 25 de ani împliniţi pe 2 iulie, Ada Condeescu vorbeşte despre filme, roluri şi carieră cu o maturitate extraordinară. Asta, poate şi pentru că, în acest moment, să devină o mare actriţă e cel mai important lucru din lista ei. „Love Island, care va apărea în 2014 şi în care joc alături de Ariane Labed (premiul Coppa Volpi pentru cea mai bună actriţă în 2010, la Veneţia), Ermin Bravo şi Franco Nero, este un film foarte valoros pentru mine, am un rol important primit de la unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi regizori europeni“, spune Ada despre pelicula la care a filmat toată vara în Croaţia.

„Deocamdată, nu ştiu ce va urma anul viitor; e posibil să se concretizeze un proiect românesc în primăvară.“ Pentru acesta şi orice ar putea urma, Ada se pregăteşte non-stop. Spune că aşa e bine şi se uită la multe filme, citeşte, călătoreşte şi lucrează cu ea însăşi pentru ce va să vină. „Eu cred foarte tare că lucrurile se întâmplă când trebuie, aşa cum consider că am avut noroc să iau premiul Shooting Stars anul acesta – în juriu a fost Jasmin (regizoarea care a ales-o, la întâlnirea Shooting Stars de la Berlin, pentru Love Island). Şi cred în oamenii care pun laolaltă energii bune“, zâmbeşte Ada. 

Se amuză copios dacă o întrebi ce altceva îşi doreşte în afară de a face filme. Cum să-şi dorească altceva?! Bine, recunoaşte cu jumătate de gură că vrea să călătorească mai mult – în Italia, ţara ei preferată, dar nu numai –, să stea cu lunile la mare şi să aibă timp pentru fotografie, una dintre pasiunile cele mai puternice, moştenire pe linie paternă.

Şi ar mai vrea un lucru pentru care deocamdată nu-i este foarte clar cum trebuie să acţioneze. „Mi-am propus să tră-iesc frumos. La noi e destul de complicat să faci asta, dar fiind contextul, dar eu vreau să încerc. Să elimin lucrurile negative şi să las aproape doar oameni frumoşi şi lucruri pe măsură.“ 

Insist: şi ce crezi că te-ar mai face fericită? „Să-mi găsesc un agent în toamnă, când voi merge la Londra.“ În afară de profesie… „Ah! Mi-aş dori o familie, la un moment dat, una frumoasă aşa cum rar întâlneşti. Şi un copil. Deocamdată, sunt la momentul în care îmi doresc să am doar un copil.“

 

Când s-a născut Ada, actorul Florin Zamfirescu, prieten de familie, i-a spus mamei micuţei: „Fata asta trebuie să se facă actriţă, ia uite ce ochi are!“ A prezis bine marele nostru actor – Ada a devenit actriţă, dar nu numai ochii au ajutat-o. Râde când povesteşte istorioara asta pe care o ştie de la mama, iar ochii mari, migdalaţi îi strălucesc a veselie, una contagioasă. Stăm la cafea cu lapte într-una din ultimele zile de vară în România. Ada abia s-a întors de la Sarajevo. Peste doar câteva ore, îşi va face bagajul pentru o binemeritată vacanţă în Italia.

Printre cei mai buni actori europeni

O ştii din filmul Eu când vreau să fluier, fluier (regia Florin Şerban), premiat cu Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin în 2010 sau poate că ai văzut-o anul trecut în Loverboy (regia Cătălin Mitulescu), care i-a adus în 2011 premiul „The Heart of Sarajevo“ pentru cea mai bună actriţă în cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo. Toamna asta, o vei vedea în pelicula Lupu (regia Bogdan Mustaţă), care a avut premiera mondială în competiţia Festivalului de Film de la Sarajevo 2013. Iar anul viitor, în primul său film internaţional în care joacă în limba engleză – comedia Love Island, în regia bosniacei Jasmila Žbaniç (laureată cu Ursul de Aur în 2006).

Ada Condeescu este una dintre cele mai promiţătoare tinere actriţe din România – iar dacă mai era nevoie de vreo confirmare, ea a venit anul acesta, odată cu programul internaţional Shooting Stars, menit să promoveze cei mai buni tineri actori europeni. În 2013, Ada a fost unul dintre ei, iar asta (pe lângă filmele cu care a ajuns în câteva festivaluri foarte importante şi rolurile de jurat pe care a fost bucuroasă să le onoreze în alte festivaluri) nu-i puţin lucru la 25 de ani.

„Lupu“, primul film altfel

La sfârşitul lunii august, Ada se afla la Sarajevo, la festivalul de film. „A fost o bucurie că am avut premiera filmului Lupu acolo, unde a şi început proiectul, unde a primit cea dintâi finanţare“, povesteşte ea. În Sarajevo, pelicula de debut în lungmetraj al regizorului Bogdan Mustaţă a fost foarte bine primită. „Dar nu se ştie ce va fi în România, unde publicul e mai puţin obişnuit cu filmul european, pe care îl digeră mai greu“, spune actriţa.

„Ce se poate întâmpla în mintea unui adolescent de 16 ani când se îndrăgosteşte prima dată? Lupu trăieşte cea mai stranie vară din viaţa sa. Mama lui are un nou iubit, fata care se lipeşte de el pe holurile întunecate ale blocului e posibil să nu existe şi tatăl mort îi cere ajutorul din camera alăturată“, aşa sună sinopsisul peliculei pentru care Ada a terminat filmările spre sfârşitul anului 2011.

„Mi-e greu să spun cum va reacţiona publicul de la noi; e un film dificil. Am lucrat foarte mult pentru acest personaj de compoziţie, un rol diferit de ce am jucat până acum. Regizorul voia să fiu cumva intangibilă şi a fost prima dată când a trebuit să fac asta în film. Am avut o experienţă asemănătoare în piesa Visul unei nopţi de vară, la Teatrul Metropolis. Lupu e un film pe care poţi să-l iubeşti sau să nu-l iubeşti, nu prea te poţi situa la mijloc“, spune actriţa.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus