Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Vedete > Alexandra Ușurelu: Succesul înseamnă să-ți găsești locul și menirea

Alexandra Ușurelu: Succesul înseamnă să-ți găsești locul și menirea

Alexandra Ușurelu, o prezență caldă și luminoasă, a cucerit publicul cu sensibilitatea sa. O îmbinare de stiluri ce dă naștere unei muzici de calitate, unice este ceea ce o caracterizează și o diferențiază pe scena românească.

Alexandra se află într-un turneu pe scenele teatrelor din România care a debutat la sfârșitul lunii ianuarie și care, datorită succesului impresionant, a fost prelungit și în alte orașe față de cele stabilite inițial. Alături de bandul său, Alexandra confirmă constant succesul la un public dornic să vadă spectacole de bună calitate, dornic de o muzică surprinzătoare și curată. Albumul său de debut, „La capătul lumii”, a fost de trei ori nominalizat, la numai trei luni de la lansare, la Gala Premiilor Muzicale Radio România, la categoriile „cel mai bun debut”, „cel mai bun duet” şi „cel mai bun album”.

Cum a reușit și ce înseamnă succesul pentru ea sunt doar câteva dintre micile secrete pe care ni le-a dezvăluit.

De ce ai ales muzica? Ce te inspiră?

Am copilărit într-un orășel de la Dunăre și pentru mine este important lucrul acesta. În Dunăre, în apă eu am învățat să „zbor“. Mă ținea tatăl meu pe ambele brațe și îmi spunea: „Dă, tată, din aripi, hai, fetița mea, dă din aripi!“  Acolo am învățat să echilibrez și să înaintez, în ciuda curenților. În curtea casei aveam un cireș uriaș. Îmi plăcea să urc în el până sus de tot. De acolo sus, îmi plăcea să privesc Dunărea, care lega orașul meu de cel al surorii mele, de care eram despărțită prin forța împrejurărilor. Asta mi se părea că o aduce mai aproape de mine. Astfel, am început să-mi doresc să fiu ca o apă care leagă oamenii, iar în muzică am găsit cel mai frumos mod de a aduce oamenii împreună.

Când ai început să cânți?

Tatăl meu ne cânta la chitară adesea și emoția pe care o transmitea prin muzică mi se părea ceva neprețuit. Luând parte la așa ceva în casa noastră, mi-am dorit să pot păstra mereu cu mine acea stare. Din păcate, n-o puteam cumpăra de la magazin. Și atunci am înțeles că, dacă vreau s-o păstrez mereu, trebuie s-o caut în mine. Pe când aveam vreo 5-6 ani, am început să fredonez împreună cu el. Țin minte că emoționau până la lacrimi anumite cântece, și aveam doar șase ani.

Ai adus pe scenă un stil aparte, iar lumea te apreciază. Cum ai reușit?

Cred că muzica pe care o cânt este greu de încadrat într-un tipar deja existent. Cântecele au o particularitate, ceea ce cânt este compus ținând cont de personalitatea mea. Prin muzică, eu caut mereu să fiu aproape de oameni și de lumea lor interioară și acesta cred că este un detaliu foarte important. Cred că muzica are puterea de a-ți accesa cele mai adânci sentimente, de a lumina umbre, iar eu asta sper, că melodiile mele aprind în oameni veioze de spart întunericul.

Ce schimbări a adus muzica în viața ta?

Ascultătorii m-au făcut să înțeleg că emoțiile mele sunt de fapt un dar, nu o piedică, așa cum am crezut de multe ori.

Ai modele în carieră? Ce artiști admiri și de ce?

Anul trecut am fost la concertele a patru dintre artistele mele preferate: Katie Melua, Norah Jones, Noa și Anoushka Shankar. Au avut spectacole în săli de teatru și am fost fascinată de felul în care s-au prezentat. Pentru mine, acele concerte au fost confirmarea că, atunci când muzica ta este valoroasă pentru oameni, iar pe tine te interesează mai mult actul tău artistic, este important să fii un mesager cât mai bun, nu să iei ochii publicului cu tot felul de artificii: el, publicul, poate să simtă și să înțeleagă mai bine ce vrei să transmiți. Cred că unul din cele mai frumoase cadouri pe care ți le poți face este să mergi să-ți asculți live artiștii favoriți, iar eu încerc să fac asta în fiecare an.

Rămâi gândul cel dintâi este o piesă sensibilă, cu un mesaj puternic. Cine a venit cu ideea care a stat la baza ei?

Sunt oameni care umblă legați la ochi prin sufletul nostru, iar noi îi acceptăm și primim așa, pentru că știm că sunt „fum dintr-un foc de suflet bun“. Acei oameni au fost inspirație pentru cântecul Rămâi gândul cel dintâi, pe care l-am lansat însoțit de un videoclip în care actorul Marius Manole joacă rolul unui medic orb „care taie pe cord“.

Călătoriile înseamnă o parte importantă din viața noastră, ne place să observăm lumea, să descoperim poveștile ei, iar în ianuarie 2015 eu și Bobby Stoica, soțul meu, am plecat în Indonezia cu trei cântece și trei idei de videoclipuri. Acest cântec era doar un ghid atunci, voce și pian. Ca să putem duce la bun final proiectul pentru care am călătorit până acolo, am închiriat un studio local o zi întreagă,

în care Bobby a transformat melodia în materialul de acum. În cele din urmă, videoclipul acestuia a fost finalizat anul trecut, în București.

Crezi în dragoste? Ce înseamnă pentru tine?

Cred că fără dragoste nu am rost.

Cum ți-ai cucerit soțul? Sau cum te-a cucerit el pe tine?

Când venea la primele mele concerte, era impresionat de atmosfera creată. Mergea destul de des să asculte muzică prin cluburile din București în care se cânta live și era uimit de faptul că la concertele mele, comparativ cu altele, oamenii ascultau „ca la teatru“, deși totul se întâmpla în club. A sintetizat această abordare a mea diferită într-o singură frază: „Într-o piață înțesată de strigăte, în care fiecare încearcă să se facă auzit, Alexandra Ușurelu cântă ușor“. În timp am devenit prieteni. Mai târziu, când mi-a prezentat cântecul Acesta-i sufletul meu, am reușit să mă văd prin ochii lui și mi-am dat seama că numai un om cu un suflet frumos poate vedea astfel interiorul altui om. De atunci până acum au trecut patru ani, de când Bobby este jumătatea mea.

Cum îmbini munca și familia?

Cred că marele secret al unei reușite este ca oamenii cu care lucrezi să înțeleagă și să iubească și ei ceea ce faci. Cred că eu și Bobby suntem norocoși că ne avem unul pe celălalt. Trăim o pasiune din care dezvoltăm o profesie.

Consideri că frumusețea este un atu în cariera ta?

Estetica însoțește, dar nu definește un artist.

Care ți-e cea mai dragă piesă și de ce?

„Am să fiu eu casa ta“ mi se pare una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste. Este cântecul meu preferat.

Viața de artist e agitată. Mai ai timp pentru tine?

Mai mult decât să păstrez timp pentru mine îmi doresc să dăruiesc timp din timpul meu. Vacanța (sau un moment doar pentru mine) cred că va veni anul acesta abia după lansarea celui de-al doilea album și nu va conta cât va dura, pentru că va veni cu acea stare de mulțumire deplină am făcut tot ce am putut mai bine.

Ce faci în timpul liber? Ce hobby-uri ai?

Nu știu dacă se pot numi hobby-uri, însă ador să petrec timp cu cele trei surioare ale mele, să „descifrez” noi partituri de chitară, să comunic cu oamenii după concert. Asta aștept cel mai mult după fiecare spectacol: să ies în foaier și să îi ascult, să-mi povestească cum a fost concertul, să simt bucuria lor. Lucrul acesta îmi îmbogățește lumea, este neprețuit timpul pe care oamenii îl împart cu mine. Cred că timpul este cel mai frumos dar pe care un om îl poate primi de la alt om. Îmi place să descopăr lumea, să privesc oamenii, acestea fiind două motive pentru care am și călătorit mult prin țară în ultimii ani, în peste 370 de concerte. Prefer să fiu înconjurată mai degrabă de ei decât să merg la televizor unde sunt privită și eu nu îi pot vedea. În rest, petrec mult timp în studio când nu sunt în turneu.

Ce înseamnă succesul pentru tine?

fii bine cu tine, să-ți găsești locul și menirea, cred că asta înseamnă succesul în orice ai face. Prin muzică nu caut succes, eu caut mereu să fiu aproape de oameni și lumea lor interioară. Sunt mulți ascultători care-mi spun după concerte „să nu te schimbi niciodată“. Cred că reușesc să acopăr o nevoie de sinceritate și de normalitate a oamenilor. Pe scenă eu nu pot fi altfel decât sunt acasă. Oamenii sunt casa mea. Să fii normal este un succes, o reușită, în lumea mea și a celor care mă ascultă.

Dar fericirea?

Nemurirea.

Care este cel mai mare vis al tău?

Visez ca visul meu să nu se întrerupă niciodată. Visul meu a fost să cânt și îl trăiesc pe deplin acum.

Ce planuri ai?

Îmi doresc să lansez în toamna acestui an cel de-al doilea album al meu și să susțin cât mai multe concerte în săli de teatru. Turneul „Am să fiu eu casa ta“, pe care îl desfășor acum în săli de spectacol din țară, îmi oferă experiența de a-mi asculta cântecele la potențialul lor sonor absolut. În sala de teatru nu există niciun factor extern perturbator.

Dezvăluie-ne un secret despre tine…

Prețuiesc foarte mult liniștea. Înainte de spectacole, îmi face bine să stau singură, în liniște măcar 15 minute. Sunt empatică și imediat împrumut starea celor din jurul meu, mă afectează dacă ceva sau cineva pățește ceva; așadar, înainte de a începe concertul, este mai bine să gândesc doar la oamenii care așteaptă în fața scenei.

Citate:

Tatăl meu ne cânta la chitară adesea și emoția pe care o transmitea prin muzică mi se părea ceva neprețuit.

Sper că melodiile mele aprind în oameni veioze de spart întunericul.

Prin muzică nu caut succes, eu caut mereu să fiu aproape de oameni și lumea lor interioară.

 

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de mai 2017 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto:  PR/Vali Greceanu

Comments

comments

Lasă un răspuns