Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Vedete > Așa părinte, așa copil: Mircea și Ana Baniciu

Așa părinte, așa copil: Mircea și Ana Baniciu

Sunt iubiţi de toată lumea şi celebri… de la o generaţie la alta. Părinţi talentaţi şi copii deosebiţi care vorbesc în exclusivitate despre relaţii de familie, cariere fulminante şi firi răzbătătoare. Inspiră-te din poveştile lor de viaţă!

MIRCEA BANICIU, muzician

Care a fost cheia dvs. către o carieră de succes?

Eu am descoperit de foarte tânăr că am datele necesare pentru a fi muzician, iar în timp, lucrul acesta s-a confirmat. Am muncit însă foarte mult pentru a ajunge unde sunt, pentru că succesul nu vine doar datorită talentului, ci şi cu multă muncă şi multă seriozitate.

Când şi cum a fost când aţi primit vestea că fiica dvs. vă urmează meseria, cu diferenţa că are, desigur, propria traiectorie profesională?

Ana cântă de la cinci ani. Am ştiut dintotdeauna că-i place muzica şi că îşi dorea să se ocupe de asta. Dar deocamdată a terminat ASE-ul şi mi-aş dori să se ocupe şi de meserie, în paralel cu muzica.

V-a fost teamă pentru ea?

Da, ea a fost de mică în turnee, cu corul Allegretto, şi turneele nu sunt un lucru foarte simplu, mai ales pentru un copil. S-a obişnuit să se descurce singură, ceea ce e foarte important.

Cum este relaţia pe care o aveţi cu Ana?

E una dintre cele mai bune – ne respectăm, ne iubim, iar eu fac tot posibilul să o susţin pe toate planurile.

Ce aţi învăţat de la ea?

Să-ţi spun sincer, îmi doresc ca ea să fi învăţat ceva de la mine, ceva care să-i rămână pe mai departe.

Cum se poate descrie influenţa pe care aţi avut-o în dezvoltarea carierei ei?

Ana a fost foarte aproape de mine ani de zile şi m-a văzut în spectacole, m-a văzut în studio, la televiziuni, așadar, pe scurt, a văzut şi lucrurile din spatele scenei. Cred că asta a influenţat-o şi a înţeles toate aspectele acestei meserii.

V-aţi dorit vreodată ca fiica dvs. să urmeze o altă meserie?

Da, şi îmi doresc în continuare să aibă o altă opţiune în afară de muzică. Cariera muzicală nu este una simplă, implică sacrificii şi nici nu este garantată de nimeni.

Cum arată momentele petrecute cu Ana?

Sunt momente frumoase, ca în orice familie, dar bineînțeles că ne-am dori să se întâmple mai des.

Până acum, care a fost momentul în care v-ați mândrit cel mai mult cu Ana?

Există multe momente în viaţă când un părinte e mândru de copilul lui. Cel mai recent, acum câteva zile, când a terminat facultatea – dar nu e singurul şi nici ultimul.

Se întâmplă să îi cereţi vreun sfat legat de meseria dumneavoastră?

Discutăm despre ceea ce facem şi avem păreri uneori diferite, dar deocamdată eu am dat sfaturi.

Aveţi temeri legate de viitor?

La orice părinte există temeri. Ea este foarte tânără, e în plină ascensiune pe mai multe planuri, iar drumul nu este uşor. Nu-mi fac însă probleme, pentru că sunt convins că se va descurca.

Ce pregătiţi din punct de vedere profesional pentru anul 2015?

Există mai multe idei pe care le punem la punct în această perioadă. Vor exista concerte atât în Bucureşti, cât şi prin ţară, atât în formula Mircea Baniciu & Band, cât şi împreună cu Pasărea Rock.

ANA BANICIU, artistă

Care sunt primele tale amintiri cu scena?

Cânt de când mă ştiu şi de multe ori îmi doresc să îmi amintesc care a fost primul moment în care am urcat pe scenă, dar probabil că eram atât de mică, încât nici nu înțelegeam că mă aflu acolo! Am făcut parte din corul Allegretto încă de la patru ani, alături de care am cântat pe scene din toată lumea – SUA, Mexic, India, Israel, Rusia…

Cât s-a implicat familia în drumul tău artistic?

Mama îmi este şi mi-a fost întotdeauna cel mai mare susţinător, iar prima persoană care a simţit că am talent este mătuşa mea de la Reşiţa, care a insistat – şi bine a făcut! Contez foarte mult pe părerea tatălui meu de fiecare dată când lucrez la piese noi. Îi cer părerea şi tot timpul a avut dreptate, iar sfaturile lui sunt foarte importante.

Care a fost cel mai bun sfat primit de la tata?

Tata mi-a spus încă de la început că drumul pe care l-am ales este unul greu pentru o fată, dar, după ce a observat că nu mai e cale de întors şi că eu îmi doresc mai mult ca orice să fac muzică, m-a susţinut în tot ceea ce am făcut. Ţin minte că, după un casting important, aveam foarte mari emoţii pentru că urma să aflu răspunsul, iar el mi-a spus că nu trebuie să fiu uimită că nu câştig, ci trebuie să fiu uimită că am câştigat. Ăsta este sfatul pe care îl port cu mine mereu.

Ce ai învăţat de la părintele tău?

Am învăţat ce înseamnă să rămâi cu picioarele pe pământ, chiar dacă te recunoaşte lumea pe stradă, să respect toţi oamenii din jurul meu şi să îmi fac treaba bine, ca să pot să fiu şi eu respectată, la rândul meu.

Cum arată clipele petrecute cu dl Baniciu?

Se râde mult, se ascultă multă muzică… Îl pun în temă cu cele mai noi apariţii şi ultimele trenduri în ceea ce priveşte muzica, atât cea internaţională, cât şi cea din România. Întotdeauna mi-a făcut plăcere să petrec timp alături de el, pentru că semănăm foarte mult şi ne înţelegem din priviri.

Care este piesa preferată a tatălui tău?

Asta este o întrebare bună. Chiar nu am idee şi sunt curioasă și eu! Unul dintre artiştii lui preferaţi este Eric Clapton.

Cum te-a ajutat să te descoperi pe tine însăţi faptul că părintele tău a avut aceeaşi meserie?

Este un sentiment extrem de frumos, o combinaţie între mândria că duci mai departe acest talent şi mândria că eşti fata lui Mircea Baniciu.

Ai avut divergenţe profesionale cu dumnealui?

Nu! El este stilul de părinte care lasă copilul să facă ce şi cum simte şi nu s-a întâmplat până acum să îmi facă vreo observaţie sau să nu fie mulţumit de ce fac, ceea ce înseamnă că am făcut ce trebuie şi sunt pe calea cea bună. Tata este modern şi mă mândresc că niciodată nu mi-a impus nimic!

Ce carte bună ai citit în ultima vreme?

O carte a autorului meu preferat, Marc Lévy: „Şi dacă e adevărat…”.

Ai temeri legate de viitor?

Mi-am propus să gândesc pozitiv, pentru că sunt de părere că aşa pot să atrag lucrurile bune. Urmează lucruri foarte frumoase, proiecte interesante la care visez de mult!

Ce pregăteşti pentru ultima parte a anului 2015?

Pregătesc multe piese noi, multe surprize în businessul pe care l-am făcut la începutul anului, un site şi un atelier de haine (Half Store). Îmi doresc să fac ceea ce îmi face plăcere, adică să cânt şi să fiu creativă în general.

Citește și:

Așa părinte, așa copil: Maia Morgenstern și Tudor Istodor

Așa părinte, așa copil: Mihaela și Ana Ularu

Articol preluat din ediția de octombrie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Dana-Ruxandra Panghe

Foto: arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns