Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Vedete > ASR Principele Nicolae: Alaturi de oameni

ASR Principele Nicolae: Alaturi de oameni

Îi plac provocările, atât în activitatea zilnică, cât și în sport. Este pasionat de ecologie, sport, educație, călătorii, iar în momentul de față este implicat în multe proiecte adresate tinerilor din România, care îmbină toate aceste pasiuni.

Nu-i place să-și sărbătorească zilele de naștere, însă, fiindcă pe 1 aprilie va împlini 30 de ani, va marca totuși trecerea acestui prag alături de familie și de prieteni. De trei ani, Alteța Sa Regală Principele Nicolae se implică activ în proiectele și programele Familiei Regale a României. Deși cu o agendă foarte încărcată, a acceptat să ne dezvăluie câte ceva din „secretele” unei personalități aflate mereu în linia întâi, dar și ale omului din spatele persoanei publice.

În ce proiecte și campanii este implicată Alteța Voastră Regală de la stabilirea în România? 

De când am sosit în România, m-am implicat într-o serie de proiecte și evenimente caritabile dedicate tinerilor. În anul 2013 am început activitatea de voluntariat în cadrul Tășuleasa Social, unde am lucrat cu adolescenți pe care i-am învățat despre efectele acțiunilor oamenilor asupra naturii. Mai mult, am avut de două ori ocazia să fiu voluntar, în Târgu Mureș, la Fundația Alpha Transilvană, unde am învățat multe lucruri despre copiii cu dizabilități și dificultăți de citire și despre locul lor în societatea românească. Aici am avut parte de una dintre cele mai pline de satisfacții și revelatoare experiențe din viața mea. Îmi doresc să continui activitatea de voluntariat la Alpha Transilvană.

Sunt, de asemenea, ambasadorul în România al programului The Duke of Edinburgh’s International Award, o organizație caritabilă ce își propune să creeze o lume în care tinerii să își atingă potențialul indiferent de mediul lor de provenienţă, contextul economic sau social. Scopul lor este acela ca tinerii să poată participa la programul Duke of Edinburgh și să îl poată absolvi, fără nicio restricție. Este un program echilibrat de activități, care dezvoltă mintea, trupul și sufletul într-un mediu care presupune interacțiune socială și muncă în echipă. Tinerii parcurg trei niveluri în cadrul programelor Duke of Edinburgh: aur, argint și bronz. Participarea la acest program te face să ai o mai mare încredere în tine. Este nevoie de perseverență și dedicare și, de aceea, programul are efecte pe termen lung asupra atitudinilor și asupra viitorului tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani. În 2014, am devenit supraveghetor și evaluator, iar în 2015, sper să devin lider și formator în cadrul programului. Până în prezent, în România, programul are cel mai mare succes din întreaga Europă.

De asemenea, am fondat, alături de Curtea Veche Publishing, Asociația Curtea Veche, prin care sprijinim importanța lecturii în rândul copiilor. Aceștia trebuie ajutați să-și lărgească orizonturile și să viseze, iar acest lucru poate fi făcut numai prin intermediul cărților. Asociația se află sub patronajul și coordonarea mea și împreună cu o echipă încercăm să ajutăm cât mai mulți copii cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani. Ne îndreptăm atenția către comunitățile din zona rurală, însă nu neglijăm nici comunitățile urbane care ar putea beneficia de cărțile pe care le donăm. Am participat la fiecare acțiune de donație, iar în primul an de activitate al Asociației am oferit volume unui număr de peste 12.000 de copii. În plus, am lansat cluburi de lectură în cadrul școlilor sau diferitelor organizații. Prin fiecare club de lectură încurajăm copiii nu numai să citească, ci și să dezbată, să interpreteze și să își imagineze intrigile poveștilor.

Pe viitor, mi-aș dori să pot integra și sportul în proiectele Asociației pentru a continua și cu un proces de învățare informală. În luna aprilie voi porni la drum într-o nouă provocare pentru Asociația Curtea Veche. Am să merg cu bicicleta peste o mie de kilometri, de la Sighetu Marmației până la Constanța, pentru a strânge fonduri și a promova importanța lecturii în rândul copiilor, precum și a unui stil de viață sănătos. Aștept cu nerăbdare această provocare, dar și faptul că voi avea ocazia să întâlnesc oameni noi pe măsură ce voi străbate comunitățile locale. Turul ciclist va trece prin Sighetu Marmației, Dej, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Sibiu, Brașov, Sinaia, București, Călărași și Constanța și va avea loc între 23 aprilie și 3 mai 2015.

Ce v-a spus mama, ASR Principesa Elena, când erați copil despre istoria Familiei și a bunicilor regali?

În copilărie, mi s-au spus multe despre familia mea, însă pentru mine erau asemenea unor povești fiindcă nu trăiam în România și, în plus, distanța era o piedică pentru a cunoaște mai bine țara. Doar în momentul când am vizitat România și i-am văzut pe oamenii de aici și locurile despre care mi s-au spus atât de multe am putut să înțeleg totul mai limpede. În acel moment am putut să transpun istorisirile în rea­litate și să îmi imaginez personalități precum Regele Carol I trăind în aceste locuri. Am învățat de la bunicii mei despre istoria României și a familiei mele, în special atunci când mă aflam în Elveția, în timpul vacanțelor de vară. Chiar și astăzi, atunci când mă întâlnesc cu ei, dar în special cu bunicul meu, Regele Mihai, stăm de vorbă, ne uităm la fotografii și împărtășim povești despre aviație și mașini.

În ce măsură v-a ajutat/v-a dezavantajat faptul că proveniți dintr-o Familie Regală?

Este foarte dificil să răspund la această întrebare, pentru că am reușit să găsesc multe proiecte în care să mă implic. Mi-am dorit să lucrez într-un mediu variat, cu evenimente diferite, să cunosc oameni noi, să călătoresc și să pot să îi ajut pe alții. Rolul meu în cadrul Familiei Regale și în societatea românească mi-a oferit toate aceste oportunități. Trebuie să recunosc că mi-a fost greu la început, deoarece, ca membru al Familiei Regale, ai anumite responsabilități și de aceea comportamentul trebuie să fie pe măsură. Viața mea s-a schimbat peste noapte și am devenit dintr-un simplu tânăr care lucra, călătorea și studia în Marea Britanie un tânăr care trebuie să se ridice la înălțimea predecesorilor săi. Nu numai că am ajuns într-o postură nouă, însă a trebuit să învăț și limba, cultura și un mod de funcționare al societății pe care am simțit-o întotdeauna ca fiind „acasă“. Pot să spun că, în primele 18 luni, adaptarea a fost dificilă, dar acum mă simt mai încrezător.

Ați moștenit pasiunea bunicului, Majestatea Sa Regele Mihai, pentru mașini?

Da, am moștenit-o. De fapt, am moștenit pasiunea pentru călătorii și aventură de la Regina Ana, iar pasiunea pentru mașini – de la Regele Mihai. Chiar îmi notez fiecare mașină pe care o conduc și am descoperit, după ce am început să fac acest lucru, că Regele face la fel. Deși a condus mult mai mulți kilometri decât mine, cred că am condus aproape același număr de mașini ca bunicul meu. Discutăm frecvent despre mașini și sper ca într-o zi să am oportunitatea de a conduce o mașină de Formula 1, așa cum a făcut Regele.

Ați învățat vreo lecție anume de la Majestatea Sa Regele Mihai sau de la Majestatea Sa Regina Ana?

Bunicul meu ne-a demonstrat prin acțiunile sale că trebuie să fii mereu corect, în ciuda evenimentelor care au loc și a lucrurilor pe care oamenii din jurul tău le fac. De asemenea, m-a învățat să fiu altruist și deschis față de semenii mei. 

Ce percepție avea Alteța Voastră Regală asupra României la începutul „vieții de aici” și cum s-a schimbat ea între timp (dacă s-a schimbat)?

România s-a schimbat foarte mult în ultimii 25 de ani prin aderarea la NATO și integrarea în Uniunea Europeană și, treptat, a devenit un centru pentru conferințe, evenimente sportive și culturale în sud-estul Europei. În întreaga țară am văzut tot mai multe afaceri mici care se dezvoltă și ajută la susținerea economiei locale. Drumurile și infrastructura se îmbunătățesc în orașele din România, părțile istorice ale orașelor renasc și își redobândesc rolul central atât pentru afaceri, cât și pentru viața tinerilor. Cred că România este una dintre cele mai frumoase țări pe care le-am descoperit și una dintre puținele care oferă peisaje extraordinare, de la munți și pârtii de schi, mare și posibilități de a face sailing până la păduri și pajiști. Avem o țară pe care trebuie să o protejăm, păstrându-i frumusețea și sinceritatea.

Mai aveți timp și pentru pasiuni?

Da. Atunci când timpul îmi permite, îmi place să călătoresc în România și în afara țării, să merg la cinema cu prietenii și să mă plimb cu bicicleta.

Cum întrevedeți viitorul? România va rămâne casa Alteței Voastre Regale pentru totdeauna?

De când am primit de la Majestatea Sa Regele titlul de Principe al României, am luat decizia să nu mai trăiesc în afara țării. Conferirea acestui titlu a fost pentru mine ca un contract nescris cu România și poporul său și a presupus faptul că voi locui aici și îmi voi dedica viața acestei țări. România este o țară puternică și are un potențial foarte mare. Însă trebuie investit în acest potențial. România se schimbă rapid în bine și am convingerea că va continua să facă acest lucru în viitor. Generația din care fac parte este foarte inteligentă și plină de dorința de a acționa, dar și de motivare și de inspirație. Generația mea va construi România de mâine.

Ce ar trebui să facă românii ca să le meargă mai bine? Cum întrevedeți viitorul țării?

Trebuie să realizăm schimbări importante pentru a face diferența în viitor, pornind chiar din sânul familiei. Familiile sunt deja foarte unite în România, însă trebuie să creăm și o comunitate funcțională. Dacă ne vom ajuta unii pe alții, vom avea cu toții de câștigat. De asemenea, mi-ar plăcea să văd o reformă a sistemului de educație în care să se pună accentul pe investiția în școli, dar și în biblioteci, cărți noi, tehnologie. Acesta este doar începutul, care îi poate ajuta și inspira enorm pe copii. Cred, de asemenea, că ar trebui să se investească mai mult în sport – nu numai în promovarea unui stil de viață mai sănătos, ci și ca o formă alternativă de educație. Am amintit doar câteva aspecte pe care le consider esențiale atât pentru dezvoltarea societății, cât și pentru viitorul tinerilor de astăzi.

Articol preluat din ediția de aprilie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Cătălina Oprea

Sursa foto: © Casa Majestății Sale Regelui, Daniel Angelescu, Fundația Alpha Transilvană, arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus