Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Vedete > Bradul si piramida nevoilor

Bradul si piramida nevoilor

Shopping! Sacose colorate de hartie, ah, si inca o geanta pe care ti-o doresti. Aurie, cu lant si pliseuri… Degetele tale refuza sa-i dea drumul. Dar stai! Nu te repezi sa tastezi pinul pana nu-ti faci testul: la ce te-ai gandit inainte sa te hotarasti s-o cumperi?
A. „Totusi e cam scumpa”
B. „Mai am una la fel, dar nu conteaza”
C. „Mi-o iau dar trebuie sa-mi cumpar la ea si cizme”.

Daca bifezi vreuna dintre variante, cu mana ta stanga desclesteaza incet, dar ferm degetele mainii tale drepte de pe manerul gentii pana ce geanta se retrage ireversibil inapoi in raft. E criza, iti amintesti? De unde pana unde? Pai, din America pana-n toata lumea. Asta ai auzit deja. Marea cauza? Sa zicem ca s-a dat liber la vise americane. Oricine isi putea procura unul, cu credit de la banca…

Daca ti-am ros curiozitatea, mai rabda putina aritmetica. Pune sacosele jos si patrunde marele secret al crizei bancare de la care a pornit totul… Americanul de rand cerea, de exemplu, un imprumut de 80 000 dolari. Pe care il garanta cu casa lui de 100 000. Fals, evaluatorul ii spune: casa valoreaza 200.000! Deci te putem imprumuta cu 140.000! Omul, ametit, accepta si chiar daca nu-si plateste ratele, iar banca ii ia casa, la el in buzunar sunt cei 140 de mii! |si poate cumpara o locuinta de aceeasi valoare cu a lui, (100 000) si ii raman „cadou” restul de 40 000. Banca vinde casa ipotecata, dar nu poate lua mai mult de 100.000, deci pierde 40 000…

Cum e la shopping, e bine? E bine! Mall-urile fara femei pofticioase sunt triste ca scolile in vacanta de vara. Ti-e foame? Vrei un hamburger? Vanzatoarea te-ntreaba ghidus: „Doriti meniul XL? Doar un leu in plus!” Daca i-ai acceptat oferta, te las sa-nghiti… Gata? Atunci pot sa continui..

Prin ’97, Congresul rasfatat de Bill Clinton a convins bancile sa-si im-buneze conditiile, ca tot poporul (mai sarac, mai de culoare) sa aiba acces la credite mai mari decat ei pe sistemul: nu doriti mai bine varianta XL? |ncet, piramida s-a prabusit. Doar anul trecut, un milion trei sute de familii au fost evacuate cand n-au mai avut de unde sa plateasca ratele.

Inca te plimbi printre colectiile noi? Magazinele sunt poleite, mosi din burete iti intind fluturasi cu oferte promotionale, sunt Sarbatori, e febra cumparaturilor, febra mare, ah, doctore, poti sa ne prescrii niste antitermice?…

Iti aduci aminte de Caritasul de la Cluj. Sistemul piramidal prin care puteai obtine de X ori mai multi bani decat ai bagat? El putea functiona cu doua conditii: 1. doritorii sa nu se epuizeze; 2. patronul sa fie de buna credinta. Doua conditii imposibil de indeplinit. La Cluj si oriunde. In State, de pilda. Sistemul financiar American s-a naruit. Boala s-a intins cu viteza fulgerului (ma rog, cu viteza cu care apesi tasta enter si faci un transfer bancar din America in Spania). Cand se va sfarsi? Cand guvernele vor injecta fonduri de salvare in institutiile care dau sa moara de criza. Si cand sistemul financiar va fi reformat in asa fel incat sa nu mai semene cu o piramida a necesitatilor unora. Atunci oamenii isi recapata puterea de cumparare, economiile lumii isi revin, Paris Hilton se intoarce la Kitson Boutique in LA si-si reface garderoba umilita de criza.

Tu iti mai cumperi zece mosuleti cu barba de plastic carliontat sa-i agati in brad, apoi te retragi catre casa. Oricate griji duci cu tine, nu uita ca in noaptea de Craciun sa lasi criza in frig afara si sa asculti din toata inima un colind. Poate ca e, si pentru tine, un moment in care vei reaseza la locurile lor normale, lucrurile importante si cele pe care, in mod fals, le credeai importante.

Sa ai Sarbatori Luminate!

Luana Muresan, Redactor-Sef Femeia.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus