Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Vedete > Călin Goia: Ca la 20 de ani

Călin Goia: Ca la 20 de ani

Călin Goia, liderul formației „Voltaj“ a adus întotdeauna ritmul, calitatea și pasiunea pe scenă. Publicul l-a răsplătit.

De curând „Voltaj“ a câștigat selecția națională pentru Eurovision. 2015 ar putea însemna pentru ei o continuare a drumului în muzică, dar și o nouă treaptă a succesului cu piesa „De la capăt“. Să le urăm succes și să-i votăm!

Ai 40 de ani. O vârstă frumoasă de artist consacrat. Chiar ai visat dintotdeauna să mergi la Eurovision?

Nu, a fost decizie de moment şi am simţit că avem un mesaj puternic pe care ne dorim să-l facem cunoscut dincolo de graniţe. Când am compus şi am lansat piesa şi campania „De la capăt“, nu ne-am gândit că vom participa la Eurovision. Dar ne-am dat seama că acest concurs poate să ne ajute să facem cunoscută şi internaţional cauza copiilor rămaşi în ţară fără părinţi şi a părinţilor plecaţi la muncă în străinătate, pentru a le putea asigura un trai decent.

Plecaţi să câştigaţi. Aşa aţi declarat. Ai reuşit să asculţi şi piesele celorlaţi concurenţi?

Am ascultat toate melodiile de mai multe ori, ca să vedem cât de grea e competiţia. E foarte clar că nu e una uşoară. Sunt cântece şi voci foarte bune. Italia şi Suedia ar fi nişte adversari de luat în considerare. Dar şi noi avem o piesă foarte bună, care are în plus un mesaj foarte puternic, aşa că mergem cu încredere acolo.

Provocările te motivează sau te envervează?

Orice provocare mă motivează şi mă ambiţionează.

De la piesele pentru adolescenţi, până la tematica serioasă pe care o abordaţi ce s-a schimbat, cum aţi evoluat?

Nu e vorba de o schimbare, noi am fost implicaţi în multe proiecte cu caracter social de-a lungul timpului, de cele mai multe ori fără a mediatiza acest lucru. După ce am compus piesa „De la capăt“, ne-a venit ideea de a iniţia o campanie şi, uşor-uşor, lucrurile au venit de la sine. Iar noi cântăm întotdeauna despre lucruri care ne marchează într-o anumită perioadă, ne inspirăm din realitate. Aşa că, dacă acum 15 ani zburam din floare în floare, acum ne preocupăm de copiii noştri. E o evoluţie firească.

Casetă în text

Ai studiat canto, nu ai fost tentat niciodată de o scenă mai mare, cum e opera, de pildă?

Îmi place muzica de operă, dar nu cred că am vocea potrivită pentru acest gen. Nu sunt genul de artist care să stea pe scenă, sunt mereu în mişcare, sar. Voltaj are o muzică energică şi, chiar dacă avem multe balade, lumea tot ca o trupă „de viaţă“ ne percepe…

Familia „Voltaj“ îţi lasă timp pentru familia ta, pentru fiii tăi?

Încerc să păstrez un echilibru între profesie şi familie. Sunt perioade când n-am ce să fac, sunt cu formaţia Voltaj în activitate intensă, dar încerc să compensez ulterior, dedicând mai mult timp familiei. Sunt foarte implicat în viaţa copiilor mei. Eu îi duc la şcoală şi la tot felul de activităţi extraşcolare. Îmi place să mă implic şi să pun umărul chiar dacă e greu, pentru că atunci faci parte din viaţa lui, nu când ai zece mii de ajutoare.

Te moşteneşte vreunul?

Amândoi fac pian, amândoi au ureche muzicală şi le place să cânte. Eu o să-i încurajez, pentru că muzica este frumoasă, indiferent la ce nivel o faci: profesionist sau doar amator. Băieţii mei au vrut să studieze pianul. Chiar o întrebam pe Crina Mardare când ar fi bine să înceapă un copil studiul unui instrument şi ea mi-a zis că pe la şase ani, dacă sunt băieţi, dar amândoi au vrut mai devreme. Probabil, văzându-mă pe mine în concerte, venind prin studioul de înregistrări, văzând tot ce se întâmplă acolo, au dorit să între în lumea asta a muzicii. Se uită deja pe partitura, ştiu să citească note, ştiu ce e aia cheie sau alterații.

Cum e Călin la el acasă, fără chitară şi fără microfon?

Un om că oricare altul. Destul de gospodar, aş zice.

Ai timp să mai şi bucătăreşti? Cam ce prepari?

Timp am, talentul îmi lipseşte. Dar fac nişte cartofi prăjiţi cu ceapă care le plac foarte mult copiilor mei şi mă roagă din când în când să le fac.

Dacă mâine ai pune punct şi ai lua-o de la capăt tot ASE ai face?

Da, îmi plăcea matematica, dar visam să şi cânt. Iată că a învins latura artistică. Dacă m-aş fi ţinut de facultatea pe care am făcut-o, Academia de Studii Economice (ASE), aş fi ajuns poate la vârsta asta chiar manager la o banca. Dar n-aş fi avut atâtea satisfacţii câte am făcând muzică. Oricum, îmi foloseşte în viaţă această facultate.

Nu cred că e cineva care nu a dansat pe piesa „20 de ani“. Cum erai atunci?

Precum în cântec, fără griji şi fără bani, student, cu o gaşcă de prieteni buni cu care făceam tot felul de excursii, chefuri etc. E o vârstă superbă şi trebuie profitat din plin de ea.

Dar, ca să-l citez pe Dumas, cum eşti „După 20 de ani“ (e un posibil titlu de piesă), adică la 40?

Sper eu, mai înţelept. Şi cred că la fel de energic şi cu acelaşi chef de viaţă. Normal că am alte responsabilităţi şi mai puţin timp de distracţie, dar fiecare etapă a vieţii are frumuseţea ei.

NIMICURI COTIDIENE SAU NU

Cum faci să nu apari în tabloide?

Nu sunt o persoană mondenă şi îmi doresc să-mi ţin viaţa personală departe de ochii presei. Îmi place să cred că un artist trebuie să fie pe scenă în faţă publicului, în studio şi, în rest, să-şi petreacă viaţa de zi cu zi, ca orice om normal.

La ce oră îţi bei cafeua? (E o cafea cu ritual?)

Nu am un ritual anume şi, în plus, sunt zile în care nici nu beau cafea.

Ai timp de sufletul tău? Citit, ascultat muzici? Chiar, ce muzică asculţi în maşină?

Da, cred că e foarte important să avem grijă de sufletul nostru şi de lucrurile mărunte care ne bucură. Citesc, ascult muzică, mă plimb ori de câte ori am ocazia. În maşină, de obicei, îmi place să ascult muzica de la radio.

Sportul e o pasiune sau doar o necesitate?

Sportul e o pasiune, dar şi o necesitate, pentru a-mi menţine condiţia fizică. Am făcut diverse sporturi de când eram mic – baschet, atletism, înot… am fost mereu o fire activă. Acum, am mai puţin timp de mers la sală, dar tot mă duc. În plus, sunt şi însoţitorul copiiilor mei la înot şi, cu ocazia asta, fac şi eu 60 de bazine la antrenament. În jur de 1500 de metri, pentru că piscina este semiolimpică, nu va închipuiţi cine ştie ce.

Înaintea unui spectacol aveţi un anumit regim alimentar pe care îl respectaţi?

Nu neapărat, dar mâncăm cu cel puţin două ore înainte. Iar eu beau multă apă chiar înainte de a urca pe scenă, că să fiu hidratat.

Câţi litri de apă consumaţi la un concert Voltaj?

În jur de 2 litri.

Te-ai gândit cam câte autografe dai pe an?

Nu. Destul de multe!

Iubirea reprezintă pentru Călin Goia: o dorinţă zilnică de a o dărui şi de a o primi.

Citește și:

Cezar Ouatu: Muzica face parte din ADN-ul meu

Dan Bittman: Și îngerii au demonii lor

Cătălin Scărlătescu: Am găsit formula fericirii în gătit

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.19/14.05.2015

Autor: Ivana Iancu

Sursa foto: Andreea Goia

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus