Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Vedete > Cătălin Scărlătescu: Am găsit formula fericirii în gătit

Cătălin Scărlătescu: Am găsit formula fericirii în gătit

Odată cu Chefi la cuțite, noul show de cooking, Cătălin Scărlătescu a intrat iarăși în arena culinară alături de echipa lui de bucătari. De această dată concurează împotriva mai vechilor săi prieteni și colegi, Florin Dumitrescu și Sorin Bontea.

A gătit „tone” de clătite, dar nu îi plac sau, altfel spus, citându-l: „Mintea mea refuză să înțeleagă acest preparat care seamănă cu un săpun”. Cătălin Scărlătescu nu a fost un jurat comod în niciuna dintre emisiunile difuzate până în acest moment. Este îndrăgostit de călătoriile pe mare și de munca sa, despre care spune: „Dacă există cineva care nu e în căutarea formulei fericirii, eu nu îl cunosc. Eu am găsit-o în gătit!” Iată acum și alte secrete ale lui chef Cătălin…

  • Când mă gândesc la anii copilăriei, la arome, mirosuri, îmi amintesc de bunica. Ea ne făcea tot timpul mere coapte, iar mirosul de fruct cu condimente este extraordinar. Scorţişoara aia… Ăsta e mirosul copilăriei mele şi îmi place și acum să fac mere coapte. 
  • Nu rezist în faţa unei farfurii cu mâncare foarte bună. Punct. Nu am favorite de tipul îmi place ciorba sau peştele ori friptura. Nu! Îmi place mâncarea foarte bună. Nu îmi plac clătitele, dar, în afară de ele, mănânc orice.
  • Lumea fuge de tradiţional. Sunt puţine restaurante care fac preparate exact cum se fac la ţară. Eu am mers prin toată ţara şi am gătit cu multe bunicuţe şi bătrânei. Există mâncăruri la noi în ţară care depăşesc cu mult preparate internaţionale din restaurantele de azi. Bucătarii nu posedă ştiinţa gătitului tradiţional, nu îi interesează, nu vor să înveţe. E mai uşor să gătească italieneşte, chinezeşte sau franţuzeşte – şi poate nici atunci bine. Pe scurt, au fugit de origini. Eu nu. Sunt foarte sigur că bucătăria minimalistă tradițională va prinde curaj şi vom avea şi noi în ţară bucate tradiționale, gătite neaoş.
  • Eu sunt cel mai pretenţios client al meu. Eu spun dacă e bine sau nu. Nu pot să ies cu o farfurie în faţa oricărui client, fie el vedetă sau nu, dacă eu însumi nu sunt convins că acea mâncare e extraordinară.
  • Cel mai sofisticat preparat pe care l-am gătit vreodată a fost o reţetă de supă clară de pește, care se face în trei zile. Surprinzător, nu? Sau nişte coaste de vacă pe care le gătesc 50 de ore.
  • Nu mi-aş fi dorit nimic altceva decât să fac bucătărie.
  • Îmi place carnea de miel, iar masa de Paște e preferata mea. Fac mielul în toate felurile posibile, de la cremă, supă la drob, tartă şi plăcintă. Mai am puţin şi fac şi desert!

Sfatul meu culinar

Pentru reușita preparatelor pentru masa de Paște, mergeţi acasă şi gătiţi cu bunicile, cu bătrânii. Așa veți găsi gustul adevărat!

Citește și:

Pastry chef în țara lui Shakespeare

Rețete festive de la mari Chefi

Cornelia Ghisoi: O zi din viata unei Lady…Chef

Articol preluat din ediția de mai 2016 a revistei Femeia.

Autor: Mariana Fătulescu

Foto: PR

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus