Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Chef Foa: bucatariile sunt o sursa de inspiratie

Chef Foa: bucatariile sunt o sursa de inspiratie

Este tânăr, ambițios, talentat și curios. Și speră că va reuși să le transmită românilor ceva din pasiunea lui pentru bucătărie.

Charismatic și cu simțul umorului, chef FOA este, alături de Patrizia Paglieri și Adrian Hădean, una dintre surprizele show-ului Masterchef. Află-i secretele din următorul interviu.

Ce înseamnă Flavours Food Design pentru tine?

Flavours Food Design înseamnă totul pentru mine. Am crescut împreună. Nimic nu ne poate despărți.

Cum este să lucrezi împreună cu familia?

Depinde foarte mult din ce punct de vedere privești lucrurile. Pe de o parte, e foarte bine să lucrezi cu familia, pentru că petreci mai mult timp cu cei dragi și poți să stai (mai) liniștit atunci când știi că poți să ai încredere. Iar încrederea este foarte importantă… aș putea spune că este chiar fundația oricărui business și nu numai. Pe de altă parte, este mai ciudat să lucrezi cu familia, pentru că trebuie să poți face diferența între business și familie și unele decizii sunt mai greu de luat.

Gordon Ramsay, Anthony Bourdain, Jamie Oliver, Eric Ripert sau alți bucătari – poți să-i așezi într-un top al preferințelor? Alături de care ți-ar plăcea să lucrezi?

Mi-ar plăcea să am onoarea să lucrez cu oricare dintre cei listați mai sus. Top 5-ul meu arată așa:

Jamie Oliver, Gordon Ramsay, René Redzepi (n.r. – considerat un inovator al bucătariei nordice, la Copenhaga i se spune „zeul nordic al gătitului“), Ferran Adria (n.r. – chef spaniol pe care editorii publicației Gourmet Magazine l-au numit „Salvador Dali al gastronomiei”), Heston Blumenthal (n.r. – poate unul dintre cei mai renumiți bucătari britanici, unul dintre pilonii „gastronomiei moleculare”).

Care este felul de mâncare preferat?

Este foarte greu de răspuns, felul de mâncare preferat fiind determinat de factori precum starea de spirit, sezon, ingrediente și curiozitatea mea de a încerca și descoperi noi gusturi, noi senzații. Dar (mereu există un „dar”) aș mânca la orice oră din zi o bucată de vită marmorată, gătită până la perfecțiune, acompaniată de puțin ulei de măsline extravirgin, fulgi de sare de mare și focaccia făcută de mine.

Care bucătărie te inspiră cel mai mult?

Toate bucătăriile sunt o sursă de inspirație și îmi place să le combin, iar din curiozitate rezultatul este unul inedit și echilibrat din punctul de vedere al gustului, mirosului și aspectului. Curiozitatea m-a făcut să descopăr noi gusturi, noi senzații și pentru asta ai nevoie de puțină imaginație și curaj.

Care crezi că sunt atuurile bucătăriei românești? Dar dezavantajele?

Cred că bucătăria românească are un mare avantaj, pentru că majoritatea preparatelor necesită timp, timp de gătire (slow food). Poate părea un argument surprinzător, dar, atunci când acorzi timp unui preparat, dai voie ingredientelor să-și pună în valoare aromele și rămâi surprins de cât de mult potențial au ingredientele atunci când li se face dreptate. Bucătăria românească suferă la capitolul aspect, dar asta se poate rezolva foarte ușor cu puțină imaginație.

Pro sau contra fumatului în restaurant?

Contra. Trebuie să te poți bucura de gustul mâncării într-un ambient plăcut, care nu influențează gustul.

Cu ce preparat ți-ai impresionat iubita?

Cu clătite pufoase din făină de năut, cu sirop de arțar și zmeură proaspătă din grădina bunicii.

Mirodeniile preferate?

Coriandru, ardei iute, lemongrass, galangal, busuioc, usturoi, ceapă.

Articol preluat din ediția de ianuarie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Mariana Fătulescu

Sursa foto: PR

Comments

comments

Lasă un răspuns