Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Vedete > Chef Scărlătescu: Gătesc orice, oricând, nu fac nazuri

Chef Scărlătescu: Gătesc orice, oricând, nu fac nazuri

Pe chef Cătălin Scărlătescu îl putem vedea în show-ul culinar Chefi la cuțite de la  Antena 1. Este un bărbat cu șarm, are umor și știe să facă din meserie o artă. Gătește simplu, dar sofisticat și orice fel de mâncare pe care îl prepară e o bucurie. Poftiți de vedeți și gustați! 


A fi chef a devenit o modă.

Așa este, de fapt cam la fel de mulți chefi au fost și înainte. Numai că acum, cu popularizarea fenomenului, au început foarte mulți sa gătească acasă, iar meseria în sine este privită cu alți ochi.

Ce înseamnă, de fapt, să ai un asemenea statut în bucătărie?

Înseamnă maximum. Cel mai de sus nivel care poate fi atins. Dar pentru asta nu este suficient doar să gătești foarte bine. Sunt multe alte calități care te fac un chef și un lider bun: organizarea, concentrarea, originalitatea, simțul practic, impunerea opiniilor, abilitatea de a-ți câștiga oamenii.

Chef Scărlătescu e chef și în bucătăria de acasă?

Foarte rar. Câteodată gătesc cu prietenii, atunci când vin la mine în vizită, dar nu mă dau în vânt să gătesc acasă.

Cât de important e cuțitul în bucătărie?

În general, e important pentru că îți face viața mai ușoară, dar nu te face să gătești mai bine.

Dar vasul în care gătești?

Există vase diferite pentru rețete diferite.

Care e diferența dintre o mâncare gătită de o femeie față de același fel preparat de un bărbat?

Există un clișeu cum că bărbații ar fi mai buni bucătari decât femeile. Greșit! Munca în bucătărie este foarte grea și te solicită fizic. Două femei pot găti în feluri diferite o rețetă, tot la fel cum o pot face doi bărbați.

Câtă artă, dar și câtă tehnică presupune prepararea fripturii de rață?

Nu există artă în așa ceva. Doar tehnică. Simplu și ușor de a găti rața este să o acoperim cu untură de porc, într-o cratiță de fontă cu capac, și să o băgăm în cuptor la 160 de grade Celsius pentru 160 de minute. Mai simplu nu se poate. Ați simțit câtă artă am folosit?!

Există un mod simplu de a alege garnitura pentru friptură?

Sunt fripturi și fripturi, dar asocierile sunt nelimitate. Poți mânca friptura și cu dulceață.

Farfuria în care se pune mâncarea are vreo importanță?

La restaurant poate că da, acasă deloc. Important e să fie mâncarea bună.

Strachina poate fi utilizată de un chef pentru o rețetă sofisticată?

Se folosesc țigle, pietre cioplite… De ce nu s-ar folosi și o strachină?

Lingura de lemn are loc în bucătăria ta?

Normal, dar nu e o obsesie.

Dar ciurul?

Sigur că da, astea nu sunt ustensile rezervate gătitului arhaic. Cu toții le folosim la un moment dat.

Chiar dacă românii nu au o tradiție urbană deosebită în bucătărie, există rețetele boierești. Cunoști rețeta claponului la cuptor sau a puișorilor din sfeclă?

Cocoșul castrat nu este favoritul meu (aleargă mult și are carnea ațoasă și tare), iar de puișori de sfeclă nu am auzit.

Carnea de miel se prepară cu anumite ingrediente?

Cea mai bună este atunci când folosești doar apă și sare.

Chef, ne dai o rețetă?

Pentru că e primăvară, vă dau o rețetă ușoară de salată cu mazăre. Asta e o salată pe cât de simplă și rapid de făcut, pe atât de gustoasă. Ingrediente: rucola, roșii cherry, ceapă roșie, mazăre, parmezan, alune-de-pădure, ulei de măsline extravirgin, grisine, lămâie. Amesteci toate ingredientele într-un bol, opărești mazărea și o răcești, apoi zdrobti alunele cu cuțitul. Se amestecă totul bine, se potrivește de sare, piper, ulei de măsline. Nu pune multă zeamă de lămâie!

Cum poți împăca dieta cu mâncarea gustoasă, românească?

Nu poți.

Apropo, ce mâncăruri românești fac față pe piața internațională?

Noi aproape că nu existăm pe piața internațională. Restaurantele românești în restul lumii sunt foarte puține și frecventate mai mult de români.

Soia și gulia pot fi folosite în multe feluri de mâncare? Cum anume?

Acum, dacă mă pui să dau lecții de bucătărie, s-ar putea să dureze cam mult. Sigur, sunt o grămadă de rețete cu aceste ingrediente, e suficient să vă uitați într-o carte de bucate.

Să revenim la biografia ta. Care a fost primul fel de mâncare pe care l-ai preparat?

O mâncare de cartofi, pe la opt ani.

Evident, ai preferințe culinare. Ce preferi să gătești și, mai ales, ce preferi să mănânci?

Eu sunt bucătar și îmi place toată mâncarea bună. Gătesc orice, oricând, nu fac nazuri.

Masa de sărbători cine o pregătește acasă?

De sărbători sunt de regulă la treabă, așa că acasă nu e nimeni.

Te bagi și la cozonaci și prăjituri?

Sigur, dar astea sunt aproape o altă meserie.

Care e secretul unei mese bune, dar și frumos aranjate?

Dacă mâncarea este bună, aranjamentul aproape că nu mai contează.

Ai făcut show-uri de succes în televiziune. Cu ce solicită altfel Chefi la cuțite de la Antena 1?

Este o emisiune despre mâncare, veți vedea multă mâncare, dăm rețete, învățăm lumea să gătească. Iar noi trei suntem aceiași băieți de treabă, aceiași bucătari implicați. Partea interesantă e că de data asta degustarea și jurizarea se fac pe nevăzute, ceea ce e mai mult decât savuros.

Are bucătăreala și un pic de poezie?

Dacă vrei tu, are, dar după a doua sticlă de vin.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.17/28/04.2016
Autor: Ivana Iancu
Sursa foto: Antena 1

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus