Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Vedete > Copilul minune al Americii

Copilul minune al Americii

Shirley Temple

Una dintre cele mai iubite actrițe ale Americii, Shirley Temple s-a născut în statul California, pe 23 aprilie 1928. Înainte de a-și face debutul în Cetatea Filmului, în 1934, micuța Shirley a atras atenția unui căutător de talente care a distribuit-o în câteva reclame, pentru care primea suma de 10 dolari pe zi, apoi în câteva filme cu buget redus.

Mama ei a fost cea care a încurajat-o să urmeze calea artelor, astfel că Shirley a început să frecventeze cursuri de dans, canto și teatru. Strădaniile micuței nu au fost zadarnice, astfel că, la sfârșitul anului 1933, Shirley a semnat unul dintre cele mai profitabile contracte, salariul ei fiind de 150 de dolari pe săptămână.

Norocul nu are nevoie de vreo explicaţie

Primul mare succes cinematografic a venit odată cu lansarea în luna mai a anului 1934 a peliculei „Stand Up and Cheer!“, iar următorul, o lună mai târziu, cu rolul din „Little Miss Marker“. În luna decembrie a aceluiași an, Shirley lansează al treilea film, „Bright Eyes“, iar melodia sa, „On the Good Ship Lollipop“, s-a vândut mai apoi în peste 500.000 de exemplare și a fost fredonată de copii vreme de câteva generații. Ca o răsplată pentru munca uriașă depusă, dar și pentru bucuria pe care micuța artistă a adus-o milioanelor de americani de toate vârstele, Shirley a primit un premiu Oscar în 1935.

Am încetat să cred în Moş Crăciun când aveam şase ani. Mama m-a luat să-l văd într-un magazin şi el mi-a cerut un autograf.

Shirley Temple
Shirley Temple în 1933
Foto: Getty Images

Între 1935 și 1938, Shirley Temple s-a aflat în topul câștigurilor în box-office-ul american, întrecându-i pe Clark Gable, Bing Crosby, Gary Cooper sau Joan Crawford. Ajunsese atât de faimoasă, încât o băutură nonalcoolică a primit numele ei. Ingredientele de bază sunt apă tonică, ghimbir și suc de rodie, precum și o cireașă maraschino pentru decor. Trecerea de la copilărie la adolescență a însemnat însă pierderea faimei. Astfel, la doar 17 ani, și-a anunțat retragerea din cinematografie.

A fost căsătorită de două ori și a avut trei copii. În 1967, a început o carieră diplomatică. Richard Nixon a decis s-o trimită cu delegația SUA la Națiunile Unite, după care Shirley a devenit, pe rând, ambasador SUA în Ghana (1974), șef de protocol și ambasador SUA în Cehoslovacia (1989). Un moment important în viaţa actriţei a fost în anul 1972, când Shirley a descoperit că este bolnavă de cancer la sân. S-a stins din viață în februarie 2014.

Când a fost premiată de breasla actorilor de film pentru întreaga activitate, în anul 2006, Shirley Temple a spus: „Începeți devreme!“

Articol preluat din ediția de iunie 2015 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Foto: Getty Images

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus