Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Crăciun fără secrete cu chef Adrian Hădean

Crăciun fără secrete cu chef Adrian Hădean

Fost câștigător și actual jurat MasterChef, deținător al unui blog culinar cu mii de rețete delicioase și cam tot atâția cititori zilnic, soțul femeii de care e îndrăgostit ca-n prima zi și tatăl unui băiețel minunat de doi anișori, Adrian Hădean ne-a servit impecabil povești de viață savuroase, pe gustul tuturor.

A lucrat în presă, radio, televiziune, marketing, îi place să facă mișcare, este pasionat de fotografie și, mai presus de toate, de gătit. A fost implicat de-a lungul timpului în multe proiecte frumoase, printre care un program de alimentație sănătoasă în grădinițe, care i-a adus și onoarea de a purta torța olimpică în 2012, iar de anul trecut susține campania #EatThis, prin care pledează pentru interzicerea fumatului în restaurante, o provocare de a descoperi plăcerea meselor într-un mediu mai curat și sănătos. Amintiri frumoase, inițiative pentru viitor, dar și câteva secrete culinare ne-a dezvăluit și nouă.

Sport cu obstacole

De la 14 ani până la aproape 20, Adrian a făcut sport de performanță, arte marțiale. A renunțat apoi, o vreme. „De prin 2006, am început să alerg și am tot alergat până în 2008, când am luat o pauză mai lungă de la activitatea sportivă. În schimb, am descoperit vinul. Am consumat mult vin și, combinat cu mâncare și cu nemișcare, am ajuns la 130 kg – a fost un exces făcut de dragul cunoașterii, nu poți afla despre vin dacă nu bei vin. Vinul îmi place în continuare, chiar dacă n-aș mai putea consuma la fel de mult și nu-l utilizez foarte mult în mâncare, chiar dacă poți folosi vin la orice, inclusiv la cozonac.“ A reluat apoi activitatea sportivă, ba chiar și-a atins un obiectiv mai vechi, acela de a alerga la un maraton. „Anul trecut a fost primul maraton, după un semimaraton, anul ăsta am alergat al doilea maraton la Cluj, iar în noiembrie am participat la maratonul din Valencia. Îmi place mult să alerg, iar dacă făcând activitatea asta în mod oficial pot să aduc și bani pentru diverse cauze umanitare, e și mai bine.“

În plus, sportul îl ajută să-și păstreze greutatea constantă. „Alerg aproape zilnic, nu mă plictisește, mă stimulează, așa mă mențin, mai ales în perioadele când viața mea alimentară e mai dezordonată. Sunt foarte pofticios și mențin lucrurile la o valoare rezonabilă cu sport.“

Cumpătarea, cea mai bună dietă

Nu este adeptul dietelor stricte, însă cu un pic de voință a reușit să scape de cele 30 kg care-l incomodau. „Am slăbit pentru că mi-am dat seama că nu mai pot să merg bine și să respir bine. Am ajuns la 99 kg cam într-un an de mișcare combinată cu micșorarea porțiilor. Dietele nu funcționează niciodată, pentru că nu sunt moduri de viață decât pentru puținele persoane care duc asta la extrem; în rest, sunt artificii care te pot ajuta doar pe termen scurt. Am mai pus înapoi din ce am slăbit: când soția mea era însărcinată, am însoțit-o la fiecare masă după miezul nopții pe care și-a dorit-o, mi-am ieșit din programul alimentar – ea și-a recăpătat greutatea dinainte de sarcină, la mine însă a mers puțin mai greu.“

Cu bucătăria în sânge

Dragostea pentru gătit vine în cazul lui Adrian din familie. Mama, tata, bunicii din partea mamei și cei din partea tatălui găteau cu toții foarte bine. Își amintește cu mult drag de mâncărurile din copilărie și le prepară încă din când în când.

„Eu am crescut înconjurat de mâncare. Părinții mei creșteau porci, era posibil pe vremea aia să crești porci la oraș, erau ierni când sacrificam 3-4 porci pentru toată familia. Iar noi, copiii, am fost tot timpul stimulați să punem mâna, să ajutăm. Totul începea cu o zi înainte, când erau pregătite cu meticulozitate ustensilele, mirodeniile. Oricât de îngrozitor ar părea și chiar dacă s-ar putea să te afecteze emoțional tăierea porcului, trebuie să ai pe cineva lângă tine care să-ți explice ce înseamnă, o să-ți fie mult mai ușor să ai grijă de o bucată de carne.“

Astăzi bucătar profesionist, cu diplomă, pasiunea pentru gătit l-a prins de când era foarte mic.

„Am început cu lucruri simple, ochiuri, cartofi prăjiți, o tocăniță. Cu bomboane de zahăr ars era să dau foc casei. Am pus pe foc zahărul și nucile, cineva mi-a distras atenția, am ieșit din casă și m-am întors doar pentru că am văzut mult fum, arsese cratița, am colorat tavanul, mobilierul, perdelele, geamurile. Dar asta nu m-a descurajat, și nici pe părinții mei.“

Tradiții cu gust de sărbătoare

Sărbătorile de iarnă erau și sunt un timp cu adevărat special. „Mama făcea (face și acum) de Crăciun – sigur, în afară de cozonaci, mai ales cu nucă și cu mac – cinci sau șase prăjituri diferite. Noi am fost o familie destul de mare, suntem patru frați, doi băieți și două fete, cu tot cu părinții eram șase, iar până la Anul Nou făcea și un tort de ciocolată, care era preferatul meu, îl face în continuare la aniversările noastre. Mâncarea e pentru mine legată foarte mult de afectiv, omul e investit cu multe emoții, de aceea mâncarea făcută de mama sau de tata e cea mai bună mâncare pentru fiecare dintre noi, fără nicio legătură cu gustul.“

Își amintește cu drag – și cu poftă, chiar dacă azi nu mai mănâncă dulciuri ca-n copilărie – de niște prăjituri numite haioșe. „E un foitaj făcut cu untură de porc crudă, se frământă de multe ori și se lasă la rece după fiecare frământare, iar untura trebuie să fie calitativ foarte bună și trebuie să-ți placă partea asta cu frământatul – altfel, nu ies bine. Mama le umplea cu magiun, luam cu frate-miu ligheanul cu haioșe din cămară și le mâncam peste noapte.“

Momentele speciale îl găsesc acasă

Crăciunul și revelionul sunt ocazii de petrecut alături de cei dragi.

„Și astăzi, la țară în Maramureș și nu numai, se păstrează foarte multe tradiții, întâlnești oameni îmbrăcați în port popular… foarte frumos! Am petrecut multe Crăciunuri alături de părinții mei, iar dacă mă duc la mama, nu mă lasă să gătesc aproape nimic. Dacă rămân acasă cu soția mea, cu copilul meu,  gătesc lucruri cumva tradiționale, dar fără mare încărcătură calorică. Nu-mi amintesc când mi-a fost ultima dată stomacul greu de Crăciun. Soția mea gătește bine. Când avem timp, gătim împreună și ne place mult, e distractiv. Mai nou, și fiul meu, la nici doi ani, e curios și eu încurajez curiozitatea asta. Cred că o să se descurce foarte bine.“

Viața, un film extraordinar

Pentru Adrian Hădean, fiecare experiență e deosebită, o ocazie de a descoperi, de a învăța. Iar istoria lui culinară este lungă. „Dacă bucătar profesionist înseamnă să câștigi bani din asta, atunci sunt bucătar de la 19 ani, când am început să muncesc într-o pizzerie. Iar din 2009 doar asta fac. Am deschis multe restaurante pentru alți oameni, am o afacere cu livrare de pizza în Cluj, ne pregătim să deschidem și al doilea atelier, poate și al treilea – vrem să facem și un local unde să vindem  pizza, vrem s-o punem la dispoziția clienților și în forma asta foarte proaspătă, pentru că e un produs care are de suferit la livrare: nu mai e crocantă până ajunge la destinație, dar se poate remedia acest neajuns dacă încingi foarte bine cuptorul acasă până îți vine comanda și o mai pui câteva minute în cuptorul încins. La nivel de proiect, sunt mai multe zone în care activez, avem în plan o companie de catering exclusiv pentru evenimente, mai avem un proiect pentru zona de street-food. Dar să vorbești despre planuri e pierdere de vreme. Poți să spui despre ce faci acum, ce-ai făcut nu e important deloc – și nici ce vrei să faci, fiindcă până mâine este timp foarte mult.

 Sfaturi pentru fripturi delicioase

1.Dacă înainte de a frige carnea o sărezi cu sare grunjoasă sau fulgi din belșug și o lași să stea 15 minute cu condimentele pe ea, ai pus bazele unei cruste faine pentru friptură.

2. Colorația cărnii e bună, ea aduce gustul intens al fripturii, așa că nu te teme să o lași să capete culoare – chiar maro-închis spre negru, dacă o prepari pe grătar și are condimentarea potrivită, fără să însemne că e arsă.

3. După ce e totul gata, lasă carnea să se odihnească pe o farfurie ușor încălzită, acoperită cu un capac sau un castron răsturnat.

Citește și:

Pastry chef în țara lui Shakespeare

Rețete festive de la mari Chefi

Chef Foa: bucatariile sunt o sursa de inspiratie

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.49/10.12.2015

Autor: Andreea Cohuț

Sursa foto: Radu Vintilescu

Comments

comments

Lasă un răspuns