Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Cu Florin Dumitrescu, viața are gust

Cu Florin Dumitrescu, viața are gust

Devenit celebru din postura de cel mai tânăr  jurat MasterChef din lume, a continuat șirul emisiunilor culinare cu Hell’s Kitchen România și acum face parte din show-ul de succes difuzat de Antena 1, Chefi la cuțite, care ne așteaptă cu un nou sezon din toamnă.

Are un restaurant al lui, o platformă online (www.florindumitrescu.ro) unde poți găsi știri culinare și rețete delicioase și ușor de preparat și pregătește noi surprize legate de cartea Găteşte cu mine, pe care a publicat-o anul acesta. Și-n viața personală are cu ce se mândri: trei fete cucuiete soția lui, Cristina, și cele două fiice, Ava și Mia, de unu, respectiv trei anișori îl înconjoară cu multă dragoste zi de zi.

În bucătărie, de când are buletin

Pe 1 august, Florin Dumitrescu împlinește 29 de ani. La 14 știa deja ce-și dorește în carieră, iar la 18 era chef. „Până la 14 ani, la întrebarea «ce vrei să te faci când vei fi mare?»,  răspundeam «nu ştiu». Nu eram atras de ceva atât de tare, încât să spun că ştiu exact ce meserie vreau să am. Şi a fost aşa până într-o zi când am văzut la televizor un bucătar. Gătea. Arată impecabil în tunică albă, avea mişcări sigure, precise, iar ce ieşea din mâinile lui arăta de-a dreptul spectaculos. Mi s-a părut foarte interesant. Nu ştiam atunci ce înseamnă să fii bucătar, dar eram dornic să aflu şi să învăţ. Iar la 14 ani, deja îmi propusesem ca obiectiv să fiu cum sunt colegii mei, ba chiar mai bun ca ei. Aşa am început.“ A intrat fără ezitare în bucătărie de la 14 ani.  „Tata mi-a găsit în vacanţă un job la unul dintre cele mai bune restaurante din Bucureşti. Deşi am început cu munca de jos curăţat legume, pregătit garnituri , visam să ajung să mânuiesc tigăile şi să fac în aşa fel, încât mâncarea mea să ajungă la clienţi. Şi de atunci învăţ zi de zi, descopăr, mă perfecționez.“   

La 14 ani, visam să ajung să mânuiesc tigăile şi să fac în aşa fel, încât mâncarea mea să ajungă la clienţi.

Gurmand cu măsură

Toți din familia lui Florin gătesc, dar gătitul nu e o pasiune în adevăratul sens al cuvântului pentru niciun alt membru al familiei. El e singurul care a ales acest drum. Și, cu toate că petrece atât timp înconjurat de mâncare, sunt zile când nici nu apucă să mănânce mai mult de o masă pe zi. Așa menține acul cântarului în limite normale. „Iubesc mâncarea, vorbesc cu poftă despre ea şi cred că mă îngraş doar gândindu-mă la reţete. Dar încerc să nu exagerez, chiar dacă gust din toate, şi să fac sport.“ Când e vorba de preparate cărora nu le poate rezista „Nu mai e o surpriză pentru nimeni, îmi plac deserturile, dar mănânc cu poftă și mâncarea de pipote (îmi făcea bunica), gulaşul făcut de soţia mea, puiul la ceaun făcut de mama.“

Hrana cea de toate zilele

Florin vorbește despre mâncare cu atâta pasiune, încât te face să o privești imediat cu alți ochi. Ce este mâncarea pentru un chef?

„Totul. Viaţa mea se învârte în jurul mâncării, starea mea de spirit, zilele mele sunt bune sau rele în funcţie de mâncare. Şi mai cred că mâncarea e ceva ce ne leagă de trecut foarte mult, de rădăcinile noastre. În mod inconştient, când alegi să mănânci ceva, faci nişte asocieri cu amintiri, oameni, locuri. În plus, mâncarea este un prilej de socializare. Ce poate fi mai frumos decât să te strângi cu familia sau cu prietenii în jurul mesei?! Mâncarea leagă oamenii, aşa cum, la fel de bine, poate naşte orgolii nebănuite.“

Acasă nu se omoară cu gătitul

În primul rând, din lipsă de timp. „Nu gătesc des acasă. Mai prepar pentru fete somon sau pui şi mai gătesc pentru prieteni, care vor de regulă paste, fructe de mare şi foie gras.“ În plus, nu e singurul priceput în bucătărie. Cristina, soția lui, e o bucătăreasă talentată. I-a făcut și o surpriză o dată, aducându-i-se să deguste în platoul emisiunii Chefi la cuțite o mâncare gătită de ea, Florin n-a recunoscut-o.  „De la mâncărica ei de cartofi a lipsit ardeiul iute, dar nici prin gând nu mi-a trecut că ar putea fi Cristina în platou. Era ora la care culcă fetele. De regulă, recunosc fără probleme mâncarea făcută de soţia mea, de mama şi chiar de soacră-mea. Toate au stilul lor şi ingrediente care predomină.“ 

Sacrificiile trec, bucuriile rămân

Au existat și perioade grele, în care lucra 14 ore pe zi și dormea deseori în restaurant, dar nu le regretă, pentru că acele etape l-au învățat enorm de mult. „Momentele dificile, oboseala, nervii, multele ore în bucătărie, căldura… le uiţi. Amintirile frumoase rămân. De la primele aprecieri până la creaţii proprii care au ajuns la clienţi, seri petrecute la poveşti despre mâncare cu bucătarii, emisiuni TV care au schimbat mentalităţi, întâlniri cu zeii bucătăriei mondiale, premii sau evenimente cu oameni care pur şi simplu apreciează ce fac. Şi, mai presus de tot, primul «mmm, e foalte bun» de la fiica mea cea mare.“

Vacanța e cel mai așteptat moment

Florin se declară un om fericit, care are tot ce-l împlinește, o meserie pe care o iubește și o familie pe care o adoră. Iar vacanța cu fetele lui e momentul verii.

„Vacanţele cu familia sunt sfinte pentru mine. Îmi fac programul în aşa fel încât 2-3 săptămâni suntem în vacanţă vara. Şi anul trecut am fost în vacanţă în patru, chiar dacă Mia avea doar trei luni. Anul acesta este la fel. Mergem pe malul mării, acolo le place cel mai mult.“

3 răspunsuri la minut

Un desert rapid şi uşor de vară?

Sorbeto de fructe.

Ingredientul secret care-ți face mâncărurile delicioase?

Eeee, au puţin suflet.

Prima mâncare pentru care ai fost lăudat?

La 14 ani, piureul de cartofi, care mi-a ieşit după nenumărate tentative aşa de pufos şi cremos cum îl făcea Chef.

„Găteşte cu mine“

Așa se numește cartea lansată de Florin, o colecție de „rețete de acasă“ dedicată celor care gătesc zi de zi pentru cei dragi.

„Reţetele din cartea mea sunt reţetele care m-au format ca om, care mi-au format gustul şi pe care le gătesc acasă, chiar și mâncăruri pentru copii. Toate au o mică poveste, iar printre ele se găsesc de la mâncărurile bunicii mele, cele cu care am crescut, și rețete care mi-au marcat cariera până la preparatele care m-au făcut să înțeleg cât de mult contează să gătești cu drag și din iubire“, spune Florin.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr30/28.07.2016
Autor: Andreea Cohuț
Sursa foto: PR


Lasă un răspuns

Sus