Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Vedete > Ela Crăciun: Mă apreciez fără să mă raportez la alte femei

Ela Crăciun: Mă apreciez fără să mă raportez la alte femei

Știrista matinalului de weekend de la Antena 1, Ela Crăciun, ne oferă informații de ultimă oră despre stilul de viață echilibrat pe care-l adoptă, profesia pe care o face cu dăruire și satisfacțiile sale, presărate cu provocările maternității și ale mariajului de cursă lungă.

Este o femeie complexă, cu care fiecare dintre noi se poate identifica la orice oră din zi sau din noapte. Tocmai de aceea Ela Crăciun se numără printre cele mai de succes bloggerițe din România. Online, prezentatoarea TV ne dezvăluie toate trucurile testate pe propria piele. On the record, noi am aflat restul secretelor ei, direct de la sursă.

Mamă, jurnalistă, soție, bloggeriță de succes. Ești cumva femeia perfectă? 

Nu, pentru că nu am cum să fiu. Perfecțiunea este o noțiune foarte subiectivă. Ceea ce este „perfect“ pentru tine s-ar putea să nu fie și pentru mine. Eu, ca mamă, jurnalist, blogger și soție (nu neapărat în ordinea asta), sunt ceea ce pot să fiu la momentul respectiv. Dau tot ce pot unei zile și iubesc cu tot sufletul. Asta nu cred că se cheamă perfecțiune, dar sigur este un mod mai plăcut de a trece peste problemele unei zile.

Știu că ai inițiat o campanie prin care îndemni femeile să nu încerce să fie perfecte. Cum ți-a venit ideea, care e scopul campaniei?

Nevoia de perfecțiune a femeii a fost motivul inițierii campaniei pe care am intitulat-o „Super mame cu super puteri“. Această campanie vrea să le spună mamelor că nu trebuie să se mai raporteze la noțiuni abstracte sau să țină cont atât de mult de ce cred alții despre ele. Perfecțiunea, din punctul meu de vedere, este atunci când copilul tău te ține în brațe și îți spune: „Ești cea mai bună mamă din lume!“ Dar asta este doar percepția mea. Nevoia aceasta de a te ridica la standarde aproape imposibil de atins ne duce într-o zonă distructivă. Ne luptăm cu percepțiile că mama trebuie să fie femeie de carieră, gospodină, prietenă și amantă în același timp. Renunțăm rând pe rând la lucrurile care ne făceau fericite. Nu mai citim o carte, nu mai facem plimbări în parc, iar sportul îl vedem ca pe un lux. Campania „Super mame cu super puteri“ este un instrument pentru a spune STOP! Hai să ne privim în oglindă și să zâmbim. Apoi le luăm pe rând și le rezolvăm.

Ți s-a întâmplat vreodată să simți că ți-ai atins limita, că nu mai poți să continui așa?

Ca prezentator TV, am fost pusă în multe situații în care expunerea mea publică a fost confundată cu un model de viață. Responsabilitatea generată de această expunere mi-a creat nevoia de a fi perfectă, pentru că trebuia să fiu la înălțimea standardelor celor care mă urmăreau. A trebuit să port haine perfecte, să machiez perfect, să am corpul perfect și să am o familie perfectă. Această presiune m-a dus într-o zonă de stres. Așa că am decis să nu mai urmez calea altora, ci pe a mea. Într-o zi, în mașină, am hotărât că o zi perfectă pentru mine poate fi și dacă nu sunt îmbrăcată de nota zece. Am decis să pun pe hârtie toate lucrurile pe care le fac într-o zi și am umplut trei foi. De atunci, viața mea s-a schimbat în bine pentru că am învățat să apreciez pentru ceea ce fac fără raportez la alte femei. Am scăpat de acel stres și de eterna întrebare „oare ce cred alții?“

Care consideri că sunt riscurile suprasolicitării?

Aud tot mai multe femei că sunt nefericite. Nimic nu funcționează. Nimic nu le împlinește așa cum și-ar dori. Este o nefericire care poate deriva în lipsa motivației de a face lucruri ambițioase. Cred că această stare de apatie sau nefericire vine atunci când ai o imagine clară a fericirii pe care nu reușești să o îndeplinești.

Ești adepta unui trai sănătos și simplu. Care sunt primele reguli pe care le putem respecta pentru a ne îmbunătăți viața?

Un stil de viață sănătos este baza unei vieți echilibrate, deci regulile mele interne pornesc de aici. În casă la noi gătitul este un obicei. De aceea îmi implic copiii în proiectele mele de gătit și îi provoc să găsească noi rețete pe care le putem experimenta în bucătărie. Înlocuim alimentele nocive cu altele mai sănătoase, punem green sugar în prăjituri în locul zahărului obișnuit. Gustarea de fructe este obligatorie, iar apa este la fiecare pas în geantă. Facem sport acasă, când dăm cu mopul sau alergând după taxi în oraș. Mergem pe jos pentru că e amuzant să te plimbi. Sfaturile mele nu sunt reguli care aduc fericirea, ci modalități amuzante în care stilul de viață sănătos este o opțiune la îndemâna oricui.

tot vorbeam de responsabilități, cu cine le împarți?

Recunosc, cel mai mare ajutor mi-l dă mama. Ea este cea care dictează meniul atunci când eu sunt plecată și mă ajută cu treburile gospodărești. Soțul meu este un sprijin foarte mare și așa a fost de la început. Când Alesia era mică, făceam cu rândul la băiță și ne-am împărțit mereu responsabilitățile vizavi de treburile casei și creșterea copiilor. El este responsabil cu dușul lui Alex la școală și când are timp se întoarce și o duce pe Alesia la grădiniță. Eu sunt responsabilă cu luatul copiilor la finalul programului. Este important pentru mine că pot baza pe el atunci când am nevoie. Suntem un mix de oameni care se completează perfect.

Care este cea mai mare satisfacție pe care o ai ca mamă?

Fiecare zi este pentru mine o bucurie. Descopăr lucruri noi despre mine și despre ei. Eu mă descopăr ca mamă prin prisma provocărilor pe care le am din partea copiilor. Trebuie să luăm împreună decizii și sunt conștientă de faptul că modul în care eu acționez în situații limită le dă lor modelul de acțiune pentru atunci când vor fi mari. Dar am ales să fiu prietena lor, nu o mamă perfectă… ca să ne întoarcem la subiectul campaniei. Ei înțeleg că nu sunt perfectă și că pot avea momente de slăbiciune sau de oboseală. Mă înțeleg atunci când sunt tristă, pentru că le explic care este motivul stărilor mele. Vreau să am copii care trăiesc emoții autentice, nu copii perfecți! Răsplata mea vine când ei iau decizii corecte singuri și își întind aripile să zboare fără frică. Atunci știu că am fost o mamă bună pentru ei…

Ce etapă din viața copiilor tăi ți s-a părut mai dificilă până acum și cum i-ai făcut față?

Perioada de până în doi ani mi se pare cea mai dificilă în viața unei mame și a copilului. Este perioada în care nu știi dacă ceea ce faci este bine, iar viața lui fragilă este în mâinile tale. Eu cred că acela este momentul în care orice femeie devine o mamă responsabilă, fie că vrea sau nu. Momentele în care se îmbolnăvesc ori au febră se transformă în nopți nedormite, iar mama este cea care stă alături de copil uitând de foame sau de sete. Sunt multe momente dificile, mai ales când nu știi ce are sau de ce plânge. Mereu îmi spuneam: „Măcar să îl văd mare, să spună ce are!“ Acum îmi spune ce are, dar lucrurile nu se mai rezolvă cu un simplu siropel. Sunt alte provocări, specifice altei vârste. Provocarea mea a fost să îi fac să fie uniți, indiferent de context, pentru că familia este singurul loc în care oamenii se regăsesc atunci când lumea îi dezamăgește.

Cum reușești să-ți convingi copiii să mănânce legume, să citească, să nu stea mult în fața televizorului sau pe gadgeturi?

Pe Alesia nu trebuie să o conving. Ea este oricum fanul legumelor de când era mică. Alex le consumă de nevoie, dar încercăm să le combinăm cât să fie gustoase și să nu lipsească din meniul nostru zilnic. Timpul alocat gadgeturilor este destul de limitat. Alex are tabletă și, de curând, a primit un telefon. Alesia este fan televizor, dar încercăm să îi ocupăm timpul cu alte activități și o facem să uite de el.

Că tot am adus vorba despre stil de viață sănătos, spune-ne, te rog, cum îți menții tonusul și fizicul în cea mai bună formă?

Nu pot spune că sunt fanul dietelor. Aleg alimentele cât mai corect, în așa fel încât să nu fie nevoie de dietă. Cu ajutorul unui antrenor personal care mă motivează îmi respect programul, exercițiile fizice au devenit o parte din viața mea. Din păcate, în ultimele două luni, a trebuit să renunț la sală din cauza unei fracturi, iar efectele s-au văzut imediat. Lipsa efortului fizic trebuie compensată cu dietă.

Ai produse cosmetice homemade pe care le folosești cu succes?

Îmi place să inovez atunci când vine vorba de măști de față, dar am câteva ingrediente preferate. De exemplu, curățarea tenului o fac cu argilă sau cu un scrub făcut din zaț. Pentru un efect anti-ageing, folosesc măști hidratante cu ou și miere. O dată pe săptămână amestec un ou întreg crud cu o linguriță de miere și folosesc pasta pe post de mască. După 15 minute, îmi clătesc fața cu apă călduță și îmi pun o cremă de seară. A doua zi tenul meu arată mult mai bine.

Ce ne recomanzi la începutul primăverii pentru revigorarea organismului?

Primăvara avem nevoie de o hidratare intensă a organismului, iar eu aleg ceaiurile tonifiante pe bază de ghimbir care îmi oferă și o imunizare mai puternică. Copiilor le fac shake-uri din căpșune sau afine cu lapte de migdale. Îmi plac budincile din chia sau tapioca, pentru că rețin apa și au efect hidratant puternic. Programul de sport și mâncarea sănătoasă nu se schimbă. Ele trebuie să fie o constantă indiferent de sezon.

Ești adepta detoxificărilor de primăvară?

Primăvara aceasta nu voi face o cură de detoxificare, ci una de vitaminizare. Am făcut astfel de cure în anii precedenți și m-am simțit mai bine, dar anul acesta simt oboseala trebuie să fie alungată cu o cură de vitaminizare. Abia aștept primele fructe românești din piață pentru a face excese… Aștept spanacul, loboda și căpșunele. Pentru detoxificare, voi merge la sală și la saună, dar ingredientul de bază este apa, cea alcalină, cu pH mai ridicat. 

De ce crezi că are succes blogul tău de lifestyle?

Oamenii au realizat că sănătatea familiei lor costă mai puțin dacă previi în loc să tratezi. Cred că blogul meu a crescut foarte mult în audiență pentru că îmi place să dau sfaturi documentate. Interviurile cu doctorii nutriționiști sau pediatrii sunt sursa principală a articolelor mele.

În toată nebunia cotidiană, tu și soțul mai aveți timp și energie pentru câte o seară romantică, în doi?

Eu cred că, indiferent de suișurile și coborâșurile unei relații, ea trebuie întreținută cu gesturi simple, dar care au menirea de a reafirma dragostea pentru cel de lângă tine. Câteodată, uităm să spunem te iubesc. Credeți-mă, un te iubesc poate face minuni atunci când cel de lângă tine are o zi mai dificilă. Zâmbetul și tandrețea sunt instrumentele mele pentru a păstra echilibrul în relația care durează de zece ani. Chiar și atunci când ne certăm îmi apăr punctul de vedere, apoi nu uit că împăcarea este mai frumoasă după o ceartă strașnică.

Ce sacrificii presupune cariera pe care o practici?

Compromisurile sunt date de faptul că trezesc sâmbăta și duminica la ora 3 dimineața pentru a intra la ora 7 în direct. De foarte mulți ani acest lucru îmi decalează planurile cu familia, dar ei au înțeles acest lucru și ne-am adaptat programul în funcție de această realitate. În ultimii ani, am mai făcut și câteva revelioane în direct, deci am amânat, din nou, planurile cu familia pentru a pune meseria pe primul plan.

Copiii tăi se uită la știri? Le cenzurezi vreodată accesul la știrile pline de violență și scandal?

Spre norocul nostru, copiii nu prea au timp să se uite la televizor, dar nu reușim mereu să îi ținem departe. Atunci când se uită la televizor, Alesia alege un post cu desene animate, iar Alex este pasionat de Animal Planet și National Geographic. Nu ne uităm în prezența lor la știri despre acte de violență.

Apropo de carieră, ce-i vezi făcând la maturitate pe copiii tăi?

Sunt încă mici, iar decizia le va aparține în întregime. Eu îi susțin să facă toate activitățile care le plac, pentru ca apoi să decidă ce pasiune doresc să își urmeze.

Rețeta preferată
Prăjitură cu mandarine

Ai nevoie de 3 mandarine, 75 g făină de migdale, 75 g green sugar, 3 ouă și o linguriță praf de copt. Mandarinele se fierb în coajă timp de 15 minute, în două rânduri. Între timp, mixăm ouăle și zahărul. Scoatem mandarinele de la fiert, le decojim și le mixăm. Pasta omogenă de mandarine se adaugă peste compoziția cu ouă, apoi adăugăm făina de migdale și praful de copt. Compoziția se pune la cuptorul încălzit la 175 grade timp de o oră, apoi se scoate și se ornează cu zahăr pudră, mentă și coajă rasă de mandarină.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de martie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Alexandra Rotărescu
Foto: arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns