Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Vedete > În slujba regelui

În slujba regelui

Situaţii-limită la palat

Sandra nu s-a lovit de prejudecăţi legate de vârsta sa. Poate şi pentru că instituţia monarhiei impune respect. A avut însă parte de momente mai puţin roz, când i-a fost pus la încercare profesionalismul, aşa cum li se întâmplă tuturor experţilor în protocol: evenimente elegante presărate de momente mai puţin… de soi. „Când un invitat anunţă în ultima clipă că întârzie sau chiar o face, începe o adevărată desfăşurare de forţe, e drept, discretă (şi cu complicitatea membrilor Familiei Regale, care dau tonul începerii mesei), pentru a schimba întreg amplasamentul, ca ordinea de precădere să fie respectată“, descrie ea una din situaţiile-limită ale jobului său. Stafful familiei este de 10-12 persoane. Dar, când organizează un eveniment mare, participă şi voluntarii.

Mai puţine prejudecăţi, mai multe baluri

De două ori pe săptămână, Sandra ţine cursuri la Drept şi, o dată pe lună, seminarii de etichetă la Institutul Diplomatic. „Dar cel mai mult mă împlineşte ce se întâmplă aici!“ Adică la palat, pe Bd. Kiseleff, unde merge zilnic.

Pe latura de protocol, nu există în ierarhie o poziţie peste ceea ce deţine în prezent. Dar Sandra are planuri mari: îşi doreşte să organizeze cât mai multe evenimente de ţinută „white tie“ (n.r. – cel mai pretenţios cod vestimentar, ţinută ultrasofisticată). „Asta ar însemna şi o evoluţie a societăţii, pentru că protocolul, eticheta şi bunele maniere dau cumva semnalul evoluţiei societăţii şi a ţării“, explică ea. Şi-a propus, de asemenea, să schimbe puncte de vedere, precum cel intrat deja în legendă că „Regele a plecat cu 11 garnituri de tren“. „Oamenii înţeleg doar când le dai argumente şi le demontezi aceste susţineri greşite.“

Sandra mai are în plan, anul acesta, lansarea unei cărţi despre monarhii. I-ar plăcea să existe informare la scară mai largă şi o mai mare preocupare legată de etichetă şi de ce trebuie făcut sau nu într-o anume situaţie, „pentru că e un domeniu foarte frumos, făcut nu să ne dezbine, ci să ne aducă împreună“. 

Sportivă şi vegetariană

Procupările casnice includ gătitul: vegetarian pentru ea, cu carne pentru el. Dar împarte cu soţul pasiunea pentru sport – fără a avea probleme cu greutatea, merg împreună la sală de patru ori pe săptămână. Ea apreciază la el că-i este sprijin în toate, că-i e fidel şi îi aduce zâmbetul în clipe grele. „Au fost dăţi când am fost mai deprimată, când n-a ieşit ceva cum îmi doream, iar el mereu m-a încurajat. Nu mi-a spus niciodată «Pleacă de la palat şi du-te în altă parte».“ Soţul, de profesie avocat, i-a fost coleg de facultate. S-au îndrăgostit în anul III şi s-au căsătorit în 2010, nunta fiind organizată chiar de miri, care şi-au dorit ca evenimentul să-i reprezinte. S-au inspirat – cum altfel?– din nunţile regale: domnii au îmbrăcat smoking, iar doamnele, rochii lungi sau de cocktail. Şi prezenţa a fost una regală. „Am fost foarte onoraţi să avem la ceremonia de la biserică pe Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare şi Principele Radu.“ Luna de miere au petrecut-o în Sardinia şi la Roma. La 30 de ani, Sandra se vede „cu cel puţin un copil şi, cu siguranţă, tot aici, la Palat“.

„O mână de fier într-o mănuşă de catifea.“ Astfel mi-a părut Sandra Gătejeanu Gheorghe, directorul de protocol al Casei Regale. Are doar 27 de ani, e o apariţie delicată, dar este stăpână pe situaţie şi mereu pregătită să rezolve momente critice prin eleganţă şi profesionalism.

Anul acesta, se împlinesc cinci ani de când Sandra Gătejeanu Gheorghe lucrează pentru Familia Regală a României. Nu s-a imaginat niciodată prinţesă, deşi, se ştie, toate fetele tânjesc la asta măcar în vis. Nu a avut nici eroine preferate. Exemplu i-au fost părinţii, iar acum, model îi este Regele. „Nu poţi să nu fii impresionat de personalitatea Maiestăţii Sale, de istoria lui. Este foarte modest, apropiat de oameni, are acelaşi respect pentru angajaţi ca pentru alţi şefi de stat. Când ni se cere ceva, suntem rugaţi şi ni se spune mulţumesc, ceea ce nu se întâmplă în multe medii de lucru. Însăşi prezenţa sa este pentru mine un model“, mărturiseşte Sandra. A rămas cu picioarele pe pământ, chiar dacă se presupune că participarea în calitate de invitat special la nunţile unor prinţi şi prinţese ar putea fi prilej de laudă pentru o tânără de 22 de ani, vârsta la care ea şi-a început activitatea. Spune că se ghidează în viaţă după deviza Familiei Regale de Hohenzollern – Nihil sine Deo (Nimic fără Dumnezeu).

Întâlniri regale

Zi de zi, Sandra păstrează legătura cu Principesa Margareta şi cu Principele Radu, care „desfăşoară multe dintre activităţile oficiale ale Familiei Regale“ şi au birourile, ca şi ea, la palat. Cu Regele Mihai, se întâlneşte de fiecare dată când acesta vine în ţară, îndeosebi în mai şi octombrie, perioade când este mai prezent în publică. Directorul de protocol organizează evenimentele Familiei Regale, coordonează şi însoţeşte Familia Regală în vizitele externe, păstrează legătura cu celelalte monarhii ale lumii. Totul, desfăşurat sub un protocol impecabil. Ţinuta vestimentară este clasică, fără a fi un impediment, pentru că stilul ei este unul mai formal. Nu i-a fost greu să înveţe eticheta, pentru că, spune ea, „regulile ţin de bun-simţ“.

Drumul spre Casa Regală

Spre terminarea facultăţii, a participat la acţiuni de voluntariat, alături de câţiva colegi, pentru Casa Regală. La încheierea lunii de stagiu, a fost aleasă pentru un interviu cu Principele Radu, în urma căruia acesta i-a propus să-i fie consilier. „A urmat un test scris, apoi am obţinut postul de expert guvernamental în cadrul Biroului Reprezentantului Special al Guvernului“. Deşi Principele s-a retras din funcţia guvernamentală în octombrie 2008, Sandra a făcut impresie bună şi a rămas în slujba Casei Regale.

Dreptul, prima opţiune

Tatăl, avocat, a influenţat-o subtil în direcţia Facultăţii de Drept, iar alegerea a venit firesc, fiindcă îi plăcea să se exprime liber şi să citească. Mama, medic de laborator, i-a cultivat latura artistică prin ore de balet. După Liceul de Muzică, a dat examen la Universitate, urmând două facultăţi, la zi. „Eram sigură că vreau să fac Dreptul, dar am considerat că ar fi mai bine să-l îmbin cu ceva potrivit şi am ales Ştiinţele Politice. În instituţiile europene de azi, majoritatea specialiştilor în protocol au Dreptul în limba engleză. Formează mult.“ Deşi mă aşteptam să aud că a aprofundat studiile pe domeniul protocol sau relaţii publice, mi-a spus că Dreptul a avut din nou întâietate: are un masterat şi un doctorat în drept privat şi drept internaţional privat.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus