Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Vedete > Maria Dinulescu: Îmi dau sufletul pentru personaje

Maria Dinulescu: Îmi dau sufletul pentru personaje

Maria Dinulescu a intrat în atenția publicului în 2003, când „Trafic”, unul dintre primele scurtmetraje în care a jucat, a câștigat Palme d’Or. Peliculele ce au adus-o din nou la Cannes au fost „California Dreamin’ (Nesfârșit)” și „Stepping Out”.

Frumoasă, misterioasă, puternică, veridică… Așa se prezintă Maria cu fiecare rol al său. Așa se prezintă și cu rolul Sorina din „Înșir’te mărgărite”, în regia lui Dan Puric, pe scena Teatrului Național din București, în care o putem admira acum. Este, în cele din urmă, dovada unei cariere muncite cu trup, minte și suflet, cu credința în Dumnezeu și în reușita adusă de trudă. Este și lecția pe care a învățat-o dincolo de Ocean, acolo unde a încercat să trăiască visul american.

Puțină lume știe de premiile pe care le-ai primit la Salonic și Buenos Aires pentru cea mai bună actriță de film. Cât au contat aceste recunoașteri internaționale în cariera ta? Dar pentru tine?

Prin prisma profesiei mele, în piață reprezint un produs și cu cât acesta este mai recunoscut și apreciat, cu atât capătă mai multă valoare. Este mai ușor vandabil. Pentru cariera mea, este foarte important să am cât mai multe credi­te (filme) și recunoașteri, în special când vorbim despre filmul comercial. Am fost membru al juriului în Los Angeles, Olanda, România, patru ani la rând am jurizat filme pentru Premiile Emmy. Există multe motive pentru care un film, un actor sau un regizor primește premiile în anul respectiv, iar dacă ești numit actorul anului, asta nu înseamnă neapărat că ești cel mai bun. E posibil să fii cel mai cunoscut în piață în momentul respectiv, deci vinzi mai bine orice revistă sau emisie TV în care apari. E posibil ca, pentru premiul de regie, juriul să aibă de ales între două filme și, până la urmă, să-l sacrifice pe unul din ele prin a-i oferi acestuia premiul pentru cel mai bun actor. Este posibil să primească premiul pentru interpretare un grup de actori al unui film care vine dintr-o țară căreia juriul vrea să-i dea mai multe șanse pe viitor. Se poate ca un film să aibă deja distribuție în țara respectivă și este cunoscut că un premiu îl ajută la marke­ting. Dar, de fiecare dată, câștigă numai cei care au ceva în plus, valoare și talent, care sunt diferiți. Mă bucur de cele 14 premii pe care le-am primit până acum, dar nu cred că mă reprezintă în totalitate.

Ai cheltuit mult pentru instruirea ta, pentru a-ți împlini visul? Nu mă refer doar la bani.

Dorința de a experimenta ceva diferit necesită curio­zitate și foarte mult curaj. O minte sănătoasă într-un corp sănătos a fost prioritatea mea întotdeauna. Ca să am aceste constante în viața mea, a fost nevoie de multă disciplină și responsabilitate. Norocul meu este că îmi place să nu mă abat de la drum. Sunt foarte perseverentă și curajoasă.

De ce îți place mai mult la Los Angeles decât la București?

Nu aș putea să accept acest lucru ca pe o afirmație. În România îmi place umanitatea, iar în SUA, nivelul de civilizație și constructivism.

Ai făcut studii de teatru cu doi mari profesori: Sanda Manu și Ion Cojar. Totuși, ai excelat în film. E mai simplu?

A fost un drum care a venit la mine, dar tipul de lucru pe care l-am experimentat cu cei doi mari profesori nu l-am întâlnit niciodată în afara facultății. Mi-e dor de talentul și etica dumnealor.

Joci pe scena TNB în spectacolul „Înșir’te mărgărite“. Cum sunt reîntâlnirea cu teatrul și colaborarea cu Dan Puric?

Domnul Ion Caramitru mi-a oferit șansa de a-l cunoaște pe artistul Dan Puric. Le sunt recunoscătoare amândurora pentru încrederea și valoarea oferite la momentul potrivit. Despre regizorul și actorul Dan Puric pot spune că, în perioada repetițiilor, abia așteptam să mă trezesc dimineața ca să ajung devreme și apoi să nu mă las înduplecată să mă întorc acasă după întâlnirile pe care le aveam cu un artist plin de pasiune, profunzime, generozitate și forță. Dan Puric este un actor plin de curaj și devotament față de talentul care i-a fost dăruit. Trăiește ca să ofere și adoră să-i oferi toată pasiunea și devotamentul tău.

Ai un comportament de vedetă americană. Accepți să treci de la lucruri simple la acțiuni caritabile, fotografii care șochează sau simple instantanee. Aceasta ești tu, actrița Maria Dinulescu?

Îmi place foarte mult să încerc tot ce este nou. Să văd dacă mi se potrivește, cum aș arăta și ce efect ar avea pe piață pentru crearea următoarelor proiecte. Eu sunt un om foarte simplu și atașat de natură. Nimic nu mă împlinește mai tare decât a trăi simplu și natural.

În ce relație te afli cu publicul din România?

Anul acesta, am jucat în cinci filme – în trei dintre ele, interpretez personajele principale. Anul următor, publicul român va avea șansa să-și aducă aminte de mine.

Dar cu cel american?

Este o relație în fașă. Cred că trebuie să cresc foarte mare în Europa ca să am o șansă pe piață americană.

Ai avut roluri pe care le-ai iubit și altele cu care nu te-ai înțeles?

Am avut roluri care mi s-au potrivit perfect, iar de câteva ori am interpretat personaje pe care, dacă le-aș fi cunoscut în viața reală, nu le-aș fi îndrăgit foarte tare. De fiecare dată mi-am dat sufletul pentru realizarea acestor personaje. Nu cred că aș putea altfel. Mă simt responsabilă față de cât de mult mi s-a oferit și de
capacitatea de dăruire pe care o am.

Ești o luptătoare sau mergi cum și încotro te poartă viața?

Îmi place să lupt. Ador să am motive pentru care să nu mă las și totuși încerc constant să înțeleg noile oportunități ce apar. Sunt atât de multe valențe ale aceleiași experiențe pe care o trăiești, că ar fi păcat să treci pe lângă ele fără să crești mai mult.

Te-ai născut într-un loc de poveste: Vălenii de Munte. Cât din creativitatea, visurile și liniștea ta provin de acolo?

Așa cum ar spune orice psiholog, totul vine din copilărie. Genele, cultura, educația primită au un impact semni­ficativ asupra vieții tale, dar este extraordinar când te maturizezi și ai capacitatea de a face alegeri știind că multe dintre ele sunt influențate de cele amintite mai sus. Ador independența și libertatea. Reprezintă un rezultat al tuturor celor întâmplate înaintea mea și sunt recunoscătoare pentru asta, dar îmi place să aduc și eu valoare celor ce vor veni.

Jucai teatru în liceu?

Mergeam la un club al elevilor, dar niciodată nu m-am simțit foarte talentată. Nici acum nu mă simt, doar îmi place ceea ce fac.

Vorbești deseori despre mama ta. Este modelul tău feminin?

Mama este una dintre cele mai inteligente și puternice femei pe care le cunosc. Și știu destul de multe. Ce a făcut mama în plus față de celelalte? Și-a crescut valoarea prin credința pe care o are în Dumnezeu. Datorită Lui a reușit să maximizeze toate calitățile pe care le are. Mama este o persoană căreia îi place să le ofere celorlalți susținere, dragoste și forță și reușește acest lucru de fiecare dată. Mă bucur că a ales să-l lase pe Dumnezeu să lucreze prin ea. Pentru mine, este un exemplu.

Ai un stil în materie de imagine. Cum alegi rochiile? Cât te reprezintă vestimentația?

Am prieteni în diferite țări care mă țin la curent cu tot ce se întâmplă nou. Îmi place să promovez designerii români. Felul în care apar îmbrăcată în public reprezintă mai mult partea mea curajoasă.

Ce modele ai urmat ca actor?

Probabil că fiecare mare artist pe care l-am întâlnit sau împreună cu care am lucrat mi-a deschis noi perspective. M-au inspirat să încerc ceva diferit sau mi-au dat curaj să cred în mine mai mult.

Ca artist, te influențează viața personală?

În America, nu am crescut foarte mult emoțional și acesta a fost unul dintre cele mai dificile lucruri. Ca artist, am nevoie de cât mai mult suflet, trebuie să am ce să ofer. Pentru mine, nimic nu este mai important ca viața reală, valorile simple și dragostea pe care o dăruiesc sau datorită căreia pot crește.

Pe cât de sinceră pari, pe atât de bine te „ascunzi“. Ce ascunde, de fapt, imaginea femeii puternice, pasionale, fără prejudecăți?

O întreagă căutare și neliniște.

Scurt CV

| A terminat actoria la clasa profesorilor Sanda Manu și Ion Cojar și are un master UNESCO în teatru și cultură japoneză.

| A jucat în 12 lungmetraje, în câteva seriale de televiziune, cum ar fi „În derivă“ de la HBO, în piese de teatru independent, reclame, videoclipuri și a prezentat emisiuni de televiziune.

| Cu personajul din filmul „Pescuit sportiv“ a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță la festivalul BAFICI Argentina și la Festivalul de Film de la Salonic, iar cu rolul Monica din „California Dreamin’ (nesfârșit)“, la festivalurile BAFICI Georgia și Arte Mare din Franța.

| În România, a fost aleasă cea mai bună actriță a anului 2009 într-un film românesc, în cadrul Best Film Fest.

| A locuit o perioadă la Los Angeles, unde a luat ore de actorie la UCLA și Groundlings Theatre & School.

| Este membră a Academiei Europene de Film și a jurizat nenumărate festivaluri de film în America și Europa.

Citește și:

Cristina Cioran: O să plec în jurul lumii

Așa părinte, așa copil: Mihaela și Ana Ularu

Așa părinte, așa copil: Maia Morgenstern și Tudor Istodor

Articol preluat din ediția de ianuarie 2016 a revistei Femeia.

Autor:  Ivana Iancu

Foto: arhiva personală, Gabi Crișan L’Atelier d’Image

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus