Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Vedete > Marius Pancu: Prepar espresso de informații la 6 fix

Marius Pancu: Prepar espresso de informații la 6 fix

Jurnalismul a devenit un job la care visează mulți tineri. Marius Pancu a reușit în branșă și tocmai de aceea se trezește la 4 dimineața și, împreună cu Anca Ileana Dumitrescu, realizează Morning Show la Digi24. Scrie, citește, admiră dandismul, joacă tenis, o admiră pe Rihanna (cui nu-i place muzica ei?) și nu numai. Se declară a fi un tip analitic și calofil și iubește aroma mentei.

Realizezi un matinal. Cum sunt diminețile tale?

Nici nu ştiu dacă sunt neapărat dimineţi – o dimineaţă care începe la ora 3-4 ar fi nefirească, brutală. Le privesc ca pe nişte prelungiri ale nopţii, de-asta au un farmec bizar. Oraşul încă doarme, tu îi pregăteşti espresso-ul de informaţii care îl aşteaptă aburind de la ora 6 fix. E o responsabilitate uriaşă, amestecată cu un fel de orgoliu, al celui dintâi cafegiu de la curte, dacă vrei, cel învestit cu încrederea de a se ocupa de deschiderea zilei. Pentru că, evident, dimineţile astea nopţi sunt îmbibate de miros şi gust de cafea.

Cât din cultura generală pe care ar trebui s-o aibă un prezentator TV utilizezi în show-ul tău?

Enorm. Fiind o televiziune de ştiri care operează cu informaţii de ultimă oră, eşti pus în permanenţă în faţa unor situaţii noi, din domenii foarte diferite. Cel mai recent exemplu, tragedia din Paris. Dacă într-un astfel de moment îţi lipseşte contextul (nu ştii ce-i Islamul, cine e profetul Mahomed, ce este Şaria şi care sunt istoria şi distribuţia conflictelor etnico-religioase), n-ai nicio şansă să recuperezi informaţiile astea în direct. Vorbeam de noţiuni din sfere total diferite la un moment dat, am acoperit o bucată consistentă de emisie discutând despre o ploaie de meteoriţi care se întâmpla la Chelyabinsk. Un news alert. Așadar, am bifat puţin din astronomie şi astrofizică. Mai sunt campaniile Digi24 referitoare la momente istorice de pildă, „1989. Anul care a schimbat lumea“ şi ediţiile speciale dedicate zilelor istorice (Ziua Unirii, Ziua Regelui, Ziua Independenţei), toate te obligă să-ţi consolidezi cultura generală.

Ai declarat că îți place să citești, iar de la 14 ani ai început să scrii. Lectura unor cărți mari nu te face să te simți neînsemnat și să ai timidități în a redacta un nou roman?

Am început să scriu în diferite ziare, trimis de superiori la conferinţe politice de oameni mari sau pe la diverse evenimente socioeconomice. Aveam o mină serioasă dintotdeauna, se pare. Privind retrospectiv, cred că ar ieşi un roman iniţiatic şi comic din asta. Un fel de Tom Sawyer se întâlneşte cu Bridget Jones. Altminteri, serios vorbind, încă nu m-am gândit la un roman; sunt mult mai avid cititor şi n-aş putea să-mi împart timpul de lectură, şi aşa limitat, în două.

Crezi că dandismul își găsește loc în lumea secolului XXI?

Absolut. Într-o formă actualizată, sigur. Dar bonvivanţi uşor excentrici, glaciali, caustici şi liberi în gândire, semiotici în vestimentaţie există cu siguranţă. Locul şi-l câştigă prin charismă, pentru că atipicul continuă să seducă.

Haina face pe om? Porți costume de marcă?

Haina e mesajul pe care vrei să-l transmiţi despre tine. E un ansamblu de simboluri pe care trebuie să ai măiestria să le combini de aşa natura încât cel de lângă tine să te perceapă exact aşa cum vrei să fii perceput. Mare grijă la disonanţe!

Port costume ajustate după dimensiunile mele, e cel mai important aspect de care ţin cont. Cred că sunt nostalgic, dacă e să revenim la discuţia despre epocile de altădată, după croitorii avizaţi şi modistele la care mergeau bunicii şi străbunicii. În rest, nu am obsesia brandurilor şi cred cu tărie că în ziua de azi te poţi îmbrăca bine cu bani puţini.

Sportul e o pasiune sau un chin? Cât timp îți acorzi pentru întreținere și îngrijire?

Da, fac vreo două ore de mişcare pe zi, mi-ar fi imposibil să rezist programului de trezire pe care îl am fără afluxul ăsta de energie. Alerg, înot, merg la sală, joc tenis de câmp şi uneori ajung la echitaţie.

Gătești? Ce și pentru cine?

Recunosc, sunt un hazard în bucătărie. Fac o cafea excelentă, am foarte multe tipuri de ceai şi „gătesc“ de fiecare Moş Nicolae un vin fiert perfect pentru prieteni. Fără reţetă – e un procedeu dadaist care combină fructele şi condimentele disponibile la momentul respectiv. A devenit o tradiţie (singura cvasiculinară) de care nu s-a plâns nimeni până acum.

Cum sărbătorești primăvara, Sf. Valentin, 1 Martie? Alegi cadourile din timp sau faci repede cumpărături?

Sărbătoresc primăvara în sine, fiindcă n-am prea multe afinităţi cu gerul şi zăpada. La primul semn că ne putem întoarce la o existenţă solară, abandonez maşina, îmi fac drum pe jos, redescopăr traseul spre parcuri şi cafenele în aer liber. Astea pot fi şi cadouri, nu? Practic, ofer timp şi experienţe. Şi nu uit niciodată ca de 1 Martie să dăruiesc flori. E singura sărbătoare de primăvară căreia îi înţeleg şi respect simbolistica.

Femeia de lângă tine cum ar trebui să devină ceea ce clasic numim „jumătatea ta“?

Ah, o să ucid acum orice urmă de romantism. Persoana de lângă mine ar trebui să fie ca ştirea perfectă. Să te provoace, dar să existe un fir roşu de la care să porneşti în descoperirea ei pentru că altfel eşti dezarmat. Să aibă o complexitate inteligibilă. Să fie spumoasă, fără să frizeze trivialul. Să fie caldă şi empatică, fără afectare. Să se muleze pe ce poţi tu să oferi. Să aibă un apetit pentru ironie, altminteri înşiruirea asta de metafore media va atârna greu de gâtul meu.

Iubirea poate fi veșnică sau e o întâmplare frumoasă, repetabilă?

Toate întâmplările puternice sunt veşnice. Nu cred că dispare ceva din ce trăim. Sunt straturi de viaţă peste care vin alte straturi de viaţă.

Crezi în dragoste la prima vedere?

Cred într-o chimie puternică la prima vedere, care are nevoie de ceva timp de decantare în paharul Berzelius ca să înţelegi exact dacă reacţia a fost o combustie ratată sau substanţa dorită.

Nimicuri cotidiene

Șofezi? Cum ești în trafic?

Depinde de zi. În general, sunt calm şi mi se reproşează că pierd prea mult timp în trafic, nu caut scurtături şi bruscări de benzi, dar am nişte CD-uri care realmente merită răgazul ăsta.

Bere sau șampanie?

Vin roşu. Şampanie dacă e musai.

O seară cu prietenii sau cu iubita?

Cred că e genul de dicotomie care a funcţionat doar în „Ultima noapte…“ a lui Petrescu.

Șaorma sau biftec tartar?

Biftec. Încerc să mănânc sănătos, tot pentru a rezista programului.

Vacanțe la țară sau undeva la Atlantic?

Aş călători pretutindeni. Dacă am o singură destinaţie la dispoziţie, atunci, de dragul relaxării, e ideal să fie lângă o plajă şi o apă.

Cum e un bărbat fericit? Tu ești fericit?

După mine, echilibrul aduce fericirea. Am persoane dragi în jurul meu, mă pasionează şi continuă să mă provoace tot ce fac pe plan profesional, găsesc momente de timp liber pentru plăcerile mele, deci balanţa nu e înclinată prea tare în vreuna din părţi.

Citește și:

Valentin Butnaru: Cred în armonie și echilibru

Dragoș Bucur, o carieră de succes

Jorge: A ierta fara sa uiti nu inseamna iertare

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.9/05.03.2015
Autor: Ivana Iancu
Sursa foto: Vlad Bâscă

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus