Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Vedete > Marlene Dietrich: sex-appeal in stare pura

Marlene Dietrich: sex-appeal in stare pura

Marlene Dietrich (1901-1992) a ramas in istoria filmului ca fiind prima actrita germana care s-a impus la Hollywood. „Ingerul albastru”, cum era denumita – dupa titlul filmului care a lansat-o pe taram american – a stiut cum sa se reinventeze mereu de-a lungul unei cariere artistice de peste 50 de ani.

A fost actrita, cantareata, poeta, dansatoare si entertainer. A fascinat o lume intreaga, si nu prin aspectul ei fizic, ci prin forta pe care o transmitea dincolo de ecran, prin sex-appeal-ul de care deborda, prin faptul ca era pur si simplu altfel decat celelalte actrite ale vremii.

Nu-si dorea sa fie feminina, nu incerca sa scape de accentul ei german si nici sa fie acceptata de „lumea buna” a Hollywood-ului. Dar era cu atat mai atragatoare si mai admirata. Purta costume barbatesti, joben, un baston cu maner din argint si nu-i lipsea niciodata port-tigaretul. Dintre filmele in care a jucat, au ramas de referinta: „Ingerul albastru”, „Maroc”, „Shanghai Express”, „Angel”, „Procesul de la Nurnberg”.

Desi a incercat sa-si tina viata personala la adapost de curiozitatea fanilor si a presei, se stie ca Marlene Dietrich a avut numeroase relatii amoroase. Actorul Jean Gabin, Frank Sinatra si chiar presedintele John F. Kennedy se numara printre cuceririle ei. Mai mult chiar, unii biografi sustin ca actrita americana ar fi fost lesbiana si ca ar fi avut o relatie amoroasa cu Greta Garbo, o alta actrita celebra a acelor ani. Ce se stie cu siguranta e ca Marlene Dietrich a fost casatorita cu producatorul Rudolf Sieber, cu care a avut o fiica, Maria Rava.

In 1975, „ingerul albastru” s-a retras din lumina reflectoarelor, dupa ce si-a rupt piciorul pe scena in timpul unui spectacol sustinut la Sidney. Ultima decada din viata si-a petrecut-o izolata in apartamentul ei din Paris, fara sa mai iasa in public, dar pastrand legatura cu prietenii ei prin telefoane si scrisori. De altfel, in urma ei au ramas zeci de poeme si eseuri scrise in noptile in care insomnia nu o lasa sa doarma.

Era adepta scrisorilor de dragoste: „Scrie-le. Altfel, nimeni nu va sti ce sentimente frumoase te invaluie. Chiar daca regele sau regina sufletului tau nu le merita, fiindca asa ti-au spus altii, cand le scrii, ai sa te simti mai bine”.

Adora trandafirii proaspat culesi din gradina, nu concepea sa nu existe un pian in casa si spunea despre cavaleri ca sunt specii pe cale de disparitie. Iar pantofii, spunea Marlene Dietrich, sunt mai importanti decat costumele sau rochiile: „Cumpara o pereche de pantofi buni in locul a trei perechi de pantofi de mana a doua”.

  • Dragostea pentru smaralde – In cele mai multe filme in care a jucat, Marlene Dietrich a purtat propriile ei bijuterii. Daca Liz Taylor era pasionata de diamante, Marlene a avut o slabiciune pentru smaralde. Multe bijuterii au fost create special pentru ea, in anii ’30, anii ei de glorie. Dupa moartea actritei, giuvaierele au fost confiscate de statul american in contul taxelor si impozitelor pe care Dietrich nu le-a platit.

Comments

comments

Lasă un răspuns