Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Vedete > Mehrzad Moghazehi: MasterChef mi-a schimbat viata

Mehrzad Moghazehi: MasterChef mi-a schimbat viata

Se numește Mehrzad Moghazehi și s-a născut în Iran. L-am îndrăgit și admirat în primul sezon al show-ului culinar MasterChef și de atunci i s-a schimbat viața. În bine, desigur!

Trăiește în România de mulți ani, gătește românește și, cu toate acestea, nu se dă în vânt după bucătăria românească. Organizează cursuri de gătit, la care garantează dezvăluirea multor secrete din bucătărie, dar și foarte multă bună dispoziție, lucrează la o carte de rețete de prin lume adunate și visează la o academie culinară. Îi ținem pumnii strânși pentru reușite și te invităm să-l cunoști mai bine pe Mehrzad.

Cum ai ajuns la MasterChef și, mai ales, cum ți-a schimbat viața acest concurs?

Povestea cu MasterChef e foarte interesantă. La un moment dat, m-am gândit să particip și eu la un concurs de gătit, doar de curiozitate, să văd cum e și cum mă descurc. Căutând pe internet un astfel de concurs, am ajuns la formularul de înscriere la MasterChef România! După vreo opt luni, am fost sunat de cineva de la emisiune… și uite așa am participat la primul sezon MasterChef România.

Acest concurs mi-a schimbat viața, pentru că am intrat în domeniul culinar. Pot să spun că a fost o rampă de lansare, dar o rampă pe care am intrat cu viteză mare – și nu m-am oprit.

Cum se împacă un iranian cu bucătăria românească?

Hmmm… aici e complicat! De gătit gătesc românește, de împăcat pot spune că mă împac cu bucătăria românească, dar nu sunt un mare fan. Sunt mâncăruri românești care îmi plac și multe care nu îmi plac deloc. Îmi plac ciorbele acre, drobul, mămăliguța cu o brânză veche și smântână, cârnații de casă, sarmalele, dar nu-mi plac toba, mâncărurile cu rântaș și cele foarte grase… ceea ce înseamnă o mare parte din bucătăria românească.

Se potrivesc mirodeniile iraniene cu bucatele românești?

Cu bucatele românești nu prea, dar eu de foarte multe ori le combin și oamenilor le place. Acum, depinde foarte mult și de cine degustă! Bucătarii români din domeniul HoReCa (abreviere silabică a cuvintelor Hotel/Restaurant/Catering) vor să schimbe concepția românilor despre bucătăria românească, să demonstreze că aceasta nu înseamnă ceafă de porc cu cartofi prăjiți, mici și ciorbă de burtă.

Dacă ar fi să ne recomanzi câteva preparate din bucătaria iraniană, care ar fi acelea?

Cu siguranță, aș recomanda mâncărurile mele preferate:

  • Chelokabab, un chebap din carne tocată de oaie, care se pregătește pe bețe de frigărui din inox și se servește acompaniat de roșie coaptă pe grătar, ceapă uscată și sumac;
  • Fesenjoon, o mâncare cu carne de curcan, nucă măcinată, bulion de rodie, ceapă și un soi de prune din Iran;
  • Ghormeh sabzi, o mâncare cu vită/oaie, amestec de patru verdețuri, limetă uscată, ceapă și fasole roșie.

Cursurile de gătit au început să prindă viață, semn că lumea vrea să învețe să gătească.

Mă bucură acest lucru pentru că văd oameni deschiși, văd interesul oamenilor pentru o alimentație sănătoasă. Cursurile organizate de mine sunt de entertainment, de relaxare. La mine te înscrii la un curs stabilit cu un meniu fix sau poți participa cu prietenii, colegii de muncă. Participanții primesc îndrumări legate de diferite tehnici de tăiat, tocat sau procesarea termică a produselor, iar la sfârșit ne așezăm la masă și consumăm ceea ce am gătit împreună.

Ce planuri ai de Valentine’s Day?

Cu siguranță, voi fi ocupat cu organizarea unei petreceri cu această ocazie. Oricum, mai multe despre evenimentele organizate de mine puteți afla de pe site-ul meu www.retetedetop.ro.

Care este cel mai mare vis legat de gastronomie?

Peste mulți ani, pentru că mai am foarte multe de învățat, după ce voi rupe destule încălțări și tunici în bucătărie, mi-aș dori să reușesc să pun temelia unei  academii culinare unde să ajut cât mai mulți pasionați să învețe ceea ce au nevoie și unde să ridic în adevăratul sens al cuvântului bucătăria la nivel de artă.

În ce relații ai rămas cu foștii colegi de la MasterChef?

Cu unii dintre ei mă vad des, cum este Alexandru Cârțu, am și colaborat la evenimente, cu alții ne auzim și ne vedem din când în când sau ținem legătura prin rețelele de socializare.

Care chef este modelul tău în bucătărie? Cine te inspiră?

Gordon Ramsey m-a inspirat cel mai mult și pot spune că e și modelul meu.

Cine gătește la tine în familie?

Când mama nu este în România, gătesc eu. Dar, în perioada în care ea vine din Iran, îmi iau vacanță de la gătit și las bucătăria pe mâna ei!

Uleiurile și condimentele preferate?

Uleiurile mi le aromatizez eu, iar prefe-ratul la acest capitol este uleiul de soia sau din semințe de struguri aromatizate cu busuioc. Condimentele și verdețurile mele preferate sunt  șofranul, condimentul-minune al Iranului, piperul cubeb, busuiocul, oregano, scorțișoara, tonka și, ca esență, apa de trandafiri. Să nu uit de condimentul cel mai des folosit de mine în bucătarie, curcuma sau turmericul, cum mai este cunoscut.

Articol preluat din ediția de februarie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Mariana Fătulescu

Sursa foto: PR

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus