Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Vedete > Mihai Petre: Dansurile mele preferate nu mi se potrivesc neapărat

Mihai Petre: Dansurile mele preferate nu mi se potrivesc neapărat

Echilibrat și calm ca un adevărat karatist, Mihai Petre a optat încă din adolescență pentru o carieră în dansul sportiv, deși a fost foarte bun la karate.

Alegerea a fost benefică fiindcă a devenit campion național și, împreună cu partenera sa de dans și de viață, Elwira Duda, a reușit în perioada 2002-2004 să se claseze în primele 50 de perechi ale lumii în clasamentul IDSF la secțiunile standard și latino. Tot dansul i-a deschis ușa către televiziune, unde în ultima vreme uzează cu grijă de calitățile sale de jurat în show-uri de mare succes. Acum îl putem vedea în fiecare duminică, la ora 20.30, pe Antena 1, la „Ham talent“, o întâlnire inedită cu oameni și animalele lor de companie.

Puțină lume știe cum ai început să dansezi. Cine te-a dus la dans, câți ani aveai și cum s-au desfășurat primele lecții?

Am făcut karate timp de patru ani. La dansuri am ajuns pentru că mama avea o prietenă, profesoară de sport, care i-a recomandat să mă înscrie la aceste cursuri. Inițial nu mi-a plăcut, dar, în momentul în care am văzut că există competiții și concurență, am început să le prind gustul.

Ai fi fost un mare karatist dacă nu cedai insistențelor mamei?

Cred că da, pentru că îmi plăcea foarte mult și țin minte că eram destul de bun. Am participat la câteva competiții între cluburi și cred că aș fi făcut performanță. De altfel, m-a ajutat faptul că am făcut karate, pentru că în dans eram mai rapid decât alții.

De obicei, la dansuri de societate sunt mai multe fete și mai puțini băieți. Ai schimbat multe partenere?

Am schimbat partenera o dată la trei ani, dar asta pentru că așa decidea antrenorul, care caută tot timpul soluții ca perechea să fie cât mai bună. S-a mai întâmplat ca unele partenere să renunțe, așa că am fost nevoit să le schimb. Lucrurile s-au schimbat când am cunoscut-o pe Elwira.

Care dintre profesorii tăi ți-a insuflat pasiunea?

Viorel Nastese, primul meu antrenor, apoi antrenorul pe care l-am avut în Polonia. Ei au fost cei care mi-au insuflat pasiunea pentru dans și m-au învățat ce înseamnă acest sport.

Care este dansul tău preferat și de ce ți se potrivește?

Dansurile mele preferate nu mi se potrivesc neapărat. Dar îmi place samba datorită varietății ritmice, de instrumente și de accente din muzică. Îmi place la fel de mult paso doble pentru că e un dans dramatic, cu o poveste puternică și masculină. Are un storyline foarte clar, iar când dansezi este ca și cum ai pune în scenă o piesă de teatru.

Ce lecții și beneficii ți-a adus dansul?

Am învățat că e musai să muncesc foarte mult ca să am succes, să am răbdare, că lucrurile solide se construiesc pe termen lung și orice insucces trebuie privit ca făcând parte din viață, să înveți din el, dar să mergi mai departe. Beneficii au fost enorm de multe: de la succes la fete la petrecerile din liceu și facultate până la familia frumoasă pe care o am azi. Practic, toată viață mea s-a petrecut în dans. Chiar și faptul că răspund la acest interviu este datorită dansului.

Tu ai ales-o pe Elwira ca parteneră de dans sau te-a ales ea? Cum a fost prima voastră întâlnire în dans?

Soarta a ales să ne întâlnim. Am fost la un fel de blind date, o probă la care m-am dus pentru că auzisem că pot să dansez cu o fată din Polonia care e la același nivel cu mine. Eu îmi căutam parteneră, dar nu știam nimic despre ea. Nu aveam Facebook, nu știam cum arată. La primele probe nu a fost chiar foarte bine, pentru că eram destul de diferiți la dans. Ea era mai bună la latino, eu la standard. Deși nu ne-am simțit minunat la prima probă, intuiam că în viitor va fi bine și am decis să plec în Polonia.

Actor, om de televiziune, dansator, coregraf. Cine ești tu, Mihai Petre?

Sunt cine știți că sunt! Mă bucur de oportunitățile pe care le am, le fac pe toate cu plăcere și muncesc pentru a le fructifica. Cred că, dacă ești motivat și fericit să faci ceva, nu trebuie să te limitezi la un singur lucru.

Cum a fost la New York Film Academy? Cu cine ai lucrat și în ce au constat cursurile? 

A fost un curs de actorie unde am lucrat cu profesorii de acolo. Mi-a plăcut actoria și am vrut să-mi dezvolt și această pasiune. A fost o experiență care m-a ajutat foarte mult atât în lecțiile de dans, cât și în televiziune. Am învățat să mă exprim altfel. E o experiență pe care aș repeta-o dacă aș avea timp. 

Eleganța și atitudinea sunt subliniate de vestimentație. Îți alegi hainele singur sau împreună cu Elwira?

De cele mai multe ori, le aleg singur. Cred că trebuie să avem grijă de aspectul nostru pentru că este o carte de vizită. Cel mai important este să te simți bine cu ce porți.

Ce stil preferi?

Port hainele potrivite pentru contextul în care mă aflu. Ținuta ideală pentru mine: blugi, bocanci, tricou, geacă de piele. 

Sunteți o familie de oameni care au crescut dansând, iar Catinca va crește în aceeași atmosferă. V-ați gândit s-o duceți la o sală de dans?

Catinca a fost deja într-o sală de dans. Am luat-o cu noi la serviciu, cum îi place ei să spună. Se distrează, dar nu i-am sugerat încă nimic, nu vrem să facem planuri. Deocamdată, îi plac foarte mult rochiile de dans. Alina, sora mea, o îmbracă în rochiile ei de la competiții și este foarte fericită. Mama și-ar dori ca micuța să facă dans – ea ar vrea să convingă pe toată lumea să se apuce de dans!

Pentru tine, o zi obișnuită începe cu…

… micul dejun în familie pregătit de Elwira, care e întotdeauna delicios!

Ești un tată și un soț care face piața, se descurcă în bucătărie și are  timp de plimbări în parc cu fetele lui?

Recunosc, în bucătărie nu mă descurc, dar plimbările în parc nu lipsesc din familia noastră. Ori de câte ori avem ocazia, ieșim în aer liber.

La ce proiecte lucrezi și cum păstrezi legătura cu dansul?

Toamna asta, fac parte din juriul emisiunii „Ham talent“, un proiect superinteresant, pentru că este primul show de televiziune din România dedicat animalelor, iar eu sunt un mare iubitor de animale. De câțiva ani, sunt antrenor, alături de Elwira, la academia noastră de dans și arbitru internațional de dans sportiv. În luna noiembrie, de exemplu, fiecare weekend este ocupat de competițiile internaționale pe care le voi arbitra în Ucraina, Portugalia și Bulgaria. Muncim mult alături de perechile noastre, campioni naționali și reprezentanți de marcă în elita dansului sportiv internațional. Îmi place să reprezint  România.

Nu cer un procent, dar întreb: cât noroc și câtă muncă ți-au trebuit ca să reușești în carieră?

Întotdeauna mai multă muncă, dar și noroc. Cred că trebuie să muncești pentru că asta depinde de tine. Norocul înseamnă să fii în contextul potrivit, la momentul oportun, este ceva ce nu poți controla, așa că e bine să te bazezi pe tine.

Aspectul tău romantic îndeamnă la întrebări de genul: îi faci surprize soției? Oferi flori?

Da, îi fac surprize, îi ofer flori și fac lucrul ăsta ori de câte ori simt că e momentul.

Căsătoria este o loterie?

Cred că este o alegere conștientă.

Ai o dietă care te ajută să te menții?

Nu, dar am un regim echilibrat, cred în combinații alimentare corecte și foarte multă mișcare.

Ești un șofer pașnic?

Da, iar când mă grăbesc, îmi iau motocicleta!

Mai pierzi timpul când…

… îmi pică o tabletă în mână.

Mergi la film doar…

… dacă am timp.

Dacă ai exprima fericirea prin dans, ai alege…

… jive!

Citește și:

Silviu Biriș: Munca de actor este o bucurie

Marius Vintilă: Fac o emisiune după chipul și asemănarea mea

Ada Condeescu: Lumea e frumoasă de oriunde aș privi

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.44/05.11.2015

Autor: Ivana Iancu

Sursa foto: Mihai Stetcu

Comments

comments

Lasă un răspuns