Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Vedete > Nadia și Felix Tătaru: Le-am dat copiilor aripi și rădăcini

Nadia și Felix Tătaru: Le-am dat copiilor aripi și rădăcini

Împreună în viață și în profesie sunt Nadia și Felix Tătaru de peste 20 de ani, uniți prin iubire, credință, nădejde și fericire.

Care părinte sau copil n-a ascultat măcar o dată radio Itsy Bitsy? Cine nu s-a amuzat cu mesajele campaniei „Why don’t you come over?” Dar de proiectul Re>patriot, care își propune să atragă românii valoroși plecaţi în străinătate înapoi acasă pentru a deschide o afacere știai?
Ei bine, toate acestea poartă marca Tătaru. Conversația cu Nadia Tătaru, director general radio Itsy Bitsy, și Felix Tătaru, fondator GMP Group, în curând președinte al International Advertising Association (IAA Global), cea mai importantă asociație a industriei de marketing și comunicare la nivel global, a fost una nesperat de destinsă, de un firesc cum rar întâlnești în ziua de azi. Mărturisesc că zile în șir am purtat în suflet și în minte starea de bine căpătată în urma întâlnirii cu familia Tătaru.

Cum v-ați cunoscut?

Nadia: Ăsta chiar este un moment amuzant. Mă angajasem la ProTV de două zile ca reporter și șeful meu mi-a spus să îi dau un CV pentru dosarul personal. Așa a văzut că aveam domiciliul pe Str. Tătarilor, a început să râdă și i-a strigat lui Felix, care abia venise în redacție: „Tătarule, uite, fata asta stă pe strada ta! Ne-a făcut cunoștință și apoi am început să facem filmări împreună și, în mai puțin de o jumătate de an de când ne-am cunoscut, am devenit doamna Tătaru. Apoi am făcut echipă de filmare câțiva ani buni, eu ca reporter, iar el ca operator de imagine.

Felix: Mi-a plăcut din prima secundă. Am întrebat-o dacă îi este foame și i-am dat un covrig. Apoi, am aflat că stă pe Strada Tătarilor.

Ați știut de prima dată că el/ea este alesul/aleasa? Cum v-ați hotărât să vă căsătoriți?

Nadia: Am știut din prima clipă. Ne-am hotărât să ne căsătorim la două luni și jumătate după ce ne-am cunoscut. Mulți ar zice că a fost timp puțin, însă eu nu simt asta. În acele zile, lucram și stăteam împreună și 12 ore pe zi și asta a făcut să ne cunoaștem mai repede. 

Felix: Nu am știut din prima. Nu m-am gândit la asta. De fapt, atunci nu gândești. Doar simți. Și pot spune că am simțit că aș vrea să dureze. Au fost câteva zile de distanță, când Nadia era la Iași să-și dea licența. Și o cunoștință veche, fără să știe că eu sunt îndrăgostit, mi-a zis: „Eee, în doi viața e mult mai frumoasă și poți face multe când ai pe cineva alături”. Am rămas mască. M-am urcat în tren, iar după examenul de licență, am întrebat-o dacă se vede alături de mine pe termen lung. Eram într-o plimbare spre Mănăstirea Cetățuia.

Aveați conturată o imagine a partenerului ideal? În ce măsură corespunde doamna/domnul Tătaru acelei imagini?

Nadia: Nu am avut niciodată o imagine a partenerului ideal. Deși aveam doar 23 de ani la vremea aceea, mi-am dat seama că în relația mea de cuplu se reflectă toate problemele mele personale și am înțeles că tot ce am de făcut e să le rezolv. Am conștientizat că e ceea ce pot eu face pentru o relație mai bună.

Felix: Nu îmi făcusem vreun plan. Și nici nu aveam în minte vreo imagine ideală.

Cum s-a schimbat relația odată cu apariția copiilor?

Nadia: S-a schimbat destul de mult… S-a îmbogățit și s-a diversificat. Înainte de copii (adică vreo cinci ani), făceam mult mai multe lucruri în doi: mese, spectacole, cumpărături. Când au apărut copiii, am început să ne cam împărțim atribuțiunile și să le facem cu rândul. Întâmplarea face ca, odată cu apariția primei sarcini, să se schimbe multe și pe plan profesional: am trecut amândoi de la statutul de angajat la cel de antreprenor și lucrurile au devenit mai agitate și mai surprinzătoare și în acest plan. Au fost o adevărată provocare sarcina și primul an de viață al Mariei, perioadă în care eu m-am reapucat de studii, iar Felix a făcut prima campanie electorală. Provocări mari
și multe. Dar de provocări nu am dus lipsă niciodată, cred că, de fapt, le-am căutat (râde). De altfel, eu mi-am asumat foarte tare rolul de mamă și îmi place foarte mult să fiu cu copiii, să îi îngrijesc, să îi observ, să le fiu aproape, chiar și acum, când au crescut. Și, da, recunosc, de obicei, după apariția copiilor, am privilegiat rolul de mamă.

Felix: Mi-am dorit o fată care să semene cu Nadia. Și Domnul ne-a dat-o pe Maria. Apoi, Teodor a continuat modelul și seamănă cu mine. Apariția copiilor, am conștientizat ulterior, avea să ne transforme relația din soț-soție în tată-mamă. Un lucru care, dacă nu ești atent la el, poate fi periculos și nesănătos pentru familie. Și asta, pentru că, în definitiv, familia sănătoasă stă pe relația primordială de cuplu, la care se adaugă celelalte relații: părinte-copil și părinte-părinte. Și, în cei 20 de ani de când suntem împreună, am tot pendulat între aceste tipuri de relații.

Cum reușiți să faceți față atât profesiilor solicitante, cât și familiei? Vă împărțiți responsabilitățile casnice?

Nadia: Facem față cât putem. În timp, eu mi-am redus mult perfecționismul de care sufeream și mă mulțumesc cu cât putem face. Pe de altă parte, slavă Domnului că avem ajutoare în gospodărie, asta ne ușurează mult treburile casnice. De școlile și cursurile copiilor mă ocup majoritar eu. De vacanțe și socializări se ocupă adesea Felix. De cumpărături ne ocupăm când unul, când altul. Și tot așa… Pe de altă parte, avem un program încărcat. Noi ni-l facem încărcat, pentru că ne propunem multe lucruri la serviciu, pentru că suntem amândoi implicați în diverse grupuri și proiecte sociale. Dar, de cele mai multe ori, facem ce ne place și asta ne încarcă mult cu energie. Au fost și perioade mai grele, aglomerate și stresante. Cred că lucrurile care ne ajută cel mai mult să ne găsim energia și echilibrul sunt sensul pentru care facem lucrurile pe care ni le propunem, credința în Dumnezeu și faptul că locuim la casă, mai aproape de natură.

Felix: Din păcate, viața de antreprenor este una dură câteodată. Și te acaparează cu totul. Și asta a făcut ca uneori Nadia să fie mult mai implicată în familie, iar eu să mă dedic mai ales profesiei. Asta s-a întâmplat când erau copiii mici și trăiesc regretul că nu am putut
fi atunci mai mult acasă. În timp, am început să pun echilibru în lucruri. Ne bucurăm că facem lucruri care ne încarcă de sens și energie. Amândoi am crescut la curte și de câțiva ani ne-am mutat lângă București, ca la țară. Asta ne dă energie și stare de bine. E mai greu decât la bloc, dar avem parte de ajutor din când în când.

Ce considerați important în educația copiilor dvs.? Ce cale își doresc ei să urmeze?

Nadia: Eu am considerat important să își găsească vocația, să facă ce le place în viață și pentru asta i-am dus de mici la diverse cluburi extra­șco­lare. Pe multe doar le-au încercat și le-au abandonat după o perioadă. De asemenea, i-am expus la culturi diferite, atât la școlile unde au învățat, cât și vizitând diverse țări, mergând la spectacole variate, în medii diverse. Tot așa, consider important ca ei să aibă libertatea de a alege, de a fi autonomi și responsabili și am căutat ca ei să crească astfel. Am fost conștienți amândoi că nu vor face ce le zicem, ci vor face ceea ce vor vedea la noi, iar asta ne-a responsabilizat foarte mult ca părinți, așa că am crescut și noi odată cu ei. Am căutat să le oferim copiilor siguranță acasă, acesta fiind primul loc în care să vină când au o problemă, o dorință, o nevoie, orice… la noi, părinții, găsind ascultare, iubire, iertare, ajutor. Și cred că suntem niște părinți care pun mare accent și pe educația emoțională și cea spirituală. Le-am acordat atenție și iubire încă din burtică. I-am dus de mici la biserică, la propriu. Sărbătorile le petrecem în familia extinsă, cu bunici, mătuși și unchi, veri. Avem anual întâlniri în familiile extinse tocmai pentru a conș­tientiza și a-și asuma rădăcinile strămo­șești. Cred că am căutat cumva să le dăm aripi și rădăcini, dar cu dorința de a-și găsi singuri drumul. Maria deja e în clasa a VIII-a și știe că va studia designul și că va cânta (voce, chitară, pian) și din cele două pasiuni își va crea ulterior o meserie. Teodor e o fire mai sportivă (fotbal și schi îndeosebi) și mai tehnică. Încă nu și-a definit clar preferințele de meserii. 

Felix: Cred că e importat să-i ajutăm să se cunoască, să-și descopere vocația și să-și urmeze focul interior. De aceea, îi încurajăm să experimenteze și să se descopere pe sine în diferite activități. Educația copiilor începe prin modelul părintelui. Ca atare, cred că retorica este mai puțin importantă, iar ce faci zi de zi, ca model principal până la o vârstă, contează cel mai mult. Și noi credem că Domnul ne-a dăruit niște talanți (daruri, talente personale, vocație) și ne cheamă să-i înmulțim. Așa că darurile Mariei și ale lui Teodor, care sunt din belșug, vor fi puse în lumină așa cum vor decide ei.

Ce stă la baza familiei dvs.? Ce credeți că ar trebui să stea la baza unei familii fericite trainice?

Nadia: Efortul conștient. Iubirea. Credința. Nădejdea.

Felix: Credința. Nădejdea (Nadejda = Nadia, în rusă). Dragostea. Și, din când în când, fericirea (Felix, în latină).

Cum vă explicați numărul tot mai mare de divorțuri?

Nadia: Mi-a venit în minte o glumă. Doi bătrâni la aniversarea a 50 de ani de căsătorie au fost întrebați cum de n-au divorțat. Și răspunsul a fost că, pe vremea lor, când un lucru se strica, îl reparau, nu îl aruncau ca să își cumpere altul în loc. Cred că sunt mai multe cauze ale divorțului, dar de la mine se văd următoarele: oamenii speră să-l schimbe pe partenerul de viață și, când văd că nu se schimbă, divorțează; oamenii nu se cunosc destul de bine înainte de căsătorie, nu se „văd” bine din cauza îndrăgostirii și, când se trezesc din îndrăgostire, nu-și mai dau timp să ajungă la iubire. O altă cauză ar fi pierderea echilibrului dintre feminin și masculin, femeile vor prea mult să acceadă profesional și nu găsesc împlinire doar în maternitate, iar de multe ori, bărbații nu își asumă sau nu-s lăsați să-și asume până la capăt respon­sabilitățile de bărbat. Poate că și abuzurile sau anumite dependențe sunt cauze ale divorțurilor.

Ce mi se pare extrem de important este ca oamenii să înțeleagă că de soț pot divorța, dar relația parentală este pe viață. Ei rămân părinții copiilor lor și au răspunderea să îi crească împreună și să păzească imaginea bună a celuilalt părinte, chiar dacă ei divorțează.

Felix: Cel mai ușor este să fugi și să renunți. Nimic durabil, cum este familia, nu se poate construi fără străduință, uneori și suferință. Și, cum adesea oamenii fug de suferință și durere, se ajunge la divorț. Familia e calea mai grea, dar cu roade extraordinare în timp. Calea ușoară a libertinajului îți poate aduce stare de bine pe termen scurt, dar apoi, multă nefericire, pentru că, spun specialiștii, majoritatea celor care fug și aleg calea divorțului ajung exact în același punct de unde au fugit. Familia îți dă ocazia să lupți cu tine însuți, să fii mai bun pentru tine și pentru ceilalți, să fii răbdător, înțelegător, empatic.

Cum vă petreceți timpul liber? Vă organizați din timp vacanțele? Cum arată vacanța perfectă pentru familia dvs.?

Nadia: Vacanța perfectă pentru familie se întâmplă încă în patru (și aș vrea să țină cât mai mult așa), împreună cu copiii. Căutăm ca fiecare să aibă parte de atracțiile preferate. Suntem firi diferite și uneori e greu de aliniat dorin­țe precum: să zac la plajă, să merg în parcuri de distracții, să cutreier cu rucsacul în spate și să vizitez muzee, locuri, cetăți, monumente. Dar până acum am reușit să îmbinăm câte un pic din fiecare. Peste an, mai există vacanțe ale copiilor la bunici, o vacanță de schi doar pentru Felix și copiii, minivacanțe în doi pentru noi. Timpul liber împreună îl petrecem făcând plimbări în natură, uitându-ne la filme, jucând jocuri ca Activity, Dobble, Dixit, stând la discuții sau joacă și cu prietenii. Dar avem și timp liber individual, în care fiecare face ce vrea: în general, eu citesc, Teodor se joacă pe calculator singur sau cu prietenii, Maria cântă și desenează, Felix face sport sau citește.

Felix: Vacanța perfectă este în patru, durează cel puțin două săptămâni, într-un loc nou de fiecare dată. Urmează tradiționala vacanță de schi, în care o săptămână mă duc cu copiii undeva prin Europa, împreună cu prieteni care merg pe același model. E momentul copiilor cu tații. Și de fiecare dată încheiem cu Harlem Shake. (râde) Cele mai multe vacanțe nu sunt planificate cu mult timp înainte. Anul trecut, am fost în Japonia și a fost una dintre cele mai frumoase. Am decis destinația înainte cu două săptămâni. Dar Nadia a avut grijă să planifice lucrurile pe zile, mergând într-o cultură total nouă și limba fiind o barieră (credeam noi). Timpul liber este mai ales în weekend. Și atunci suntem majoritar împreună. Toți patru sau doi câte doi, în diferite com­bi­nații. Și mai avem un loc în care mergem periodic să ne încărcăm și aproape în fiecare din ultimii opt ani, de Crăciun și de Înviere: Sihăstria Putnei.

Sunteți împreună acasă, dar și într-o oarecare măsură profesional vorbind. Este asta de bun augur pentru relația dvs. de cuplu?

Nadia: Odinioară, am lucrat foarte-foarte mult împreună cu Felix. Acum, lucrăm rar împreună. Avem serviciile în aceeași clădire și ne intersectăm peste zi. Cred că e o provocare mare să lucrezi cu partenerul, pentru că riști să aduci serviciul în bucătărie și bucătăria la serviciu. Ni s-a întâmplat de multe ori în trecut, de câțiva ani am reușit să mai separăm viața profesională de cea familială și să nu amestecăm discuții dintr-un mediu într-alt mediu.

Felix: Sunt și bune, și mai puțin bune. Bune când reușim să ne ajutăm reciproc, mai puțin bune când nu reușim să punem limite între planul profesional și cel personal.

Cum a apărut radio Itsy Bitsy?

Nadia: Din nevoia de a găsi o alternativă sănătoasă statului la televizor pentru fata noastră, atunci când noi nu puteam fi cu ea. Dar și din experiența noastră de oameni de media și din dorința de a da o mână de ajutor altor părinți. Și au contribuit mult oamenii buni și talentați din jurul nostru, pe care Dumnezeu ni i-a scos în cale. Radioul este totuși un mediu care nu te acaparează 100%, îți lasă liberă imaginația și creativitatea, iar dacă e și interactiv, cum este Itsy Bitsy, te ajută să comunici, îți oferă spațiu de interacțiune, poți să influențezi programele cu experiența ta de viață. Este un mediu prielnic copiilor, în care aceștia se pot juca și învăța, iar părinții pot găsi atât un mijloc de relaxare, cât și o mână de ajutor.

Felix: Uneori spun că Itsy Bitsy este al treilea copil al nostru. S-a născut din dorința să facem ceva folositor pentru copiii noștri și generația lor. Din momentul în care ne-a venit ideea până l-am lansat, au trecut peste doi ani. Și a fost exact ca la un copil. Tatăl are input inițial (eu am avut ideea) și mama are rolul determinant făcând ca lucrurile să se întâmple. Iar de atunci, tot ca și cu un copil, Nadia este mama Itsy Bitsy și, din când în când, contribuie și tata…

Citește și:

Livia Taloi și Daniel Lazăr: Împreună în fiecare zi

Gabriela Cristea și Tavi Clonda: Un show, o viață, o casă împreună

Florentina Ene și Gabriel Coveșanu: Trăiește fericirea, nu o căuta

Articol preluat din ediția de mai 2016 a revistei Femeia.

Autor: Cătălina Oprea

Foto: Mihai Nicolae

Machiaj: Carmen Dincă   

Coafură: Ioana Nadoleanu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus