Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Vedete > Profil de invingator. Interviu cu Dana Deac

Profil de invingator. Interviu cu Dana Deac

Diagnostic-fluture

În 2008, la patru luni după o mamografie cu rezultate normale, „a apărut o tumoră care a ieşit din mine“. A mers cu mamografia pentru o a doua opinie şi i-au arătat un cancer în formă de fluture, care a evoluat agresiv. A trecut prin două recidive, ultima în 2011, operaţii, tratamente extenuante şi costisitoare. Însă nu urăşte fluturii. Fiindcă s-a schimbat mult. „Ori te transformi într-un om bun, ori într-un mare ticălos. Probabil că în mine funcţiona mai eficient binele şi atunci i-am dat o şansă.“ Dar a plâns mult. Şi prima, şi a doua, şi a treia oară. „Nu am avut în familie alţi bolnavi de cancer, la mine au fost alţi factori care «m-au ajutat» să intru în dificultate: o viaţă intensă în presă nu se trăieşte normal dacă vrei să-ţi faci meseria cu adevărat.“ Dana are un terapeut care i-a fost alături din 2008 încoace şi despre care afirmă că a ajutat-o să se „reformateze în interior“. A fost susţinută de fiul său, de prieteni, colegi de breaslă şi de oameni pe care nu-i cunoştea.

Regulile sufletului

„Parisul“, mi-a răspuns fără ezitare când am întrebat-o cu ce oraş îi seamănă sufletul. Inima o poartă şi către Dharamshala, locul în care trăieşte acum Dalai Lama. „India e o altă planetă, trebuie să ai o imunitate puternică, iar eu sunt încă şubredă şi nu pot ajunge deocamdată acolo.“ Cum priveşti lumea după ce vezi moartea de trei ori? „S-a dezvoltat în mine un tip de spiritualitate pe care nu-l bănuiam.“ Dată fiind, spune ea, „ultima aventură medicală“, a decis să se îngrijească mai mult. A luat o pauză de la şefia TVR printr-un concediu medical. „Am nevoie de linişte, de un mediu care să permită tratamentului să aibă efect.“ Nu ezită însă să se implice în acţiuni de binefacere din poziţia de membru în conducerea Fundaţiei Orange. Iar pentru viitorul apropiat, i-a încolţit planul unei cărţi, fiindcă „s-a strâns… destul material“. 

Sentimental, nearestată

Dacă politicul „ne-a arestat sufletele“, aşa cum credea Dana cândva, rămâne loc pentru arestul sentimentelor? „Sunt nearestată, ca să zic aşa. Când dorinţa ta de a-i ajuta pe alţii e puternică, normal că nu eşti foarte comod într-o relaţie. E mai greu, când treci prin ce-am trecut, să vină cineva spre tine şi să rămână cu tine.“ Atunci, cum rămâne cu fericirea? „Nu vreau să fiu fericită. Idealul meu e să fiu echilibrată. Când eşti fericit, nefericirea te doboară mai mult. Când eşti echilibrat, ştii să gestionezi eficient o stare de bine. Nu trebuie să intri în dinamica răului, pentru a nu-i da combustie, pentru a nu-l ajuta să se dezvolte. Nici bucuriei nu trebuie să-i dai mai multă combustie decât are nevoie, pentru că trece, trebuie să treacă, fiindcă aşa e viaţa!“

60 de minute cu Dana Deac, ca-n emisiune – atât a durat interviul acordat de jurnalista care în urmă cu 20 de ani m-a convins să-i urmez profesia. Anchetele bine documentate şi de o francheţe riscantă de la Reporter Tele7 atârnau într-un cuier al minţii mele mult după genericul de final.

Anul trecut, chiar înainte de a împlini 50 de ani, Dana Deac a fost decorată de către Regele Mihai pentru „realizările profesionale de înaltă ţinută, precum şi pentru exemplul său desăvârşit de curaj, etică şi comportament public“. „Maiestatea Sa, în înţelepciunea sa, a reuşit să prindă esenţa carierei mele şi a modului de a exista în breasla asta. M-a emoţionat teribil“, mărturiseşte ea. Aflată neîncetat într-o luptă curajoasă pentru dezvăluirea adevărului, Dana luptă la fel de energic cu propria sănătate, care-i este potrivnică de aproape cinci ani. Se declară învingătoare!

Exemplul catalizator

Drumul său în presă a început în vremea studenţiei, de la admiraţia pe care i-o purta jurnalistei Oriana Fallaci, ale cărei reportaje de război şi interviuri politice au zguduit din temelii lumea occidentală. „Ştia să pună întrebări şi să fie doar de partea celui care doreşte să afle adevărul, chiar dacă acel adevăr deranja pe unul de stânga sau de dreapta.“ Îi seamănă italiencei prin simţul etic şi îndrăzneala „de a fi mereu acolo unde se lasă ceaţa, fiindcă unii aruncă cu fumigene, pentru a-i ajuta pe ceilalţi să vadă cu ochii lor“. Şi prin destin i-a semănat. „Am avut cancer, ca şi ea. Ea s-a prăpădit, iar eu, uite, am învins. Vezi, până la urmă, se leagă…“

Debutul, la radio

De la terminarea facultăţii, în 1986, până în 1989, trei ani cât a fost repartizată profesor de filosofie la Giur-giu, a colaborat la radio. Se numea Programul 3 şi era dedicat tineretului. „Era cel mai destupat dintre programele Radiodifuziunii“, spune Dana. În 1990, prin examen, s-a angajat full-time la radio. „Au urmat trei ani de facultate în plus, pentru că acolo am învăţat ce înseamnă jurnalismul.“ În 1993, din dorinţa de a face alt tip de presă, a ajuns, prin concurs, la cârma emisiunii Veniţi cu noi pe programul 2, una dintre emisiunile de referinţă ale anilor ’90. După câteva luni, a plecat la Tele 7 abc, unde a rămas redactor-şef până în 1997. Au urmat Antenele, din ianuarie 1998, unde a fost producător, reporter şi moderator la Prezentul simplu, Cafeaua cu sare, Cutia neagră, 60 de minute cu Dana Deac, emisiuni de reportaje şi investigaţii recompensate cu premiul Clubului Român de Presă şi alte patru premii APTR.

Victorii şi lacrimi

N-a avut parte doar de lauri. „În perioada proceselor mele, ameninţările cu moartea nu au fost uşor de suportat.“ Nu s-a gândit să renunţe. „Când eşti mai tânăr, există pasiunea şi faci meseria nu pentru că vrei să câştigi un ban decent, ci fiindcă vrei să-ţi satisfaci dorinţa de a face bine“, explică Dana. S-a întors la televiziunea publică în 2007, ca director. „Am ales să merg din nou să construiesc. Probabil că am în genă sindromul Meşterului Manole. Nu doresc să schimb lumea, dar întotdeauna mi-am dorit să schimb mediul din jurul meu, făcându-l mai bun, mai înţelept, mai echilibrat.“ Recunoaşte că îi e dor de postura de gazdă, însă n-ar mai putea… „Când te uiţi acum la televizor, ai impresia că-ţi iese sângele pe nas, vorba copilului meu (n.r. Vlad are 23 de ani şi este student la MBA).“

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus