Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Vedete > Shopping de toale sau paturica in poienita?

Shopping de toale sau paturica in poienita?

TE OBSERVI? Azi am ajuns la fiica-mea la scoala dupa ore, fix in momentul in care se certase cu o colega. Era aparent calma, dar cand am intrebat-o ce are, s-a avantat sa-mi spuna ce o enerveaza la colega ei, iar in timp ce vorbea, se indeparta de mine cu pasi mari, fara tinta si iar se intorcea si iar pornea ca un resort.

Mai tarziu, cand s-a calmat, am intrebat-o de ce nu statea locului in timp ce mi-o para pe colega de clasa. I-am zis: „Tu te-ai observat in timp ce vorbeai? Ai vazut cum fugeai? De fapt fugeai de tine, nu de mine. Fugeai de ce-mi spuneai pentru ca, probabil, si tie ti se parea gresit.”

S-a mai intamplat. Sa topaie ca un manz care-si cauta o iesire in timp ce isi exprima o revolta. Si i-am mai zis: „Daca uneori simti sau spui lucruri care ti se par gresite, sa stii ca e OK! Oricui i se-ntampla! Nu trebuie sa-ti doresti sa fii perfecta, ajunge sa-ti doresti sa fii din ce in ce mai buna. Treaba asta e valabila toata via]a. Accepta ca ce ai gandit sau ai sim]it despre colega ta a fost, poate, rau. Si de-abia de atunci incolo supararea ta se va limpezi. Invata sa te asculti fara sa fugi de tine.”

Asa-i vorbeam eu, adanc, in timp ce ea se legana cu capu-n jos pe bara din parc. Intr-o carte despre care vei citi si la recomandarile de lectura din FEMEIA de luna asta, „Asculta-ma ca sa te ascult”, autorul M. Nichols spune ca reactionam cel mai puternic la lucrurile de care ne consideram, in secret, vinovati. La fiica-mea, descrierea s-a potrivit manusa.

E de ajuns sa stim sa ne ascultam. Si unii pe altii. Dar mai intai noi pe noi. „Ascultarea presupune, tot Michael Nichols o spune, pierderea controlului. Si de aceea e dificila. Iar daca te temi de ceea ce e posibil sa auzi, e si mai riscanta”. E valabil in dialogurile infierbantate dintre oameni. Dar cred ca este atat de valabil si in dialogurile noastre interioare!

TE ASCULTI? De cate ori spui un lucru care ar putea fi stramb, iti acorzi putin timp? Putina blandete? Poate esti mai intelegatoare cu un prieten decat cu tine insati, te-ai gandit la asta? Atat de frica ti-e sa nu ajungi laconcluzia ca ai gresit, ca nu esti suficient de buna, ca ti-ai inselat propriile asteptari, incat preferi sa te eviti, sa te arunci in alte preocupari care-ti aduc satisfactii imediate. Dac-ai putea, probabil te-ai legana copilareste, cu capu-n jos, pe o bara intr-un parc si ti-ai distrage atentia cu pasarile care zboara pe cerul rasturnat.

Munca ta, dorinta ta de auto-depasire (si aici, un paradox amarui: sa vrei sa poti mai mult fara sa-ti cunosti, de fapt, intregul potential), stilul de viata precipitat, concurenta, totul te momeste sa iti doresti pestele cel mare. Succesul. Fara cusur. Si pentru asta, tu trebuie sa fii la fel. Fara cusur. Fara slabiciuni, fara bube, fara plangeri, fara reclamatii.

Cum obtii o imagine atat de buna despre tine? Refuzand, de cele mai multe ori, sa te asculti. Sa te observi. Sa te cunosti. A asculta pe cineva, chiar si pe tine insuti, inseamna sa pierzi controlul si sa risti. Sa-ti risti imaginea, poate, in fata ta sau in fata altora. Dar, cu rabdare si curaj, beneficiul e urias. Pentru ca o data ce te-ai acceptat asa cum esti, cu bune si curele, poti incepe sa schimbi lucruri, prieteneste, fara suparare.

Luna asta, incearca sa-ti dai seama ce te destined cu adevarat. O seara de shopping dupa toale in mall sau o dupa amiaza pe o patura intr-o poienita? Parca poienita, cu conditia sa ai si telefonul cu acces la internet, sau macar cu jocuri? Tot nu e bine. Tot inseamna ca nu te simti confortabil in prezenta ta. Luna asta, cauta-te cu orice pret. Orice vei gasi, va fi o fiinta unica, senzationala. Succes!

  • Luana Muresan, Redactor-Sef Femeia.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus