Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Vedete > Smiley: De pe Marte, acasa

Smiley: De pe Marte, acasa

După ce l-am cunoscut mai bine, mi-am dat seama că nu face uz, prin cine ştie ce magie, de ubicuitate, ci de un talent uriaş, dublat de o doză maximă de determinare, fairplay şi muncă în echipă.

HaHaHa Production, casa de producţie a lui Andrei Tiberiu Maria – Smiley, numele său de scenă –, se află în incinta fostelor uzine Faur, pe poarta cărora au ieşit, ani buni, sute de locomotive. Acum, singura legătură cu fostul domeniu de activitate al acestui imens parc industrial există (sau subzistă) la nivel lingvistic şi se referă la hiturile-locomotivă pe care Smiley şi gaşca sa de la HaHaHa le scot pe bandă rulantă. Nu ştiam la ce să mă aştept de la întâlnirea cu brunetul bine făcut care îmi zâmbeşte larg de pe panourile publicitare atunci când ies din casă, mă binedispune cu energia sa debordantă pe care o afişează în emisiunile TV sau a cărui voce caldă, prietenoasă o aud când dau drumul radioului, atunci când mă urc la volan sau pregătesc cina în bucătărie. Mi-era puţin teamă că omul real nu se va ridica la imaginea ideală pe care şi-a creat-o sau, poate, i-a fost creată. Cine e, până la urmă, Smiley? Răspunsul s-a lăsat puţin aşteptat pentru că, atunci când am ajuns la studio, artistul era ocupat. „Ca orice vedetă care se respectă“, mi-am zis resemnată. Curând însă, mi-am dat seama că nu avea nici un timp mort în program. Imediat ce a ieşit din întâlnire, ne-a întâmpinat jovial, s-a prezentat şi am pus la punct planul pentru interviul pe care îl aveam de făcut. Însă ceasul indica deja ora 3 după-amiaza, iar pizza pe care o comandase sosise, în sfârşit. Aşa că am preferat să vorbesc cu Smiley pe stomacul plin, gândindu-mă că am mai multe şanse să-i surprind zâmbetul celebru. Şi nu m-am înşelat.

Un optimist convins

Am încercat s-o iau metodic, dar nu mi-a reuşit. Dialogul cu Smiley e neprevăzut, îţi alunecă printre degete, nu respectă reguli şi cutume. E vulcanic în vorbire, aşa cum îi sunt şi paşii care răsună apăsat pe culoarele casei de producţie, unde lumea (aka Alex Velea, Cabron, Ruby sau Sore) i se adresează mai în glumă, mai în serios, cu apelative ca „şefu’“ sau „dom’ director“. Primul lucru pe care l-am aflat a fost că anul ăsta nu şi-a luat vacanţă. Nu şi-a petrecut începutul de ianuarie la umbra vreunui palmier exotic, aşa cum se obişnuieşte prin breasla artiştilor de calibru, ci s-a înfipt în studio de dimineaţa până seara, repetând de zor la concertul pe care îl pregăteşte pentru 1 martie, la Sala Palatului. „Am realizat că n-am cum să fac concertul ăsta decât stând aici. Dacă aş fi plecat, aş fi fost extrem de stresat şi gândul mi-ar fi zburat tot la concert“, îmi explică Smiley. Îl întreb cât îi ia să pregătească un astfel de eveniment şi primesc un răspuns la care nu m-aş fi gândit: „O viaţă întreagă“. Cu fiecare an care trece, încearcă, împreună cu echipa, să-şi îmbunătăţească performance-ul pe scenă. Îmi spune că întotdeauna este loc de mai bine. Deşi, ca număr de public, concertul de la Sala Palatului nu e cel mai mare, pentru Smiley este cel mai important. Va fi acolo, lângă el, pe scenă, toată gaşca de la HaHaHa, începând cu fratele lui de suflet, Alex Velea, care şi-a tatuat, pe unul dintre braţe, chipul lui Smiley, şi continuând cu artişti ca Sore, Cabron şi Pacha Man.

În căutarea echilibrului

Are trei albume solo la activ, nenumărate altele cu trupa Simplu (mă asigură că nu s-au certat niciodată şi că la anul vor scoate un nou proiect împreună) şi o grămadă de hituri compuse pentru alţi artişti. Sunt curioasă însă cum şi mai ales de ce şi-a numit diametral opus ultimele două albume. Cu alte cuvinte, cum de a plecat pe Marte şi apoi s-a întors acasă? „E prima oară când fac legătura! Chiar, ce potriveală! Când am scris Plec pe Marte eram într-o perioadă de căutări, atunci am construit HaHaHa Production, nu ştiam ce va fi, cum va merge. Albumul exprimă deznădejdea, dorinţa de a încerca alte lucruri atunci când realizezi că acelea care îţi aduceau bucuria au dispărut. Acasă reprezintă întoarcerea la bucurie, readuce confortul în viaţa mea. Acum sunt mai sigur pe ce fac, ştiu unde am ajuns. Mulţi oameni spun că am avut noroc, mulţi spun că am muncit foarte mult. Evident, nu poţi să realizezi nimic în viaţa asta dacă nu ţi se dau şanse, dar contează foarte mult ce faci cu ele.“

 

Viaţa în rol de muză 

Ca să-i vină inspiraţia, nu caută liniştea, dimpotrivă. „Trebuie să fii atent la tot ce e în jurul tău. Scriu despre ce trăiesc şi simt, dar şi despre ce am observat la alţii sau despre întâmplările prin care au trecut cei pe care i-am cunoscut. Sunt oameni cu care scriu aici, la HaHaHa Production, şi ne trezim spunând aceeaşi idee, fără să ne vorbim înainte. Când pluteşte în aer un vibe, compunem lucruri care se potrivesc perfect. În orice ai întreprinde, echipa e la fel de importantă ca familia. Poţi să reuşeşti şi singur, dar, exact ca-n zicală, unde-s mulţi, puterea creşte.“ E greu să-i ţină pe toţi aceşti oameni din viaţa lui uniţi? Chiar dacă nu degeaba şi-a câştigat porecla de zâmbăreţ, câteodată e necesar să apeleze la autoritate. Îmi demonstrează practic, îndreptând acuzator un deget în aer şi ridicând din sprânceana stufoasă: „Rar sunt nervos, mi se întâmplă doar când văd oameni rău intenţionaţi sau indolenţi. Tolerez faptul că nu ştii ceva, dar de la a nu şti până la a nu face e cale lungă. În viaţă, e foarte important să vrei, că restul se învaţă. Fii atentă la piesa Acasă şi numără de câte ori spun «vreau»“.

Zece întrebări pentru Smiley

Nocturn sau diurn?
În funcţie de ora la care mă culc. În varianta optimistă, sunt în pat la 1 noaptea şi mă trezesc la 9. Dar se întâmplă să ajung acasă la 5 dimineaţa şi atunci stau în pat până la 12.
Fratele natural sau „fratele“ Velea?
Nu se exclud, lucrez cu amândoi. Fratele meu, mai mic cu şapte ani, m-a ajutat la decorarea studioului, iar cu Velea mă completez perfect pe partea de creaţie.
George Michael sau Black Eyed Peas?
Pentru ambii am cântat în deschidere, pe stadion. Mai vreau să cânt pe stadion. Dar nu în deschidere!
Băiat bun sau băiat rău?
Autentic. N-am putut niciodată să fiul altfel decât sunt. Scriu şi despre drame, şi despre iubire, şi despre familie, şi despre sex.
Prieteni sau familie?
Amândouă. Cu toţii avem nevoie de ajutorul celor din jur. Gaşca de la studio e familia mea din Bucureşti, dar asta nu înseamnă că nu vorbesc cu mama la telefon de câteva ori pe săptămână. 
Cântăreţ sau compozitor?
Am devenit solist din necesitate, ca să pot cânta propriile creaţii, care nu se potriveau nimănui altcuiva. Dar sunt mulţi tineri mai talentaţi care vin din urmă. HaHaHa Production s-a născut pentru mine, dar şi pentru ei.
Izolat sau înconjurat de oameni?
Îmi compun piesele experimentând şi observând. Liniştea e necesară doar pentru documentare.
Adrenalină sau relaxare?
Adrenalină. Cel mai mult slăbesc în timpul concertelor. Am un antrenor care se ţine după mine, pentru că nu am timp să ajung la sală. 
Afară sau în ţară?
Tot ce pot să spun e că ne dorim cel puţin un hit în Billboard. 
Nevastă sau iubită?
În acest moment, nici una, nici alta. Sunt single pentru că nu am timp să cultiv o relaţie.

 

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus