Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Carte > Yasunari Kawabata – O mie de cocori

Yasunari Kawabata – O mie de cocori

Romanul „O mie de cocori”, al autorului japonez Yasunari Kawabata, a aparut recent la editura Humanitas. Yasunari Kawabata este primul scriitor japonez care a primit premiul Nobel, in 1968, motivatia juriului fiind „maiestria lui literara, care exprima cu mare sensibilitate esenta spiritului japonez.

„O mie de cocori” spune povestea lui Kikuji, care este invitat la o ceremonie a ceaiului unde urmeaza sa-si vada viitoarea sotie. Ar trebui sa fie fata care poarta un batic cu o mie de cocori. De aici incepe initierea lui, in ceremonia ceaiului, a dragostei, a mortii, a vietii. Iar tanarul Kikuji a ajuns tocmai in acel moment al ceremoniei cand in lume nu mai exista decat femei indragostite.

„O mie de cocori” este „un roman de o maiestrie nemaipomenita, foarte sugestiv, uman, intens si emotionant”, potrivit New York Herald Tribune.

  • Yasunari Kawabata s-a nascut la Osaka, in 1899. In 1924, a absolvit Universitatea Imperiala din Tokyo.
  • A debutat in 1925 si doi ani mai tarziu a devenit cunoscut prin nuvela „Dansatoarea din Izu”, publicata si la Humanitas Fiction in 2008. In 1948, si-a castigat definitiv notorietatea cu romanul „Tara zapezilor”, tradus la Humanitas in 2007.
  • Yasunari Kawabata s-a sinucis in aprilie 1972, la doi ani dupa moartea prietenului sau, scriitorul Yukio Mishima.
  • Printre cele mai cunoscute carti ale lui se numara „O mie de cocori”, „Maestrul de go”, „Vuietul muntelui” si „Frumusete si intristare”.
  • Romanul „Vechiul oras imperial” este considerat capodopera lui Yasunari Kawabata, o fresca impresionanta a legendarei capitale nipone, Kyoto, fiind unul dintre cele trei romane mentionate de juriu la decernarea premiului Nobel.

Sursa: www.mediafax.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus