Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Anca Alungulesei, pasiune pentru hrana vie

Anca Alungulesei, pasiune pentru hrana vie

După o carieră de opt ani în învățământ și aproape tot pe atât în companii private, Anca Alungulesei a schimbat macazul, în urmă cu cinci ani, către domeniul nutriției, devenind un specialist foarte apreciat într-ale bucătăriei… raw-vegane.

Intro: De când a descoperit hrana vie, Anca a dorit să aprofundeze pasiunea la nivel profesionist și s-a pregătit temeinic, prin cursuri de nutriție, bucătărie și dezvoltare personală, în țară și străinătate. Între timp, a dezvoltat website-ul, a scris o carte despre sucuri din fructe și legume și a creat RawCoco, prima cofetărie-ceainărie din România cu specific raw-vegan. Acest tip de alimentație i-a schimbat viața.

Sursă vitală de energie

„Mai presus de un aport substanțial de vitamine și enzime, vorbim despre o stare de bine. Cu ajutorul hranei vii, într-un procent cât mai mare, ne îmbunătățim considerabil nivelul de trai, de la un corp mai sănătos la recuperarea bucuriei de a trăi. Este un tip de hrană cu-adevărat puternic și terapeutic pentru corp și minte, spune Anca. Sucurile sau smoothie-urile naturale nu lipsesc din meniul său zilnic, dar nutriționistul nu exclude complet alimentele preparate termic. „Mănânc și raw, și gătit, în funcție de cum mă simt. Am învățat să-mi ascult instinctul și să nu fac o obsesie din nimic. Cel mai important este să vedem hrana crudă ca pe o oportunitate pe care o oferim organismului și sufletului nostru, nu ca pe o constrângere. Și o friptură cu cartofi prăjiți îți ține de foame, dar te și hrănește? Depinde doar de noi ce tip de combustibil îi oferim corpului pentru a funcționa un timp cât mai îndelungat și într-o stare optimă“, crede Anca.

În ritm propriu

O problemă majoră pentru cei care doresc să treacă la un stil de alimentație bazat pe crudități este că nu știu cum și când să le introducă în meniul zilnic. „Schimbarea obiceiurilor se face treptat, astfel încât să nu devină o agresiune, nici pentru corp, nici pentru minte. Trecerea către o alimentație cât mai sănătoasă o face fiecare în ritmul propriu. Recomand ca schimbarea să fie făcută cu ajutorul unui specialist, pentru a evita greșelile de început. Când ești ghidat, totul este mult mai ușor, spune ea. Anca ne propune un exercițiu practic pe care săl urmăm zece zile pentru a pregăti organismul. Cum facem asta? În fiecare zi, vom exclude un aliment despre care știm că ne face rău și vom introduce unul crud, care are numeroase beneficii.

Un exemplu ar fi să introducem obiceiul de a bea un suc/smoothie verde în fiecare zi și de a renunța la obiceiul de a mânca desert după masă. „Dacă avem o ceașcă plină cu ceai și vrem să adăugăm, conținutul se va vărsa. Ce trebuie să facem înainte de a turna din nou ceai? Primul pas este să golim ceașca pentru a face loc noului ceai. Vă rog să aplicați același principiu și în alimentație! Scoateți ceva despre care știți că nu vă face bine și introduceți ceva sănătos în meniul zilnic. După zece zile, sau chiar în această perioadă, observați cum vă simțiți.“

Prețul sănătății

Există mitul potrivit căruia costurile mâncării raw-vegane sunt inaccesibile. Potrivit nutriționistului, mâncarea crudă este mai sățioasă, ceea ce înseamnă vom consuma porții mai mici decât suntem obișnuiți, lucru valabil și în cazul dulciurilor. „Farfuria de 30 cm nu mai are ce să caute în vesela noastră. Ea mai spune că nucile și semințele, ingrediente de bază în bucătăria raw-vegană, se lasă la hidratat câteva ore, timp în care își măresc volumul. „Dacă vreau să beau lapte vegetal, voi hidrata 100 grame de migdale, care costă aproximativ 5 lei. Voi avea în câteva ore 130-140 grame de migdale hidratate, din care pot obține 1-1,5 l de lapte, în funcție de cât îl vreau de consistent. Asta înseamnă că 1-1,5 l lapte de migdale vor costa 5 lei. Cât costă 1 litru de lapte de vacă?“

Cure personalizate

Anca se împarte între meseria de proaspătă mămică și cofetăria sa, dar ține și cursuri la școala pe care a înființat-o, unde își convinge publicul de beneficiile alimentației crude prin sfaturi practice despre cum pot fi pregătite acasă diverse meniuri. Pe site-ul său există și pachete standard de cure de detoxificare cu sucuri, precum și meniuri de slăbire cu hrană crudă, dar cei care doresc ghidare personalizată pot apela la sprijinul ei direct. „Este important de știut că nu vorbim aici de diete-fulger sau diete-minune, ci despre cum să învățăm să adoptăm un stil de viață sănătos. Pas cu pas, explică nutriționistul.

Anca ne oferă o rețetă de desert rapid și delicios: pune la înmuiat peste noapte în apă sau lapte vegetal 20 g de semințe de chia, apoi amestecă-le cu 10-15 g de miere, sirop de agave sau arțar și adaugă 30 g de fructe de pădure proaspete ori congelate.

Faceți 10 zile un experiment: în fiecare zi, excludeți un aliment despre care știți că nu vă face bine și introduceți unul sănătos, apoi observați cum vă simțiți!

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr12/30.03.2017
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: Radu Vintilescum

Comments

comments

Lasă un răspuns