Esti aici
Femeia.ro > Vedete > Angelica Flutur: Arăt lumii cât de frumoasă este Bucovina

Angelica Flutur: Arăt lumii cât de frumoasă este Bucovina

Angelica e chiar un fluture de fată. Are aerul femeilor din tablourile lui Grigorescu și o cumințenie care vine din educație și respect.

Am văzut-o pe scenă. E ca o zvârlugă. Cântă și joacă cu o bucurie molipsitoare. Mai mult, își știe menirea, aceea de a păstra, a cultiva și a transmite tezaurul folcloric din dulcea ei Bucovină.  Angelica Flutur face din cântecul tradițional românesc un mod de a fi și de a înțelege lumea!

Cum începe povestea cântecului popular pentru tine?

Povestea cântecului meu nu este doar o poveste, ci și o trăire de care mă bucur și-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru că m-a binecuvântat cu un dar extraordinar pe care mulți și-ar dori să-l aibă. Din satul meu, Ciumârna, de pe muntele meu, pe care-l iubesc cu toată suflarea lui, de-acolo începe povestea mea, povestea cântecului meu, care mă poartă pe meleaguri nebănuite. Din Ciumârna am plecat și tot acolo mă reîntorc, ori de câte ori îmi permite timpul.

Cine ești tu, Angelica Flutur, o femeie de azi?

Sunt un om din generația tânără care muncește și se zbate pentru a merge pe drumul corect și înainte, cu speranța că ceva bun va rămâne în urma mea pentru generațiile următoare.

Când ai înțeles că muzica tradițională românească va deveni o profesie pentru tine?

Până să devină profesie, este mai întâi o pasiune și o plăcere imensă. Bineînțeles că odată cu anii mi-am dat seama că nu pot să profesez în alt domeniu pentru că muzica îmi ocupă tot timpul și sunt bucuroasă că-i  pot oferi muzicii tot timpul din lume.

Bucovina este o zonă care păstrează încă tradițiile românești. Cum e la voi acasă de sărbători?

Din fericire încă sunt vii tradițiile noastre în Bucovina, datorită oamenilor care nu uită costumul popular, care știu rânduiala fiecărei sărbători în parte, tocmai de aceea lupt și arăt lumii cât este de frumoasă Bucovina noastră și nu numai. Chiar dacă locuiesc la oraș odată cu căsătoria, la noi în casă sărbătoarea-i  sărbătoare, păstrăm cu sfințenie tradițiile așa cum am învățat de la părinții noștrii.

Costumul este o piesă importantă pentru profesia ta. De unde îți iei costumele?

Costumul este o parte din mine, din sufletul meu, din imaginea mea. Iubesc costumul popular, de aceea am o colecție impresionantă de care am mare grijă. Foarte multe piese din costume le am primite de la oameni care și-au dorit să-și știe cămașa, baticul, bârnețul sau catrința în lada mea de zestre, dar am și costume pe care le-am achiziționat din diferite locuri.

Mai cos, mai țes femeile din satele bucovinene?

Bucovinencele noastre și în general româncele sunt niște femei tare harnice și iscusite când vine vorba de lucrurile făcute de mână. La noi, femeile cos și țes foarte mult, au comenzi din ce în ce mai mult, ceea ce este o reală bucurie, semn că tinerii au înțeles cât de importante sunt rădăcinile.

Educația ți-a fost utilă?

 Trăim într-o lume unde de cele mai multe ori ai impresia că degeaba ai primit educație pentru că nu folosește nimănui educația ta. Dar, spre bucuria mea, am întâlnit oameni care mi-au apreciat educația primită de acasă și întărită pe parcursul vieții și de aceea o păstrez în sufletul meu.

 Casa ta e decorată tradițional sau modern?

Casa mea este decorată modern și știu că-mi lipsește ceva, iar acel ceva este măcar o cameră tradițională. Acest lucru necesită spațiu, ceea ce într-un oraș nu îl poți avea întotdeauna.”

De  unde îți culegi cântecele?

Sunt oameni care m-au ajutat în alegerea repertoriului potrivit, dar pot să mă laud că încet, încet, dar sigur, am început să-mi găsesc singură puțin material.

Cum te pregătești pentru un spectacol?

În primul rând mă pregătesc moral, ceea ce contează enorm, îmi aleg repertoriul potrivit, îmi pregătesc costumul, repet piesele și aștept cuminte la scenă pentru a intra și a mă întâlni cu publicul.

Ai fani? Ce reacții ai când te recunoaște lumea la mall? Sau la piață?

Mi-e drag să merg la piață sau cumpărături și oamenii mă recunosc. Cu unii mă opresc, schimb două vorbe și îi bucur cu zâmbetul meu precum o fac și ei. Totul este să fii tu și nu altcineva!

 Ce faci atunci când nu ai concerte?

Când nu am concerte ori alte evenimente, lucrez la un material nou sau fac ordine în casă, îmi place să calc haine și să gătesc, iar când îmi permite timpul ajung și pe la mama să o ajut cu ce pot.

Ai cântat în diaspora? Cum e publicul acolo?

Am cântat în diaspora iar acum urmează să merg din nou. Publicul este minunat, mult mai dornic să te vadă, să te asculte, să te întrebe ce-i în țară. Pur și simplu se simt mai români.

Ce stil de vestimentație preferi?

Întotdeauna prefer stilul tradițional, însă sigur că zi de zi port haine care îmi sunt comode și mă avantajează.

Ai luat lecții de make up?

Nu, însă am învățat pe parcurs să mă machez atât cât îmi este necesar.

Citești? Dansezi? Te plimbi?

Încerc să-mi fac timp printre toate și de o plimbare  și de o carte care-mi place foarte mult. De dansat, dansez tot timpul și în costum popular și prin casă și la nuntă și oriunde îmi permit împrejurările.

Știi să gătești? Ai învățat câte ceva de acasă?

Cum spuneam, educația nu constă doar în a ști cum să te comporți în societate, ci și cu ce bagaj de cunoștințe ai plecat de acasă. Îmi place să gătesc orice, de exemplu la noi se consumă des pâinea făcută în cuptor. Multe am învățat de acasă, dar și în bucătăria mea am încercat diverse rețete care mi-au ieșit uneori chiar mai bine decât în cartea de bucate.

Cânți, dansezi, ești o frumusețe de fată. Cum îți întreții starea de spirit?

Este foarte importantă starea de spirit, de aceea încerc să mă bucur de fiecare lucru ce mă înconjoară și cred că la starea mea întotdeauna contribuie și dragul meu soț care este mereu foarte atent. În rest fac tot ce-mi place și ceea ce simt.”

 Apropo de dans, rock știi?

Nu știu rock, dar cred că nu-i așa greu să înveți. În schimb, împătimiților de rock cred că le-ar fi mai greu să învețe să joace o țărănească sau o rusască.

Ce iei cu tine din vacanțe și aduci acasă?

 În primul rând mulțumirea că am ajuns în vacanță, anul acesta este prima noastră vacanță. Apoi amintirile pe care le memorez bine și nu în ultimul rând magneții. Aceștia sunt pasiunea soțului meu pe care mi-a insuflat-o și mie foarte repede.

Șofezi? Ce fel de șofer ești?

Sunt o șoferiță înrăită, însă de când sunt căsătorită știu foarte bine cum este să stai pe locul din dreapta, dar cu un șofer atât de iscusit precum soțul meu, nimic nu îmi creează fiori când stau în dreapta.

Pe scurt:

Îți place înghețata…

de vanilie, clar!”

 Pe plajă îți doresti….

… la Ciumârna este munte, deci trebuie să am un palmares mai bogat în vacanțe la mare ca să-mi pot da seama ce  să-mi doresc pe plajă.

  Vara mânânci întotdeauna….

… fragi cu smântână, nu mai zic de hribi cu smântână, balmoș… La Ciumârna cam toate-s cu smântână.

Cea mai frumoasă rochie este una…

…din copilărie! Aveam o rochiță deschisă la culoare pe care am pătat-o cu căpșuni și pe care nu am s-o uit niciodată. Însă pentru o femeie, cea mai frumoasă rochie este aceea care te face să te simți frumoasă!

 Viața are gust de….

… fragi!

Linistea are parfum de…..

… familie!

Citește și:

 

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr29/21.07.2016
Autor: Ivana Iancu
Sursa foto: Marius Vasiliu

Comments

comments

Leave a Reply