
Bianca Popescu joacă în spectacolul „LEGĂTURI PRIMEJDIOASE”, care poate fi văzut la Teatrul Mic, dar și în cadrul FNT.
Cum ai adus în contemporaneitate un personaj dintr-o piesă, “Legături primejdioase”, publicată în 1782?
“Legături primejdioase” este o capodoperă, deci este universal valabilă, iar în temele și universul acesteia ne regăsim și noi, cititorii și spectatorii de azi. Toată această țesătură de relații interumane, de tot felul de emoții, sentimente, speranțe, noi am încercat să le aducem în scenă cu ajutorul regizorului, pentru a fi înțelese de publicul emancipat al secolului 21. Madame de Volange, personajul meu, își protejează fiica de eventuala suferință adusă de capcana unei iubiri imposibile. E ceea ce ar face și o mamă din ziua de azi, chiar dacă societatea s-a schimbat radical din secolul al XVIII-lea.
Prin ce e deosebit, pentru ține ca actor un spectacol jucat în cadrul FNT?
E o ocazie în care pot fi văzută de colegii din teatrele de provincie sau străinătate, pe care îi admir foarte mult, iar eu de asemenea pot să-i aplaud în spectacole la care nu am acces ușor. Dincolo de asta, pentru mine nu contează contextul, pentru că la fiecare spectacol mă dăruiesc la fel!
O nominalizare la Premiile UNITER ar crește doar stima de sine sau ar însemna și altceva în cariera ta?
Sunt câștigătoarea unui premiu UNITER pentru debut și a unei nominalizări, iar asta a însemnat foarte mult, pentru că mi-a dat curaj și chiar a dat sens pasiunii mele pentru actorie, dar pentru mine un premiu nu e un scop în sine. Eu în teatru caut altceva, nu o certificare pe moment.
Mai e loc de poezie în teatrul contemporan?
Poezia și rafinamentul textului sunt cele ce m-au sedus la “Legături primejdioase” și sunt cele ce atrag publicul la acest spectacol, alături de viziunea regizorală și jocul colegilor mei! În spectacolul nostru, contemporaneitatea este implicită, nu aduce pe scenă bucăți de realitate imediată și nu ceartă publicul așa cum o poate face, de exemplu, teatrul politic.
Dă-mi câteva argumente să vin la teatru chiar dacă nu am intrat niciodată într-o sală de spectacol.
Vino să vezi „Legături primejdioase” pentru că ai nevoie de o poveste frumoasă, pentru că o să vezi cum se naște emoția sub ochii tăi, ai ocazia să meditezi și să-ți pui niște întrebări legate de viață, iubire, moarte, oameni! Așa cum a imaginat-o Cristi Juncu, ai șansa să fii părtaș direct al acestei povești!
Text: Ivana Iancu
Foto: PR