Esti aici
Femeia.ro > Vedete > Cornelia Ghisoi: O zi din viata unei Lady…Chef

Cornelia Ghisoi: O zi din viata unei Lady…Chef

Cornelia Ghișoi deține acest titlu, unic în sud-estul Europei, oferit de Asociația Mondială a Bucătarilor și Cofetarilor ca o încununare a experienței și a medaliilor obținute la competițiile gastronomice interne și internaționale.

Este energică, ambițioasă, creativă și dedicată muncii sale, mărturie stând traseul profesional și realizările. Doamna Ghișoi are o fire sociabilă și e o plăcere să o ai ca interlocutoare. Mi-a povestit deschis ce înseamnă acest titlu pretențios, dar și despre începuturi, familie, pasiuni, preferințe personale și regrete.

Ora 6 dimineața, hotelul Aro Palace din Brașov. Bucătarul-șef își începe ziua de lucru cu o verificare: se asigură că e curat, utilajele funcționează și bucătarii sunt sănătoși. Următoarea țintă este să urmărească „bunul mers“ al micului dejun. Apoi, preia de la directorul de complex toate meniurile pe ziua în curs, dar și pentru următoarele zile, revizuiește necesarul de materii prime, completează nota de comandă și un formular de calitate. Tot în prima parte a dimineții, le comunică șefilor de tură și bucătarilor meniurile pe ziua respectivă. În jurul prânzului, când timpul îi permite, gătește câte o rețetă nouă. Atmosfera de lucru păstrează criteriile unui hotel de cinci stele, însă nu lipsește voia bună. Echipa e aproape o familie, cu o structură bine organizată în care există și strictețe, dar și înțelegere.

Cifrul pentru bucătărie

Cornelia Ghișoi nu a fost recompensată întâmplător cu titlul de Lady Chef. Este o perfecționistă și îi încurajează pe cei din jur să fie la fel. „Arta culinară oferă satisfacție maestrului doar când cel ce savurează privind și apoi gustă o mâncare este mulțumit“, ne dezvăluie mottoul după care se ghidează. Crede că greșeala cea mai mare în bucătărie este munca fără suflet. „În spatele oricărei opere există o poveste. Un preparat făcut fără suflet nu este un preparat profesional“, spune ea. Îi vin mereu în gând cuvintele auzite în copilărie de la mama sa. „În orice domeniu ai lucra, trebuie să-ți faci meseria astfel încât să nu vină nimeni în urma ta să rezolve problemele“ sunt vorbe pe care le impune și echipei.

Prima rețetă

Nu-i de mirare că de mică s-a împrietenit cu aragazul. Astfel au început toți marii bucătari. Nu-și amintește care a fost prima rețetă, dar nu a uitat că acelea tradiționale, pregătite de mama sa, i-au marcat înclinațiile și inspirația. „Nu am știut atunci că voi ajunge cândva să le pun în valoare atât în țară, cât și în străinătate.“ Abia mult mai târziu, după atâtea vorbe bune de la oamenii care i-au definit cariera, a observat ea însăși ce potențial are. La 16 ani, când s-a angajat, a spălat vase. E muncă de jos, dar e primul pas într-o bucătărie profesională și l-a tratat cu seriozitate. „Am știut să mă integrez relativ repede. Eram foarte bucuroasă să învăț ceva nou.“ Nu a fost ușor, dar și-a zis că „supraviețuiește doar cel tenace“. Iar când în fiecare lună pleca un bucătar, își spunea: „Trebuie să reziști și să mergi mai departe“. A citit cărți de specialitate pentru a se documenta, a mers la cursuri și la concursuri doar pentru a înțelege ce înseamnă. Ca să învețe, rămânea în bucătărie ore suplimentare, mai ales când aveau ca oaspeți delegații la nivel înalt. Iar când își permitea să cumpere anumite ingrediente, exersa și acasă. „Desenam preparatele și le coloram, ca să văd cromatica din farfurie și aspectul general“, își amintește. Au urmat concursurile interne, de unde nu a adus mereu medalii, dar a câștigat experiență. „Concursurile internaționale au influențat maturizarea mea profesională și m-au ajutat să mă autoclasific la un anumit nivel.“ Deși a muncit mult, a reușit să împletească și viața de familie în tot acest traseu. „Familia a fost lângă mine și m-a încurajat de fiecare dată, mai ales soțul.“ Fiul său are 18 ani, studiază în domeniul informatic și pune umărul, de asemenea, la promovarea online a activității mamei.

Calde și reci

Desigur, cea mai frumoasă experiență a fost când a primit titlul de Lady Chef la Congresul din Dubai, o onoare și o mare responsabilitate. „Fac parte dintr-un forum de 24 Lady Chef din toată lumea, comunicăm între noi, venim cu idei de promovare a tinerilor, mergem în școli și gătim sănătos pentru copii sau împreună cu ei.“ Fără rezerve, doamna Ghișoi mi-a povestit și despre cel mai neplăcut moment din carieră. „La concursul de la Moscova, din cauza unor defecțiuni la instalația electrică, preparatul meu a fost compromis și am primit o notă mică la o anumită categorie, dar m-am ambiționat a doua zi și am reușit să iau aurul la o altă categorie“, spune cu entuziasm.

Mantra culinară

Ingredientele proaspete sunt cele mai bune muze, o ajută să experimenteze. Cel mai mult îi place să gătească feluri din carne de vită sau curcan, asociate cu fructe și sosuri pe bază de reducție de vin. Îmi dă exemple care dezlănțuie imaginația papilelor mele gustative: „mușchiuleț de vițel cu trufe, în mantie de zucchini, acompaniat de salată caldă de cușcuș, tartă cu legume și sos de zmeură cu vin de porto“… Foarte multe aprecieri a primit pentru pieptul de rață cu gutui și sos de fructe de pădure cu reducție de porto. Se declară mândră de toate rețetele, de tot ce a creat până azi. Are un singur regret: „Mereu am visat la o afacere a mea, în care să pot lua decizii atât la nivelul bucătăriei, cât și la nivel organizatoric și al imaginii“, spune doamna Ghișoi.

Ce nu știai despre ea:

Face artă din sculptura în fructe, legume, gheață, care i-a adus numeroase premii. „Pre­fer să modelez în pepene și dovleac galben – acolo detaliile ies cel mai bine în evidență.“

A gătit pentru 1.600 de parlamentari din Consiliul Europei (la Promenada Bucătarilor Europeni), alături de alți bucătari renumiți, iar preparatele românești au fost foarte apreciate.

Este licențiată în Științe Economice, deține o diplomă de master în Studii Europene de Drept Administrativ, brevet de turism și diplomă de Maestru în Arta Culinară.

Este vicepreședintele Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism. Predă inginerie gastronomică la Universitatea Transilvania din Brașov și la American Hotel Academy.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.23/12.06.2014.

Autor: Lidia Năstase

Sursa foto: arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns