Esti aici
Femeia.ro > Vedete > Cu spadasinele despre feminitate. Interviuri cu Ana Maria Popescu și Loredana Dinu

Cu spadasinele despre feminitate. Interviuri cu Ana Maria Popescu și Loredana Dinu

ana mari opescu scrima

Serialul sportivelor de top intervievate de Ivana Iancu a ajuns la ultimul episod! Cum își trăiesc feminitatea și cum o pun ele în legătura cu mișcarea și/sau cu performanța?

Azi aflăm părerile a două mari spadasine: Ana Maria Popescu (Brânză) de patru ori câștigătoare a Cupei Mondiale la Spadă, ultimul trofeu primit chiar în 2020, este încă sportivă activă și se pregătește pentru viitoarele Jocuri Olimpice! Cealaltă campioană la spadă, Loredana Dinu a cucerit și ea medalii olimpice, dar s-a retras acum din cariera sportivă.

Ana Maria Popescu (Brânză)

ana maria popescu scrima

Încă faci performanță și te pregătești pentru Jocurile Olimpice de la Tokio. Te-a afectat grav perioada pandemiei?

Momentan mă pregătesc pentru reînceperea competițiilor. După o pauză atât de lungă, din cauza pandemiei, dar și a operației suferite anul trecut, sunt nevoită să petrec și mai multe ore în sala de antrenament, pentru a recupera și a ajunge la o formă fizică care să-mi permită să emit pretenții la viitoarele competiții. M-am întors la programul din perioada junioratului, cu două antrenamente pe zi, singura diferență fiind că acum acord o și mai mare importanță părții de recuperare după efort.

Efortul fizic se împacă cu feminitatea și grația?

Sunt sporturi în care grația este un factor definitoriu – nu este neapărat cazul scrimei. Dar, da, feminitatea și grația fac echipă bună cu sportul din punctul meu de vedere. Iar o siluetă tonifiată este un avantaj în plus.

Eleganța și rafinamentul se învață și în cantonamente?

În cantonamentele lungi, mai ales în perioadele precompetiționale, ești concentrat doar pe obiectivul pe care trebuie să îl îndeplinești, pe misiunea ta și nu știu câți sportivi mai găsesc resurse și pentru altceva. Dar cred că eleganța și rafinamentul, chiar dacă nu se învață în cantonament, sunt atribute necesare sportivului în viața de zi cu zi.

Pe care dintre  florile primite, de-a lungul timpului, nu le-ai uitat niciodată?

Florile dăruite de soțul meu cu diverse ocazii, dar dacă ar fi să aleg un singur moment, acela ar fi buchetul superb de trandafiri primit la împlinirea vârstei de 30 de ani. Deși fusese plecat la un turneu de polo la Oradea, după ore în șir petrecute în autocar, s-a prezentat la domiciliu cu cele mai frumoase flori.

Ce te face fericită?

Bucuriile mici, de zi cu zi… o dimineață liniștită acasă, năzdrăvăniile lui Duras, labradorul familiei, escapadele de weekend împreună cu soțul, vizitele nepoțeilor și joaca cu cei mici.

Citește și: Istoria costumului sport și ascensiunea lui în mainstream

Loredana Dinu – campioană olimpică la scrimă (spadă)

loredana dinu scrima

Te-ai retras din sportul de performanță – ai rămas cu ceea ce se cheamă o dependență de mișcare?

Cariera de sportiv de performanță m-a educat astfel încât, chiar și acum includ în programul meu exercițiile fizice, pe care le practic cu plăcere. În ultima perioadă am preferat alergarea în aer liber, pe stadion sau pe marginea Lacului Morii, lângă care locuiesc. Astfel, am reușit să păstrez tonusul muscular, să am un organism sănatos, dar mai ales, să îmi păstrez optimismul și psihicul puternic. Pur și simplu, în timpul alergărilor mele am evadat de la tensiunea și stresul zilnic resimțit parcă mai mult în ultimul an.

Efortul fizic se împacă cu feminitatea și grația?

Cu siguranță! Chair dacă am practicat sport de performanță, mi-am păstrat atât feminitatea, cât și grația. De foarte multe ori colegele glumeau cu mine, spunându-mi că alerg ca o gazelă! Însă, după cum știți, la scrimă, în timpul luptei, după ce sportivul punctează, există acel moment de descărcare a tensiunii asaltului printr-un țipăt foarte puternic, care nu mai era feminin, ci dimpotrivă reprezenta partea masculină, forța și puterea interioară. Este de menționat faptul că scrima este foarte ofertantă, deoarece, pe planșă, un sportiv poate îmbina toate calitățile și atuurile pe care le are.

Eleganța și rafinamentul se învață și în cantonamente?

Scrima este un sport al eleganței, al purității, al fairplay-ului, iar sportivelor care au grație și sunt feminine, acest sport le vine ca o „mănușă”.  Însă, în sportul de performanță, aceste însușiri nu reprezintă o prioritate, așadar, nu le acordam importanță în sala de scrimă, ci doar în afara ei, în viața personală, unde încercăm să compesăm faptul că ne petrecem foarte mult timp în ținute sport.

loredana dinu
Foto: Claudiu Popescu

Pe care dintre  florile primite, de-a lungul timpului, nu le-ai uitat niciodată?

Iubesc toate florile și apreciez fiecare buchet de flori pe care îl primesc. Acasă, într-adevăr, am foarte multe orhidee care aduc culoare, îmi înfrumusețează locuința și îmi aduc zâmbetul pe buze prin frumusețea lor.

Ce te face fericită?

Timpul petrecut alături de familie, de prieteni, sănătatea și siguranța acestora îmi aduc fericirea, precum și momentele în care practic sport, citesc o carte bună sau mă joc cu cățelul meu, Pepper.

Citește și: Despre feminitate cu Elisabeta Lipă, Viorica Susanu și Camelia Lupașcu

 

Text: Ivana Iancu

Foto: arhive personale; Claudiu Popescu

Comments

comments

Lasă un răspuns