
Serialul interviurilor realizate de Ivana Iancu cu 9 dintre cele mai mari campioane ale lumii continuă azi cu Elisabeta Lipă, canotoarea secolul XX, nr. 1 în top 5 din toate timpurile, top alcătuit de federația internațională de specialitate, Viorica Susanu, multiplă campioană olimpică la canotaj și Camelia Lupașcu, campioană mondială de asemenea la canotaj
Elisabeta Lipă – multiplă campioană la canotaj
Te-ai retras din sportul de performanță. Cât sport faci acum?
M-am retras din sportul de performanță la 40 de ani, după 25 de ani de antrenamente dure care au lăsat și ceva urme și am avut probleme de sănătate. Sport nu mai fac, dar merg mult, înot din când în când și fac masaj. Trebuie să îți cunoști și să îți asculți corpul. Când spune “Gata!” nu trebuie să forțezi nimic. Poți arăta bine și fără să exagerezi, la orice vârstă.
Efortul fizic se împacă cu feminitatea și grația?
Nu suntem toate lebede, chiar dacă facem sau nu sport. Feminitatea și grația vin din interior. Chiar dacă uneori se întâmplă să fii mai stângace, sunt lucruri mai valoroase decât aspectul fizic. Admir balerinele! Feminitate înseamnă, dincolo de mișcări, suflet de femeie, mamă, soție, prietenă, fiică…..
Eleganța și rafinamentul se învață și în cantonamente?
A existat preconcepția că noi știm să purtăm doar echipament de sport și adidași. Recunosc, nu era ușor, după opt ore de antrenament, să mă fac frumoasă, să îmi pun o rochiță și un pantof cu toc și să ies în oraș. De cele mai multe ori, era imposibil. Dar sportul te poartă prin lume, prin medii diferite, îți dă timp să te instruiești, așa că lecția de fashion se învață ușor. Trebuie doar să te preocupe și asta.
Pe care, dintre florile primite de-a lungul timpului, nu le-ai uitat niciodată?
Sunt o alintată de soartă! Am primit multe flori de-a lungul timpului. Uneori au fost atât de multe încât le-am împărțit cu prietenii, cu vecinii sau le-am dus pe toate la biserică.
Cele mai frumoase flori sunt cele oferite de fiul și de soțul meu. Dintre cele primite pe podium, mi-a rămas în minte buchetul de la Sydney!
Ce te face fericită?
Lucrurile mărunte, armonia și echilibrul din familia mea, cafeaua pe care o beau dimineața, pe terasa casei noastre, împreună cu Dragoș, fiul meu și cu Cornel, soțul meu.
Viorica Susanu – multiplă campioană la canotaj
Deși te-ai retras din sportul de performanță, ai rămas cu ceea ce se cheamă o dependență de mișcare?
Nu mă încadrez în categoria foștilor sportivi (sper că puțini la număr) care la încheierea activității de mare performanță au declarat că nu vor să mai facă în viața lor mișcare. Poate și din cauza faptului că de când mă știu, în toate amintirile mele, mă știu în mișcare. Cum alergarea rămâne, din punctul meu de vedere, cel mai la îndemână sport pe care poți să îl practici cam în orice condiții, cu asta mă ocup și eu în timpul liber. Din pasiune pentru mișcare ne-am creat o comunitate a alergătorilor din localitatea unde locuiesc și astfel, de cele mai multe ori, pe lângă faptul că ne mișcăm, dezbatem și diferite subiecte, mai ales că provenim din medii profesionale diferite. Acum nici nu mă mai văd alergând de una singura! Ne mândrim cu rezultatele săptămânale ale fiecăruia și astfel ne motivăm.
După atâția ani de sport de performanta rămâi pe viață dependent de mișcare și corpul meu chiar îmi dă semne atunci când fac pauze lungi.
Efortul fizic se împacă cu feminitatea și grația?
Cred că feminitatea și grația sunt native, dar în același timp cred că pot fi și educate. Să nu înțelegem că sportul te masculinizează. Poate că în timp, la anumite sporturi, fizicul se transformă și la prima vedere ți se poate părea că o femeie ar avea trăsături masculine, dar asta nu înseamnă că acea femeie nu poate în același timp să emane o anumită feminitate și să se poarte cu multă grație.
Eleganța și rafinamentul se învață și în cantonamente?
Chiar dacă în timpul cantonamentelor mare parte este dedicată antrenamentelor, refacerii, pregătirii psihologice etc, clar ești preocupat și acorzi atenție și altor lucruri. În primul rând, zic eu, educației. Fiind mai tot timpul îmbrăcată în echipament sportiv, clar că îți dorești, pe măsura în care admiri și vezi anumite persoane , să te îmbraci și să te porți într-un anume fel. Vin și ocazii (festivități sau evenimente personale) în care poți să experimentezi și să cochetezi cu ce ai acumulat. Bucuria vine în momentul în care observi că ești admirată și apreciată nu numai din punctul de vedere a performanțelor, dar și din punct de vedere al prezenței.
Pe care dintre florile primite, de-a lungul timpului, nu le-ai uitat niciodată?
Toate m-au încântat, chiar dacă a fost și o singură floare, cel mai mult mi-a plăcut gestul și că persoana respectivă s-a gândit la mine și a alocat timp pentru lucrul acesta. Dacă ar fi să aleg un singur moment, aș alege cununa din ramuri de măslini primită la Jocurile Olimpice din Atena – am păstrat-o ani la rând acasă, până când nu a mai rămas mai nimic din ea.
Ce te face fericită?
Sunt fericită că familia mea este bine și sănătoasă, sunt fericită când copii vin și mă îmbrățișează și-mi spun că mă iubesc, sunt fericită că mă simt respectată și iubită de soțul meu, că sunt înconjurată de oameni speciali, că pot spune că am prieteni de calitate, că din punct de vedere profesional sunt tot în lumea sportului, deci sunt fericită pentru tot ce am.
Citește și: Semnificația florilor
Camelia Lupașcu – campioană mondială la canotaj
Deși te-ai retras din sportul de performanță, ai rămas cu ceea ce se cheamă o dependență de mișcare?
După atâția ani de sport de performanță rămâi pe viață dependent de mișcare și corpul meu chiar îmi dă semne atunci când fac pauze lungi.
Câtă mișcare faci acum?
Din păcate nu atât pe cât mi-aș dori, doar alergarea și exercițiile de streching își mai fac loc în programul meu de mamică. Dar sunt mândră că l-am împătimit și pe soțul meu de alergare. Când ne lasă micuții, alergăm împreună.
Efortul fizic se împacă cu feminitatea și grația?
Bineînțeles. Sportul înfrumusețează corpul, scoate în evidență formele, face femeia mai grațioasă și nu în ultimul rând întărește sănătatea, mintea și spiritul. Și apoi din sport înveți să fii fair, solidar și să ai spirit de echipă. Devii un om cu adevărat frumos.
Eleganța și rafinamentul se învață și în cantonamente?
În cantonamente se amestecă mai multe generații și înveți că eleganța și rafinamentul stau în atitudinea și postura corpului, în gesturi, în modestia, dar și în încrederea în tine.
Pe care dintre florile primite, de-a lungul timpului, nu le-ai uitat niciodată?
Eram la munte, acum mulți ani și am întâlnit un grup de copii pe stradă – o fetiță a venit la mine cu un buchet de păpădii. M-am bucurat tare, pentru că mi-a făcut ziua mai frumoasă (eram după un deces în famile) – și acum în fiecare primăvară îmi aduc aminte zâmbind de această întâmplare.
Ce te face fericită?
Mă face fericită faptul ca am o familie frumoasă și sănătoasă, că am în jurul meu câțiva prieteni minunați de la care învăț multe lucruri. Și sunt fericită atunci când am posibilitatea să călătoresc și să descopăr locuri și oameni noi.
Citește și: Despre feminitate cu Andreea Răducan și Monica Roșu
Text: Ivana Iancu
Sursă foto: Agerpres; arhive personale