Esti aici
Femeia.ro > Vedete > Diana Bart: Am pornit de jos

Diana Bart: Am pornit de jos

Diana Bart, prezentatoarea emisiunii Focus Magazin, alături de Alexandru Constantin, de luni până sâmbătă de la ora 19.30, este o apariție discretă și fragilă. Pasionată de jurnalism, a evoluat firesc, iar acum se ocupă de lumea mondenă. Îi place să gătească și se spune că e o soție model.

Ești o fată la modă sau împărtăşeşti concepţiile clasice despre condiţia femeii în general?

Pe măsură ce am căpătat experiență, am devenit o persoană care are concepții, spun eu, clasice. Cred că femeia cu calități mature și frumoase a existat și în perioada clasică, dar există și în zilele noastre. Este un tipar general valabil, indiferent de vremuri, conturat tot pe un fundament vechi. Problema apare atunci când vrem să ne îndepărtăm prea mult de condiția naturală. Multe persoane înțeleg total greșit acest modernism sau cotidian.

Presa tabloidă a creat un soi de arhetipuri feminine pe care mulți le admiră. Ești adepta siliconului și a altor transformări care fac din femeie o păpușă?

Pentru mine, arhetipul înseamnă o femeie care se face remarcată în orice perioadă istorică și de care ne amintim chiar și după secole. Tiparul feminin perfect există dinaintea erei noastre. O dau ca exemplu pe Cleopatra, a cărei imagine a fost recent reconstituită. Mi se pare că emană o uriașă senzualitate. Alte exemple frumoase, păstrate de-a lungul timpului, sunt Audrey Hepburn și Sophia Loren. Ele nu au avut nevoie de silicoane și alte artificii. Cred că astfel de intervenții sunt bine-venite când există o nevoie reală, dar chiar și atunci trebuie făcute astfel încât să arate cât mai natural.

Ce te surprinde la vedete?

Sincer, nimic! Am văzut atâtea, încât mă aștept oricând la orice. 

Ai făcut carieră în televiziune și ți-ai împlinit visul. Mai e loc de evoluție?

Am o carieră de zece ani în televiziune și am trecut prin toate etapele. Am pornit de jos și am ajuns destul de sus, nesărind niciun pas și mă bucur pentru asta. Dar, cum evoluăm continuu, ar mai fi loc.

Vii dintr-o zona bogată în tradiții. Cum era în copilăria ta de Crăciun?

Mai exact, vin din Transilvania. Am rămas cu gustul tradițiilor de Crăciun, deși nu am copilărit prea mult la țară, pentru că bunicii au stat tot la oraș. Îmi amintesc de atenția acordată gătitului în familie, aranjatului mesei, împodobirii bradului, colindatului. Bunica ne ducea la biserică. Frumoase amintiri…

Participai la toate pregătirile specifice sărbătorilor de iarnă? Ai mers cu plugușorul? Dar cu sorcova?

 Participam, da. Am fost la sorcovit, dar și cu plugușorul. 

Ești credincioasă? Te ajută?

Deși am avut-o ca exemplu pe bunica, foarte credincioasă, nu am îmbrățișat religia de mică. Poate că atunci nu aveam maturitatea necesară. Odată cu experiențele vieții, unele mai puțin fericite, am ajuns să înțeleg credința și să mă apropii de Dumnezeu. Până la urmă, lui îi cerem ajutorul când suntem în impas. Dar ar trebui să-i mulțumim mai des pentru ce avem. 

Ce importanță are pentru tine școala? Cum era în anii de liceu?

În primii ani de generală, am fost premiantă. La liceu, în primul an am participat la olimpiade, dar în ultimii am lăsat-o mai moale, ne și distram. La facultate, odată cu filosofia pe care am studiat-o odată cu cu jurnalismul, am început să conștientizez cum stă treaba cu învățătura: este foarte importantă, se vede în comportamentul omului.

Facultatea ți-a fost utilă sau reprezintă doar o diplomă?

Până la urmă, este o diplomă pe care n-o scot niciodată, dar, așa cum spuneam, se vede când o ai. Mă ajută foarte mult, e un atu, pe lângă experiență. 

Să ne oprim un pic asupra imaginii la care te obligă televiziunea. Ce program de nutriție și îngrijire urmezi, ținând cont de faptul că fiindcă sticla este nemiloasă?

Într-adevăr, este nemiloasă, dar, dacă ești pregătită tot timpul, treci cu lejeritate de ea. Mă refer la un constant mod de viață sănătos și natural. Plus odihnă, relaxare, sport și bună dispoziție.

Crezi ca e loc de persoane mai în vârstă în televiziunea românească? Afară, sunt moderatori care fac o emisiune chiar și 20 de ani, iar aspectul, pe care vârsta îl modifică, nu contează.

Da, chiar cred, iar primul exemplu ce mi-a venit în minte este CNN. Avem și noi personalități pe care le urmărim cu plăcere de atâția ani și care cred că vor rezista mult timp. De exemplu, pe Andreea Esca sau Simona Pătruleasa le văd prezentând, la fel de șarmante, și peste zece ani. 

De ce crezi că media cultivă doar frumusețea exterioară, uneori artificială?

Cred că este doar o flacără trecătoare. Telespectatorii deja încep să se sature de frumusețe și atât… și aia artificială. 

Cum ești într-o zi obișnuită, acasă la tine?

Nu-i mare diferență între mine, cea de pe sticlă, și persoana de acasă. Sunt un om obișnuit, cu o meserie mai expusă.

Joburile ne dau un anumit ritm de viață. Ce faci ca să-ți păstrezi viața personală departe de presă și cum îți menții relația?

Joburile sunt bine-venite într-o relație. Îi dau dinamică. Ce plăcut e când seara, acasă, la un pahar de vin, povestești cu jumătatea ta ce ai făcut în ziua respectivă! Viața familială și cea profesională se îmbină frumos dacă știi cum să le poziționezi.

Ți-ai decorat singură casa?

Pe lângă Filosofie-Jurnalism, am vrut să fac Arhitectură (design interior), dar timpul nu mi-a permis. Da, am decorat-o singură, așa că a fost o bucurie să-mi pun înclinațiile artistice în practică.

Ții la anumite lucruri care îți amintesc de ceva anume?

La cele care-mi amintesc de familie.

Cât de importantă este memoria lucrurilor?

Foarte importantă. Și chiar unele lucruri, care câteodată par lipsite de importanță, îți folosesc într-o zi, așa că-i bine să le sedimentezi, doar avem atât de mult spațiu!

Dacă ai alege un obiect care exprimă bucuria de a trăi, care ar fi?

Nu cred că mi-ar ajunge unul. Dar să spunem… o lampă pentru aromaterapie cu lumânare.

Citește și:

Florentina Fantanaru: Vara ca o rochie de Oscar

Diana Munteanu: Cu banii nu poti cumpara decat bunuri

Sanda Nicola: Aici și acum am tot ce-mi trebuie

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.49/10.12.2015

Autor: Ivana Iancu

Sursa foto: PrimaTV

Comments

comments

Leave a Reply