Esti aici
Femeia.ro > Vedete > Gabriela Szabo, în pas alergător

Gabriela Szabo, în pas alergător

Gabriela Szabo este una dintre cele mai titrate atlete din lume. Ne-a cucerit inimile la Jocurile Olimpice de la Sydney, în 2000, când a câștigat titlul de campioană olimpică în proba de 5.000 de metri.

Palmaresul ei nu se rezumă la asta. El mai cuprinde medalia de argint la 1.500 de metri la J.O. de la Atlanta (1996) și un bronz la Sydney, trei medalii de aur la Campionatele Mondiale în aer liber, la Atena (1997, 5.000 m), Sevilla (1999, 5.000 m) și Edmonton (2001, 1.500 m), de asemenea, patru prime poziții la Campionatele Mondiale de sală și un titlu de campioană europeană în sală la Gent (2000, 3.000 m).

Alergătoare de cursă lungă

Gabi s-a născut la Bistrița și, cu toate că viața a purtat-o pe toate meridianele lumii, se întoarce cu drag acasă. Păstrează în memorie iernile din Bistrița, absența mașinilor de pe străzile orașului și senzația de libertate deplină pe care o avea când, copil fiind, lumea întreagă îi era la picioare, faptul că înainte de 1989 își făcea lecțiile la lumina dată de bateria unui tractor ori „cum încălzea mama apă la mașina de spălat ca să ne spălăm pe cap eu și fratele meu“. Chiar și ziua când a fost făcută pionier îi este încă vie în minte: „S-a întâmplat în sala de clasă. Pe noi nu ne-au dus nicăieri, deși era perioada în care te duceau cu această ocazie la vreun monument, în vreo excursie sau într-un parc. Învățătorul nostru a marcat altfel momentul. Ne-a servit cu rahat“. 

Gabriela Szabo este un alergător de cursă lungă, nu se oprește niciodată. Își cântărește șansele cu inteligență și câștigă cursele cu o tenacitate și o forță la care nu te aștepți. Așa a fost pe pistă, așa e și în viață.

A fost supranumită „Minunea blondă“. Viața ei este o cursă neîntreruptă. A fost descoperită la doar 12 ani și de atunci se află într-o permanentă competiție cu ea însăși. I-a fost alături mereu singurul ei antrenor, unica ei dragoste, Zsolt Gyongyossy, cu care s-a și căsătorit.

A avut parte de recunoașterea internațională a calităților și meritelor, fiind nominalizată în 1999 drept cea mai bună atletă a lumii și cea mai bună sportivă a Europei. Are recorduri mondiale la 2.000 m, în 1998, și la 5.000 m, în 1999, la Berlin, și deține recordul olimpic la 5.000 m. 

Alături de sport și de sportivi

După ce s-a retras din sportul profesionist, în 2005, Gabriela Szabo și-a continuat activitatea susținând dezvoltarea atletismului românesc în forurile internaționale și promovând sportul pentru toți, organizând numeroase evenimente în întreaga țară.

În 2007, Szabo a fost aleasă în Comisia de Femei a Federației Internaționale de Atletism (IAAF), iar în  2008 i-a fost conferit „Colanul de Aur“ al Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Un an mai târziu, Comitetul Internațional Olimpic i-a decernat trofeul „Femeia și Sportul“.

A ocupat funcții importante: vicepreședinte al Federației Românie de Atletism și director de marketing, a fost consilier al ministrului Tineretului și Sportului și apoi ministru al acestei instituții. Deține titlul onorific de Ambasador al turismului românesc. Acum, Gabriela Szabo coordonează programele de responsabilitate socială ale Adecco România, care au ca scop identificarea oportunităților de carieră în cazul tinerilor (Way to Work), susținerea tinerelor talente din lumea sportului (Team Tokyo 2020) și integrarea foștilor sportivi în piața muncii (Athlete Career Program).

Gabriela Szabo a fost dintotdeauna preocupată să se dezvolte, să cunoască, să învețe. A absolvit cursurile Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a urmat cursurile de master ale ANEFS și ale Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și are titlul de doctor în educație fizică și sport. Impresionant CV! Puțini dintre foștii mari sportivi de performanță dețin un asemenea palmares și după retragere.

Om înainte de orice

Dar cum e Gabi Szabo? Modestă, echilibrată, cu mult bun-simț, responsabilă și foarte activă. Știe să poarte cu același firesc, cu decență și eleganță costumul de sport, dar și o rochie de seară. Are casa ei, grădina ei, florile ei și bucurii normale: o carte, o cină în doi cu Szolt, dar, mai ales, iubește călătoriile. Îi plac pantofii frumoși, perlele de calitate și consideră imaginea contează. 

Țara pe care o iubește cel mai mult, desigur, după România, este Africa de Sud, unde s-a antrenat o perioadă îndelungată și despre care spunea că „e țara pe care aș vizita-o oricând. Cape Town are un centru istoric minunat, cu clădiri coloniale vechi. Interesant e că populația indigenă și-a păstrat stilul de viață, pe care-l regăsești nealterat în întreaga Africă. Aici descoperi splendoarea naturii în sensul real al cuvântului. Unul din ritualurile noastre era să urcăm pe Table Mountain ca să observăm cele două tonuri distincte de albastru, la linia de întâlnire a oceanelor Indian și Atlantic“.

Ea știe să respecte oamenii. E o lecție bine învățată cu care a plecat de acasă. 

Mentor i-a  fost Iolanda Balaș, care a plecat de lângă noi de curând. La dispariția doamnei Ioli, Gabi a plâns mult și a spus: „Mi-a fost mentor, idol, prietenă, sfătuitor. Am fost foarte apropiată de doamna Ioli. Știți, a ținut și a apreciat performanța și de aceea ea și nea Nae Mărășescu m-au susținut mult. Dar nu numai pe mine, ci pe toți atleții care făceau performanțe. Ne-a ajutat pe toți cum nimeni nu-și poate imagina“.

O altă întâlnire crucială, pentru sufletul ei, a fost cea cu Papa Ioan Paul al II-lea. Atunci a făcut o declarație cutremurătoare: „Când ești pe pistă, nu ai cum să nu te îndrepți cu fața spre Divinitate. De altfel, unul dintre cele mai emoționante momente din viața mea a fost când l-am cunoscut pe Papa Ioan Paul al II-lea. Împreună cu câteva foste campioane olimpice din România, am avut privilegiul unei vizite la Vatican. Am stat doar zece minute, pentru că Papa obosise, dar acestea au fost extrem de prețioase. Avea o privire atât de caldă și niște ochi atât de albaștri și de senini… Când am ajuns în fața lui, mi s-au înmuiat picioarele. De emoție, era să cad, noroc că m-a prins doamna Mihaela Peneș. Trei ore după această vizită am tremurat continuu de emoție! Nu mi s-a mai întâmplat așa ceva niciodată!“

Sportul a fost și este o parte din viața ei. Suntem siguri că îi lipsesc antrenamentele,  stadionul, publicul, emoțiile din cursă, momentul intonării imnului. Dar viața își urmează cursul.

Delicată, cu aspect firav, Gabi ascunde o forță nebănuită și știe să răzbească în viață așa cum a știut să termine cele mai dificile curse, uneori suportând dureri de neimaginat.

Gabi mai are multe de spus în lumea sportului, dar și mai multe de construit.

Citește și:

Charlotte Cooper – prima femeie cu titlu olimpic

Pavel și Ana Maria Popescu: Împreună jucăm meciul vieții

Monica Roșu: Norocul înseamnă împlinirea viselor nevisate

Articol preluat din ediția de iunie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Ivana Iancu

Foto: arhiva personală

Comments

comments

Leave a Reply