
Ionuț Vișan joacă în spectacolul „Legături primejdioase”, care poate fi văzut la Teatrul Mic, dar și în cadrul FNT.
Cum ai adus în contemporaneitate un personaj dintr-o piesă, “Legături primejdioase”, publicată în 1782?
Mă bucur că mă întrebați asta, pentru că personajul meu, în ciuda aparențelor (costum de epocă, machiaj, perucă etc.) este cel mai contemporan din tot spectacolul. Eu îl joc pe Azolan, valetul lui Valmont, care are două scene clasice „stăpân – servitor” și, pe lângă aceste două scene, regizorul, Cristi Juncu, mi-a mai inserat trei momențele foarte simpatice, adică spun trei bancuri, la propriu. La început, la mijloc și aproape de final. Aceste poante – pentru că e mult spus bancuri- anunță cumva spectatorul că urmează să vadă un spectacol „clasic”, dar care pune niște „ probleme” din zilele noastre. Și că relațiile, intrigile, înșelăciunile cu care ne luptăm noi azi sunt așa de când pământul.
Anul trecut nu doar ai jucat în FNT, ai fost chiar nominalizat. Cum au fost aceste experiențe?
A fost o mare bucurie să fiu nominalizat. Ce actor nu se bucură când e menționat într-un fel? Bucuria a fost și mai mare pentru că am fost nominalizați și eu, și soția mea, Sabrina Iașchevici, la aceiași categorie, pentru același spectacol, “Pescărușul”.
FNT este o mare sărbătoare a teatrului românesc, unde se prezintă cele mai bune spectacole din stagiunea trecută, iar Teatrul Mic participă deja de câteva ediții consecutiv, iar asta e de foarte bine. Înseamnă că Teatrul Mic este acolo unde trebuie.
Mai e loc de poezie în teatrul contemporan?
Sigur că da. Nu numai că e loc, dar e foarte multă poezie în teatrul contemporan. Bine, e adevărat că și poezia s-a transformat mult de la preromantici încoace, dar, în fond, tot poezie e.
Dă-mi câteva argumente să vin la teatru chiar dacă nu am intrat niciodată într-o sală de spectacol.
Veniți la teatru, pentru că veți vedea o poveste vie. Pentru că la teatru, nicio reprezentație nu seamănă cu cealaltă.
Veniți la teatru, pentru că teatrul vă va pune imaginația la lucru, vă va antrena inteligența emoțională.
Veniți la teatru, pentru că teatrul contribuie la educație si la alfabetizare. Veniți la teatru și o să vedeți oameni. Oameni în care deseori vă veți regăsi. Veniți la teatru pentru că de cele mai multe ori veți pleca altfel.
Text: Ivana Iancu
Foto: PR