Esti aici
Femeia.ro > Vedete > Mihai Ghita: Investesc mult in oamenii cu care lucrez

Mihai Ghita: Investesc mult in oamenii cu care lucrez

Mihai Ghiță, realizatorul emisiunii „Asta-i România“ de la Kanal D, se bucură copilărește descoperind România. Cea reală, vie, frumoasă.

România lui este veselă, tristă, mirobolantă și dramatică, așa cum este și viața noastră. Este îndrăgostit de meseria sa, aceea de reporter, iar credoul lui este „Să nu mint!“ Desigur, este pasionat de călătorii, oameni și locuri. Ineditul, dar și lucrurile comune i se par importante.

Mihai, ai un spirit de navigator care pleacă să redescopere Gibraltarul sau Țara de Foc. De unde această disponibilitate pentru locuri și oameni?

Nu cred că este vorba de disponibilitate. E de bun-simț pentru orice român ca, înainte de a discuta despre țara asta, să o cunoască. Dacă tot îmi asum rolul de a vorbi despre țara asta și problemele pe care le are, e de bun-simț să o cunosc. Fiecare om are o problemă, la fel e cu o țară: ca să vezi de unde li se trage românilor furia, trebuie să-i cunoști!

Cum îți „vânezi“ subiectele?

Nu prea sunt pus în postura vânătorului de subiecte. Pentru că noi suntem unici. Ne batem noi cu noi ca să ne iasă cel mai bun subiect. Poți să spui că ești vânător de subiecte în momentul în care aleargă șapte reporteri pe același subiect. La noi e vorba despre altă provocare, să descoperim ce nu fac ceilalți.

Ești un bun povestitor, dar și un mare dansator și un interpret încântător de muzică de tot felul…

Am învățat să povestesc. Am învățat să transmit oamenilor, e meseria mea de bază, am făcut pedagogie în tinerețe. Arta unui profesor e să știe să transmită ceea ce a acumulat. Despre dans și muzică nu știu ce să zic… am avut câteva încercări eșuate.

Cum sunt serile tale, după o zi de muncă în studio?

Sunt diverse. Nu e foarte ușor, munca pe care o facem apare o dată pe săptămână, ți se pare puțin uneori, dar în spatele celor 65 de minute montate e foarte-foarte multă muncă. Noi lucrăm în regim de trailer TV, ca și cum am face un film, fiecare secundă e bine aleasă, fiecare minut e bine montat. Iar eu nu sunt numai prezentator al emisiunii, ci și producătorul ei, adică îmi revine inclusiv partea de montaj. Uneori, seara, tot ce-mi doresc e să ajung acasă și să dorm. Ieșirile cu prietenii am ajuns să le duc foarte mult spre weekend, dacă n-am deplasări, dar, de regulă, am deplasări.

Când ți-e dor de liniște (la propriu), unde o cauți?

În mine caut liniștea. Nu cred că ai nevoie de ceva ca să te liniștească, ai nevoie de tine – dacă te-ai găsit pe tine și ești foarte liniștit cu tine, îți vine și liniștea.

Ai fost un elev silitor?

Am avut două perioade în viața mea, de fapt trei. Una în care am fost foarte bun la învățătură, până în clasa a V-a. A urmat o perioadă de revoltă, mi se părea că vreau să fac altceva, și n-am mai învățat. Apoi a venit boomul din clasa a VIII-a și am făcut iar performanță. De-a lungul acestui traseu, am fost un copil de 10, apoi de 8 și iar de 10.

Ce te bucură cel mai des, chiar dacă ar fi un lucru simplu?

Mă bucură să ajung la bunica mea. E un sentiment pe care l-am descoperit de curând. Când mă duc la ea, descopăr gustul, mirosul acela pe care îl cauți toată viața… Mâncare ca acolo unde ai crescut, râs ca acela pe care l-ai avut când erai mic nu mai găsești în toată existența ta! Am avut parte de niște bunici senzaționali și ador să mă întorc la ei, deși o fac rar. Acolo simt că mă încarc, mai mult decât la Barcelona sau la Roma.

Sunt oameni pe care, dacă i-ai întâlni, le-ai săruta mâna?

Sunt oameni suficienți în viața mea care ar merita să le sărut mâna.

Datorezi ceva cuiva?

Datoria e o chestie foarte importantă în cariera de jurnalist. E important cum ajungi jurnalist și câte sacrificii ai făcut sau câte datorii ai până la un punct. Au fost oameni care mi-au ghidat pașii, calea, dar n-au fost oameni care să-mi schimbe în mod capital viața. Decizia mereu am luat-o eu.

Cum vă petreceți timpul „în culise“ tu și echipa Asta-i România?

La emisiune suntem exact ca o familie, avem responsabilități, avem un buget al familiei numite Asta-i România, trebuie să avem fiecare grijă ca acest buget să fie plin cu reportaje foarte bune. Eu am un sistem mai neobișnuit, investesc foarte mult în oamenii cu care lucrez, îi apreciez pe fiecare. Fiecare om din echipă este o voce unică în felul ei. Ieșim împreună, râdem, ne împărtășim tristețile.

Modestia este moștenire de familie?

Cred că oamenii trebuie să învețe când trebuie să nu fie modești. Nu încerc să fac lucruri pe care nu le pot face, dar ceea ce știu să fac știu să fac și spun că pot să fac.

Vorbește-ne despre cele mai năstrușnice proiecte ale tale!

Nu prea funcționez pe bază de cincinal, ca pe vremea lui Ceaușescu, să-mi fac planul ca țiganul, încerc să maximizez ce am acum. Prefer să mă bucur de ce am acum decât să mă consum pe ce aș putea să fac în viitor.

I-ai dat un nume mașinii tale?

Nu am o mașină ca să-i dau un nume, sper să am una cândva și să-i dau și un nume: „Fulgerica“.

Îți place marea?

Nu, nu-mi place marea. Prima oară când am ajuns la mare aveam 16 ani. Îmi plac mult orașele, îmi plac oamenii, dar nu genul acela de agitație de la mare. Nu-mi place să mă bronzez, nu-mi place să sar în apă, nu am pasiuni legate de mare.

Porți tricolorul pe tricou, din când în când?

Să nu exagerăm, eu fac o emisiune despre România, dar asta nu mă face un patriot absolut. Am și eu problemele mele cu România: asta m-a îndepărtat la un moment dat și m-am mutat din țară. Lipsa de oportunități pentru generația noastră există în continuare.

Știi cântece populare românești? Pe care îl „zici“ cel mai cu foc?

Cred că nu există român care să nu știe un cântec popular românesc. Inclusiv oamenii foarte fițoși, care cred că e ceva țărănesc să știi un cântec popular. Am fost într-un ansamblu folcloric la un moment dat, am cântat nenumărate melodii, dar nu am o melodie preferată.

Spune-ne ceva despre tine, ce ai vrea să știm despre tine!

Aș vrea să spun despre emisiune, că noi încercăm să fim buni în fiecare zi și că lucrăm pentru oamenii de acasă. Din toamnă, pregătim schimbări care, cu siguranță, vor fi pe placul oamenilor. Încercăm să ne reinventăm sezon după sezon. Vacanța am limitat-o foarte tare.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.31/07.08.2014

Autor: Ivana Iancu

Sursa foto: Kanal D

Comments

comments

Leave a Reply