Esti aici
Femeia.ro > Vedete > Nurgul Yesilcay, despre condiția femeii de azi din Turcia

Nurgul Yesilcay, despre condiția femeii de azi din Turcia

Cu o ușurință uimitoare, filmul, care intră în casele noastre cu televizorul, ne dezvăluie realități ale unor lumi despre care, ca turiști, nu prea aflăm mare lucru. Filmul trucesc “Furtuna pe Bosfor” o are ca protagonistă pe actrița  Nurgul Yesilcay, care ne dezvăluie condiția femeii de azi, din Turcia care se zbate între a respecta tradiția și nevoia de emancipare.

Nu e o lume foarte deosebită de restul zonei Balcanilor, dar femeia care se vede obligată să își întrețină familia, trece prin întâmplări dramatice. Poveste filmului relevă fragilitatea dar și o forță nebănuită, pe care actrița Nurgul Yesilcay stie să le pună în valoare creînd un personaj interesant. Serialul “Furtună pe Bosfor” este difuzat în fiecare luni și marți, de la oră 20:00, la Kanal D.

Ce înseamnă Bosforul pentru ține?

Bosforul înseamnă întâlnirea dintre Europa și Asia, mix-ul a două culturi, confluența dintre tradiție și modernitate, dintre vechi și nou. Este dualitatea care printr-un proces cultural milenar a fuzionat într-o superbă și inconfundabilă unitate. Este esența orașului Istanbul cuprinsă într-o ceașca de cafea băuta în timpul unei croaziere pe un vas. O călătorie cu vaporul pe Bosfor este o experiență unică, ce trebuie trăită de orice om vizitează Istanbulul chiar și pentru o zi. 

Esti o fire romantică?

De felul meu sunt o femeie foarte ocupată  și pragmatică, în consecință, nu am vreme să mă pierd în reverii romantic; însă, că orice femeie, am și eu “momentele mele” de romantism. Deci nu pot să spun că romantismul mă caracterizează.

Care sunt, în opinia ta, atuurile cele mai puternice ale unei femei  și cum le-ai sfătui pe tinere să și le pună în evidența?

Inteligență, educația, bună-cuviință, bunul gust, frumusețe, eleganță. O femeie deșteaptă va ști ea însăși să le pună în valoare, fără ostentație, că pe ceva firesc. O “rețetă” probată de cineva poate da greș dacă se aplică altcuiva, cu personalitate și temperament diferit. Inteligența, la o femeie  – și aici mă refer la EQ, la “inteligența emotionala” – presupune și o doză de autocunoaștere.   

Ai fost până acum în România? Ce ți-ar plăcea să vizitezi?

Nu am fost până acum în România, despre care știu, din ce am citit, că este o țara care are multe de oferit turiștilor. Mi-ar plăcea să vizitez Castelul lui Dracula și Deltă Dunării. 

Ca orice actrită, care îsi doreste notorietatea ai visat să ajungi la Hollywood? O carieră în seriale de TV te poate propulsa în cea a lungmetrajelor de la Hollywood?

Pentru mulți dintre actorii “non-americani”, Hollywood-ul este un mit, o “Fata Morgana”. Hollywood-ul nu este însă ceva dezirabil pentru un artist care are în țara să agendă “full” și este iubit și apreciat de public. Pentru mine nu este o tentație în acest moment.

Ești mamă și actriță, ai un program extrem de încărcat. Cum faci față? 

Simplu, îmi organizez timpul, îmi cunosc prioritățile și știu să prețuiesc fiecare moment. Am învățat să mă debarasez de ceea ce nu este esențial, de balast și de oamenii “cronofagi” din viață mea. 

Care a fost cel mai important pas făcut în carieră? Ce a contat cel mai mult în succesul tău din acest moment?

Cel mai important pas a fost însăși faptul că am dat la Facultatea de Actorie. Au contat apoi întâlnirile cu acei regizori de la care am avut ce învață. 

Care este ritualul tău de frumusețe?

Din ritualul meu nu lipsesc masca de față cu alge sau cu argilă, masca cu uleiuri esențiale pentru păr și un scrub corporal obligatoriu săptămânal. 

Cum este partenerul tau, Erkan Petekkaya pe platourile de filmare, cum va ințelegeți?

Erkan este un coleg și prieten minunat, de la care am ce învață, atât din punct de vedere profesional, cât și uman. El este tată de băiat, eu sunt mamă de băiat. Am avut  o mulțime de lucruri de discutat despre copiii noștri, încât am fi putut să scoatem o carte cu titlul acesta, “Mamă de băiat, tată de băiat”. (râde). 

Ce te-a cucerit la serialul “Furtuna pe Bosfor”. Tu de ce l-ai urmări?

“Furtună pe Bosfor” este o dramă complexă, a cărei acțiune se desfășoară pe mai multe planuri, cu intrigă complicată și personaje foarte bine definite. Va asigur că este suficient să vezi un singur episod pentru a deveni “dependent” și să le aștepți cu nerăbdare pe toate celelalte!

Care sunt reacțiile oamenilor pe stradă sau oriunde te întâlnesc?

Oamenii îmi cer să facem fotografii împreună, să le dau autografe. De multe ori mi-au făcut diverse cadouri. De-a lungul timpului, am primit jucării sau dulciuri pentru fiul meu, flori pentru mine… Un domn cafegiu mi-a oferit o colecție de câteva zeci de feluri de cafea, toate puse în niște cutiuțe foarte atrăgătoare, iar o doamnă mi-a făcut cadou o reproducere după un tablou bunica sa. Acesta bunica semăna foarte mult, în tinerețe, cu mine! 

Crezi în destin? Viață e o sumă a întâmplărilor sau o rută deja scrisă, undeva?

Cred că este și una și altă. Ceea ce trebuie să se întâmple se întâmplă oricum. Dar și noi trebuie să ne implicăm, să depunem efort în a ne perfecționa și a ne modela pentru a merge drept pe drumul acela care este “facut” special pentru noi. 

In serialul “Furtună pe Bosfor”, personajul pe care îl interpretezi nu poate să își construiască un viitor decent, fără a face compromisuri. Gulseren se luptă să scape de această povară. Cum vezi tu încercările ei?

Gulseren este o femeie onestă, care preferă să îndure lipsuri și să se sacrifice decât să facă unele compromisuri. Este o femeie de “moda veche”, păstrătoare a unor valori morale și a unor principii de la care nu abdică cu niciun preț. Sacrificiile ei nu sunt apreciate și devine țintă reproșurilor fiicei sale.

Conflictele dintre copiii ajunși la adolescentă și părinți sunt foarte bine speculate în serial. Tu ce fel de mamă ești? Cât de permisiva? și cum i vezi peste câțiva ani relația cu fiul tău? 

Osman are doar zece ani. Este la vârstă la care nevoia de independența nu este foarte mare. Este încă atașat de mine, nu simte că ar trebui să “evadeze” pentru a scăpa de protecția maternă. Sunt foarte apropiată de fiul meu și sper că această apropiere sufletească să se mențină și când el va avea 15-16-17 ani, vârstă considerată “critică” pentru adolescenți. 

Ce nu nu ai putea ierta?

Minciuna, trădarea, înșelătoria, ipocrizia. 

Un gând pentru cititoarele revistei “Femeia de azi”?

Frumusețea nu este o vârstă, este o stare de spirit. “Femeia de azi” știe să fie frumoasă în fiecare zi!

Citește și:

Hatice Șendil (Dila) – O frumoasă poveste de iubire

Simona Gherghe: Am învățat să nu mai judec pe nimeni

Ani Crețu: Nu cred că m-am născut ca să fiu relaxantă

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.43/29.10.2015

Autor: Ivana Iancu

Sursa foto: Kanal D

Comments

comments

Leave a Reply