Esti aici
Femeia.ro > Vedete > Oana Roman: Familia e pe primul loc

Oana Roman: Familia e pe primul loc

Instruită și educată, Oana Roman a rezistat asalturilor tabloidelor, construindu-și cariera fără sprijinul nimănui. Uneori, nu-i chiar ușor să fii fata unui lider politic.

Oana Roman, prezentatoarea emisiunii „Star salvator“, difuzată de Antena Stars, în fiecare duminică de la ora 20, e o femeie puternică și își folosește resursele intelectuale și talentul fără compromisuri. A știut întotdeauna să-și apere familia, dar și să fie ea însăși. Paradoxal, este modestă și deschisă, afabila, lucidă, poate prea lucidă pentru mediul în care muncește. Mai mult, și-a asumat întotdeauna alegerile. Interesantă persoană!

Într-o perioadă de exacerbare a individualismului și a goanei după bani, tu promovezi generozitatea și omenia. Mai au românii resurse emoționale pentru aproapele lor?

În ciuda aparenței, da. Emisiunea „Star salvator“ a arătat fără putință de tăgadă că se poate, că în România încă există solidaritate, omenie și puterea oamenilor de a empatiza cu cei aflați în necazuri. Când am lansat proiectul, foarte multă lume a fost sceptică, dar noi am crezut în acest vis și am avut dreptate. La finalul primului sezon, rezolvasem mai mult de 15 cazuri și „Star salvator“ a devenit o mare familie. Avem sponsori care au venit și au ajutat mai multe cazuri și ne-au spus că vor continua.

Ti-ai construit cariera singură, dincolo de numele pe care îl porți. Cum îți vezi evoluția ca profesionist?

A fost un drum lung, destul de anevoios și care a presupus mult studiu, apoi muncă, răbdare și depășirea multor obstacole. Nu a fost simplu să-mi clădesc un nume, să devin eu însămi și să nu mai fiu văzută doar ca fiica tatălui meu. A durat ani mulți și recunosc că deseori am deznădăjduit, pentru că nu vedeam o finalitate, dar viața m-a învățat să lupt și să nu mă las, pentru că am înțeles destul de devreme că nu voi fi împlinită decât dacă voi obține cariera și un loc în societate singură, prin munca mea, că doar ce fac eu prin forțele mele are valoare și rezistă în timp. Am început prin a face PR pentru că e e meseria mea de bază și pentru asta am făcut studii, dar încet-încet mi-am dat seama că iubesc foarte mult televiziunea.

Instruirea și educația ți-au fost necesare sau doar utile din când în când?

Au fost nu numai necesare, ci și vitale. Cred cu tărie că fără studii și pregătire serioasă nu poți construi ceva durabil. Studiile și educația mi-au dat puterea și abilitatea de a mă descurca în situații critice și de a reuși să mă adaptez mereu la nou.

Cum te-ai obișnuit cu notorietatea?

Notorietatea a fost ceva care a venit peste mine fără ca eu să-mi doresc asta. Eram adolescentă, aveam doar 14 ani și nu mi-a fost ușor pentru că nu eram deloc pregătită. Dar, iarăși, educația de acasă, mediul în care am trăit și am crescut m-au ajutat să mă adaptez și să fac față multor răutăți și atacuri la persoană. În final, m-am folosit de notorietate pentru a face carieră în televiziune, dar cred că, dacă nu aș fi avut abilități, n-aș fi reușit. Notorietatea ajută, dar nu e de ajuns.

Ești un om inteligent, dar modest. Sunt calități pe care o femeie trebuie să și le cultive în contemporaneitate?

Eu cred că da. Deși trăim într-o lume în care aparent superficialitatea, prostul-gust și indecența au succes, o femeie devine onorabilă și de succes pe termen lung doar dacă are limite, decență și educație. Peste ani, nu se va mai ști nimic despre așa-zisele dive de azi. Important e să lași ceva în urmă, să construiești, să ai sentimentul lucrului bine făcut. Doar aceste lucruri rezistă în timp.

Ai crescut într-un mediu elevat. Modelele de viață te-au marcat în vreun fel?

Evident. Tot ce am auzit în casă, tot ce am văzut și am învățat, oamenii pe care i-am cunoscut și care veneau la noi m-au marcat și mi-au creat în minte idei și concepții foarte clare despre cum vreau să trăiesc. Modele au fost în primul rând părinții mei, apoi oameni apropiați lor, de la care am învățat enorm. Am învățat ce înseamnă onoarea, demnitatea, onestitatea, cultura, iubirea pentru oameni, cărți, frumos. Lucruri care azi par fără valoare, dar care de fapt reprezintă esența noastră pe pământ și știu că nu vor dispărea vreodată, pentru că fără ele noi toți am dispărea.

Ești mamă și soție. Aceste ipostaze te-au schimbat vreun fel?

Da. M-au împlinit ca om, ca femeie și m-au făcut să înțeleg că valoarea și sensul vieții rezidă în familie, copii, bucurii simple, dar minunate. Mi-au schimbat prioritățile pentru că, de când sunt soție și mamă, familia mea e pe primul loc și apoi vine restul.

Petreci timp la mall cu fetița ta sau alegi alte locuri unde să vă destindeți?

La mall merg foarte rar, doar dacă am ceva urgent de cumpărat sau dacă mă duc la film. Atunci când ieșim în familie, mergem în parc, în vizită la prieteni sau, în weekend, undeva afară din București. Nu cred că mallul trebuie să fie un loc de destindere unde să petreci cu familia, ci doar un loc în care faci cumpărături.

Ce lucruri esențiale vrei să-i transmiți copilului tău?

Sunt multe și diferite, în funcție de etapele vieții. Esențial este ca ea să înțeleagă că viața nu-i deloc simplă, că e plină de surprize care uneori sunt neplăcute și că trebuie să-ți găsești puterea interioară să le faci față. Trebuie să știe că esențial este să trăiești în armonie și liniște, că banii și goana după averi nemăsurate nu reprezintă un scop în viață și că, deși cariera e importantă, trebuie să găsești un echilibru prin care să muncești, dar și să te bucuri de viață și familie. Vreau să ducă mai departe sentimentul demnității, onoarei și onestității.

Calitatea de persoană publică te obligă mai mult decât pe alte femei să fii foarte preocupată de vestimentație. Comentariile deplasate ale unor ziare te deranjează?

Comentariile deplasate și pline de răutate nu-și au locul și le ignor. În schimb, comentariile de bun-simț și bine argumentate trebuie luate în seamă. Atunci când ele au existat, le-am luat în considerare și cred că s-a văzut, în timp, că am schimbat multe.

Îți faci vreme de citit, mers la teatru, la Ateneu sau la vernisaje?

Încerc, deși nu-mi iese mereu. Totuși, pentru citit găsesc timp pentru că este cea mai mare pasiune a mea. Citesc cu aviditate și cu o plăcere greu de exprimat în cuvinte. Cumpăr cărți mereu, deși ele au devenit scumpe, dar prefer să renunț la alte lucruri pentru a cumpără cărți. La teatru am fost mai rar în ultimii ani și regret, dar mi-am promis că voi recupera. Am o mare pasiune pentru balet și abia aștept noua stagiune pentru a merge la Operă.

Gătești?

Nu prea. Recunosc că nu mă pasionează, dar am un soț care gătește foarte bine, o soacră care gătește excelent și o bonă care, la rândul ei, gătește foarte bine. Deci am avut noroc.

Dacă viața te-ar obliga s-o iei de la capăt, în alt mediu, ce ai alege?

Dacă aș avea voce, mi-aș dori să cânt, să fiu artist. Cred că aș fi fost foarte fericită pe scenă. Dar nu am acest har, din păcate. Altfel, aș putea face diverse lucruri, dar mi-ar plăcea, dacă ar fi să am altă meserie, să lucrez în turism și să călătoresc.

NIMICURI

Serile mele… nu sunt niciodată la fel. De multe ori în familie sau citind o carte bună, alteori cu prietenii.

Cafeaua reprezintă… o necesitate.

Mi-e dor de copilărie când… mă duc la mama acasă și mă strânge în brațe.

Vocea mamei mele este… siguranța că nu sunt singură pe lume.

Când sunt cu mine însămi, gândul mă poartă… de cele mai multe ori la Dumnezeu. Vorbesc cu el și mă simt liniștită.

Toate călătoriile mele mi-au adus… cunoaștere, împlinire și amintiri minunate.

Fericirea are gustul, culoarea și forma… fetiței mele când se cuibărește la pieptul meu.

Citește și:

Simona Gherghe: Am învățat să nu mai judec pe nimeni

Ani Crețu: Nu cred că m-am născut ca să fiu relaxantă

Roxana Ciuhulescu: Sunt mereu în căutare de aventură

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.38/24.09.2015

Autor: Ivana Iancu

Sursa foto: Mihai Stetcu

Comments

comments

Leave a Reply