
Ramona Păun – „Am învățat că nu trebuie să abandonez oricât ar fi de greu și să fiu într-o competiție permanentă cu mine însămi, mereu să îmi propun mai mult.“
Ramona Păun prezintă știrile sportive la Pro TV. S-a născut pe plaiuri mioritice, în județul Vrancea, în Negrilești, unde a copilărit, loc despre care vorbește cu emoție. A făcut liceul la Focșani, iar facultatea la Sibiu, orașul ei de suflet. E pasionată de bucătărie, merge cu bicicleta și iubește natura. Are o dorință permanentă de a învăța ceva nou, de a se dezvolta. E modul ei de a trăi.
E început de an. Mai ai visuri de construit?
Niciodată nu mă opresc din a-mi propune obiective, unele mai mici și mai ușor de realizat, altele mari. Așa că am pregătit o listă lungă și pentru acest an. Spre exemplu, în 2017 mi-am propus să-mi reactivez o pasiune veche: cursurile de croitorie. Le-am început, iar în 2018 vreau să le termin și să le completez cu alte cursuri din acest domeniu. Să învăț portugheza și să înot ar mai fi două dintre dorințe.
Cât de greu îi este unei fete venite din provincie să reușească în televiziune?
N-am simțit niciun moment că acesta ar fi un impediment. Chiar în provincie mi-am început cariera în televiziune. La un post local din Sibiu, în al doilea an de facultate. Apoi, la scurt timp, a urmat aventura în Pro TV, tot la Sibiu. Și în redacție suntem o gașcă adunată din toate colțurile țării, așa că nu am avut niciodată complexe în această privință.
Cum e în redacția de sport de la Pro TV?
E un loc în care se râde foarte mult – am niște colegi cu un fantastic simț al umorului –,în care se muncește mult, unde există multă pasiune, implicare, profesionalism, oameni care iubesc ceea ce fac.
Ți-a fost utilă educația de acasă? Se spune că fără tupeu nu ai șanse în ziua de azi.
La capitolul tupeu, am o problemă. (râde) Cred că e chiar util în doze mici. Am fost educată în alt spirit. Să-i respect pe ceilalți, indiferent de statutul lor social, să am bun-simț, să empatizez cu cei din jur și să nu-i rănesc doar ca să-mi fie bine. Detest oamenii aroganți, fie că au motive să aibă atitudine superioară, fie că nu. Aroganța mi se pare una dintre cele mai urâte trăsături de caracter, la fel cum e tupeul excesiv.
Prezinți știri sau faci și reportaje?
Noi, prezentatorii din redacția de sport a Pro TV, facem și munca din spatele ecranului. De la scris până la montat știri. Nu fac muncă de teren acum, am făcut pe vremea când eram reporter la Pro TV Sibiu. Până să intru în direct, petrec mai multe ore în redacție alături de colegi și pregătim împreună jurnalul. Iar când prezint dimineața, la ora 5 sunt în redacție, unde scriu și montez știri. Munca de redacție este extrem de utilă, ne ajută să întelegem ce prezentăm, nu să redăm mecanic un text de pe prompter.
Le înțelegi pe femeile din sportul de performanță mai ușor?
Am o mare admirație pentru femeile care reușesc să se impună în sport. Ai nevoie de multă determinare, caracter puternic, muncă și ambiție ca să te impui la nivel înalt. Și avem multe sportive talentate cu care să ne mândrim.
Care a fost cea mai emoționantă întâlnire a ta cu o personalitate din lumea sportului?
Momentul în care am cunoscut-o pe Nadia Comăneci. Ne-am întâlnit la un turneu de tenis și îmi amintesc cât de tare îmi bătea inima când am făcut cunoștință.
Cariera îți lasă timp pentru viața personală?
Nu rămâne foarte mult timp la dispoziție în afara jobului, însă încerc să nu-l irosesc, să mă bucur de el și să-l petrec în preajma oamenilor dragi.
Te duci la filme romantice?
Am văzut foarte multe filme până acum și nu trece săptămână în care să nu văd măcar 2-3, însă filmele romantice ocupă cea mai mică parte.
Ce faci în weekend? Mergi în mall?
Nu-mi petrec weekendurile la mall, încerc fie să plec din oraș, fie să am alte activități în București. Dacă e nevoie să fac cumpărături, le fac pe fugă, înainte sau după job.
Vara îți petreci timpul liber la mare sau la munte. Preferi anumite locuri sau îți place să descoperi?
Iubesc muntele, mai ales că am copilărit într-o zonă de munte. Însă nu există vară fără vacanță la mare. Plajele sălbatice cu apă albastră din Grecia m-au fermecat, dar nu mă întorc aproape niciodată în același loc. Planeta asta minunată are atâtea locuri fenomenale de explorat!
Bucătăria românească e preferata ta? Știi să gătești?
Dacă n-aș fi fost prezentatoare, probabil mi-aș fi dorit să fiu chef. Petrec mult timp în bucătărie, testez multe rețete, de la preparate raw-vegane până la sarmale și cozonaci. Îmi place bucătăria românească, însă doar de sărbători gătesc tradițional. Eu sunt responsabilă cu mesele de Crăciun și Paște în gașca mea de prieteni. În rest, prefer preparatele ușoare, mai rar carne și mai des pește, multe fructe, legume și fără prăjeli.
Cum îți alegi ținutele? Ești adepta unui anumit stil?
„Less is more“ îmi caracterizează cel mai bine stilul vestimentar. Îmi plac nuanțele pastel, albul, negrul și bijuteriile simple.
Cum te împaci cu lumea ta – spirit, minte, inimă?
Îmi găsesc echilibrul în familie, în natură, în lucruri simple. Cât de curând, sper ca și un cățel să fie parte din lumea mea și să devină terapeutul meu în momentele în care sunt tensionată. Un Golden Retriever sau un Akita Inu.
Șofezi? Mașina ta are nume? Știi să controlezi nivelul uleiului?
Conduc de aproape doi ani și mă simt foarte bine la volan. Mașina mea trăiește în anonimat, nu i-am pus niciun nume. Primul drum pe care l-am făcut fără instructor în dreapta a fost unul de 300 km, iar asta mi-a dat curaj să conduc oriunde și oricât. Am bătut inclusiv Creta în lung și-n lat cu o mașină închiriată, încă din primul an de condus. Nivelul uleiului e cel mai simplu de verificat. Am făcut câteva drumuri la service anul asta, i-am asediat pe mecanici cu întrebări tehnice și am mai prins câteva lucruri.
Ce nu-ți lipsește niciodată din bagaje într-o călătorie?
Aparatul foto, cărțile, iPod-ul, o listă cu locurile pe care nu trebuie să le ratez.
Ai copilărit în Vrancea. Dacă ar trebui să faci promo zonei, cu ce ai începe?
Cu muntele de poveste! Vrancea încă are păduri splendide, în ciuda defrișărilor și oamenilor fără scrupule care distrug natura pentru bani. O plimbare în Parcul Natural Putna-Vrancea e terapie pură pentru corp și minte.
Ce nu uiți?
Nu uit să-mi țin promisiunile, să mă rog și să fiu alături de oamenii dragi atunci când au nevoie de mine.
Ce iubești?
Iubesc oamenii buni și generoși, familia, natura, animalele, copiii, jobul, să gătesc, muzica bună, călătoriile, tenisul.
Ce îți lipsește?
Îmi lipsește copilăria. Capacitatea fantastică de a visa și convingerea că voi putea să realizez orice atunci când voi fi mare, zilele în care porneam prin pădure cu gașca de prieteni la cules de fragi și viorele, scăldatul în râul Putna, bunătatea și generozitatea bunicilor.
Care este mottoul tau?
Am o mare admirație pentru femeile care reușesc să se impună în sport.
Citeste si:
- Vedete din filme și din… casa noastră
- Grigore Leşe, cu ochii în lacrimi la „Vedeta populară”
- Coafuri si culori de vedeta
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.03/2018
Sursa foto: PR