Esti aici
Femeia.ro > Vedete > Smiley: Compun ce simt, ce trăiesc, ce îmi place

Smiley: Compun ce simt, ce trăiesc, ce îmi place

Îl cheamă Andrei Tiberiu Maria. Noi, iubitorii muzicii, îl știm simplu: Smiley. Are un zâmbet frumos și sincer, știe să facă show și cântă minunat.

Are un spirit de echipă sănătos și o pricepere înnăscută în alegerea colaboratorilor, fiindcă întotdeauna tot ce aduce pe piața muzicală este proaspăt, interesant și devine hit. Atuurile sale principale sunt seriozitatea și respectul pentru tot și toate. Aceste calități sunt cheia succesului, alături de creativitate și de șarmul său masculin irezistibil. Îl putem vedea la Pro TV sau pe scene, pe multe scene.

Să vorbim un pic despre rolul, inspirația, echilibrul pe care îl oferă femeia în viața ta de artist! Te inspiră femeia sau starea?

Femeia este și va fi întotdeauna centrul universului unui artist, indiferent că e muzician, pictor sau altceva. Mă inspiră femeia prin tot ce reprezintă ea. Femeia înseamnă iubire sau, dimpotrivă, îți provoacă cele mai crunte insomnii. E de multe ori o enigmă pe care încerci s-o descifrezi și, chiar dacă nu poți s-o înțelegi până la capăt, nu poți trăi nici fără ea.  

Cum îți alegi personajele feminine pentru clipuri?

Alegem o anumită tipologie. Ne ghidăm în principal după scenariu și încercăm să găsim personajul care să se intregreze cel mai bine în starea sugerată de clip.

Dintre colaborările pe care le-ai avut cu femei care cântă, care ți s-a părut a fi cea mai reușită?

Îmi este imposibil să nu fiu subiectiv la întrebarea asta. Am două colaborări de suflet, cu două voci pe care le admir foarte tare. E vorba de două piese extraordinar de frumoase: „10 Minutes“, pe care o cânt alături de Feli, și „My Present For You“, cu Jazzy Jo. Sunt piese speciale, pe care le găsiți pe canalul de YouTube HaHaHa Production, lansate în campania #maimusic din 2015.

Care sunt vocile feminine pe care le consideri de excepție?

Etta James, Ella Fitzgerald, Macy Gray, Beyoncé, Björk… Sunt doar câteva dintre vocile interesante, cu timbre speciale, pe care le ascult cu plăcere.

Ești celebru de foarte tânăr. Care este relația ta cu fanii și cum te descurci cu persoanele insistente?

Am o relație foarte bună, zic eu. Oamenii mă pot găsi pe toate rețelele de socializare: Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter și sunt milioane care ne urmăresc. În plus, pe lângă întâlnirile destul de frecvente cu fanii în concerte, avem și un grup special pe Facebook pentru cei mai dedicați dintre ei. Se numește „Oamenii lui Smiley“. Nu poate intra oricine în grupul ăsta, ci este dedicat doar celor care ne urmăresc peste tot, care comunică cel mai mult cu noi. Pentru un artist, este importantă relația cu oamenii care îi ascultă muzica și comunicarea permanentă cu ei mi se pare cea mai normală formă de respect. Cu persoanele insistente… încă am răbdare (râde).

În pofida celebrității, ți-ai păstrat o normalitate comportamentală care n-are nicio legătură cu VIP-ul american. Cum reușești să fii tu însuți?

În primul rând, eu nu sunt un VIP și nu sunt american. Sunt român, sunt om și sunt artist. N-am putut niciodată să fiu altfel decât sunt și nu mi-am dorit să fiu perceput diferit. Așa m-au educat ai mei de mic. Am încercat mereu să rămân un om cât se poate de simplu și normal, să mă înconjor de cât mai mulți oameni la fel, ca să mă pot bucura de toate lucrurile pe care le trăiesc, de familie, de prieteni.

Când compui, te gândești și la publicul tău?

Când compun, doar simt și compun ceea ce simt, ceea ce trăiesc, ceea ce îmi place. Mă bucur că există atât de mulți oameni care empatizează cu ce scriu eu. Ei duc muzica mai departe!

Ai timp cam de toate. Care e secretul gestionării lui?

Îmi fac timp doar pentru lucrurile care mă pasionează. Nu am un secret.

Ce te-a uimit privind din culisele de la Românii au talent de la Pro TV?

Aparent, show-ul nu este la fel de spectaculos din culise precum se vede din scaunul juraților sau din gradene. Mie însă mi se pare că fiecare zi de preselecție și fiecare live, văzute din culise, au fost la fel de intense. Uneori, când auzeam o voce extraordinară sau vedeam un moment spectaculos, ni se tăiau pur și simplu genunchii de emoție. Deși eu și Pavel petrecem doar câteva momente cu fiecare concurent înainte și după numărul lui, între noi se stabilește foarte repede o legătură. Noi suntem cei care îi încurajăm, încercăm să îi ajutăm să transforme momentul lor într-unul și mai bun. Ce m-a uimit este tocmai cât de ușor și de repede se creează legătura asta frumoasă între noi și concurentul de pe scenă.

Postura de antrenor  de la Vocea României este uneori ingrată?

Sunt antrenor. Nu sunt acolo să judec voci, eu îmi aleg voci cu care să pot lucra în emisiune și chiar după aceea. Le aleg pe cele care îmi plac cel mai mult. Sunt în poziția unui regizor, dacă vreți, care alege actorii cei mai potriviți pentru filmul lui.

Ai făcut o adevărată școală de muzică la HaHaHa Production. Cum îți selectezi colaboratorii și cum le faci piesele?

Am strâns o echipă frumoasă la HaHaHa Production, de la artiști până la producători, songwriteri sau oamenii care se ocupă de management. I-am ales tocmai pentru că am văzut potențial și pasiune în fiecare dintre ei și pentru că împărțim același sistem de valori. Am adunat oameni cărora le place muzica, care creează în fiecare zi, care vor să se autodepășească. Eu nu particip la toate piesele în momentul în care se scriu. Mă implic și ulterior, în calitate de producător, de exemplu. Avem însă o echipă foarte bună de songwriteri și producători. Dacă vreți să aflați mai multe despre cum se scrie o piesă, sunt diferite videouri pe canalul meu de YouTube și pe canalul HaHaHa Nation, în care povestim despre asta, iar echipa o puteți vedea pe site-ul HaHaHa Production (www.hahahaproduction.com).

Music is the spirit. Smiling is the way to do it! Acesta e și motto-ul tău de viață? Cum l-ai ales?

„Music is the spirit. Smiling is the way to do it!“ este motto-ul care ne ghidează activitatea la HaHaHa Production. L-am ales tocmai pentru că noi, cei de la HaHaHa, ne-am propus să facem mereu ceea ce ne place: muzică fără niciun fel de compromis. Facem muzică bună, de stare, pe care s-o trăiești. Încercăm să creăm, practic, coloana sonoră a vieții noastre. Acest motto se poate extrapola, desigur, indiferent de ceea ce faci în viață. Atât timp cât faci lucrurile din pasiune, cu plăcere, poți să te consideri un om fericit.

Ai voce, charismă, faci muzică și televiziune, ești ascultat la radio. Nu-ți pare prea mică România pentru succes?

România este țara în care m-am născut și locul care mi-a oferit cele mai mari satisfacții până acum. Se pot face în continuare lucruri frumoase aici. Bineînțeles că orice artist și-ar dori să depășească granițele propriei țări, dar noi facem de ceva timp lucruri în sensul acesta. Cele mai importante proiecte în acest moment sunt în Statele Unite. Am mers acolo pentru sesiuni de scriere, am trimis piese compuse de noi pentru diferiți artiști, am găzduit, la rândul nostru, producători și songwriteri din SUA la HaHaHa Production. Lucrăm deja cu artiști din Statele Unite, avem proiecte în derulare despre care veți afla mai multe când vor fi gata.

Dintre piesele tale, care te definește?

Îmi este imposibil să aleg o singură piesă, pentru că toate fac parte din mine. Fiecare mă reprezintă, pentru că le-am scris plecând de la experiențe de viață, de la lucruri care m-au impresionat, care m-au influențat într-un fel sau altul.

Ești destul de zgârcit cu viața personală. De ce?

Pentru că de aceea se numește „viață personală“. E a unei singure persoane. Sunt foarte multe lucruri interesante de spus despre viața mea profesională. Îmi place să le povestesc oamenilor ceea ce simte, crede și trăiește omul Smiley prin muzica lui.

Ai căței, pisici? Îngrijești vreo floare?

Am o grădină foarte frumoasă și un câine pe care îl iubesc foarte tare. Îl cheamă Bruno și e o combinație între urs și lup, iar cei care mă urmăresc pe rețelele sociale știu despre ce vorbesc.

Cum îți alegi destinațiile de vacanță? Îți cumperi suvenire?

Îmi place să merg în locuri cât mai retrase, cât mai puțin cunoscute de oameni, în care să mă pot deconecta total. Încerc să îmi cumpăr din fiecare loc ceva, un lucru simbolic, o amintire.

Te pasionează mașinile? Știi să repari câte ceva când te lasă mașină în drum?

Eu mi-am luat carnetul la 23 de ani, pentru că mașina a devenit pentru mine o necesitate. Mă deplasez foarte mult în București și prin țară. Din fericire, am avut ocazia să mă plimb sau să conduc foarte multe modele de mașini. Totuși, nu cred că m-aș încumeta să mă apuc de reparat chestii la mașină — și nici nu e recomandat.

Nod la cravată ai învățat să faci?

Nu port cravată decât foarte rar, așa că nu prea am avut când să învăț.

Cât ți-au folosit educația din familie și instruirea?

Enorm de mult. Pentru mine, educația din familie contează și rămâne în timp. Ai mei au știut să fie severi când a trebuit și să mă încurajeze când am avut cea mai mare nevoie. M-au învățat ce înseamnă respectul, m-au învățat că trebuie să muncesc pentru fiecare lucru pe care mi-l doresc. Tot de la ei am prins și pasiunea pentru muzică. La noi în casă, se asculta muzică foarte bună.

Ai fost un licean rebel? Chiuleai? Aveai corigențe?

N-aș spune că am fost rebel în liceu. Chiuleam în limita bunului-simț, iar corigențe nu am avut niciodată. În schimb, eram responsabil cu entertainingul şi un fel de purtător de cuvânt: dacă nu era bine ceva, eu eram cel care exprima asta în numele tuturor. Lucrul ăsta mi-a prins bine pentru mai târziu.

Viitorul are culoare?

Viitorul nostru e desenat în creioane colorate, cum ar zice Feli.

Cu ce proiect ai de gând să ne uimești, după ce ai cântat pe Casa Poporului?

Avem multe evenimente frumoase pentru vara asta, iar unul dintre ele este Untold Festival. Împreună cu o parte din artiștii HaHaHa Production, vom fi pe o scenă a noastră, special amenajată în centrul Clujului. Ne vedem și ne auzim în august, împreună cu Feli, Cabron, Sore, Radio Killer și Silviu Pașca.

Apropo, cum a fost concertul la înălțime?

A fost un concert neconvențional și un moment unic pentru noi toți. Nu în fiecare zi ai șansa să cânți pe cea mai mare clădire din Europa sau să participi la un astfel de show. Cum putea să fie altfel experiența dacă nu extraordinară?

E greu sau simplu să fii Smiley, mereu?

Poate fi interesant, dar și dificil (râde). Am un program foarte încărcat și de multe ori obositor. Uneori, mi-ar plăcea să am mai mult timp liber, mai mult timp pentru mine. Cu toate astea, sunt conștient că sunt un om norocos, pentru că am avut șansa să fac ce îmi place, să cunosc și să lucrez cu oameni fascinanți și să văd multe locuri din lumea asta.

 Citește și:

Pavel Bartoș: Darul cel mai valoros, familia

Dan Negru: Face armată în stil VIP

Tudor Chirila: Am neglijat mult viata personala

Articol preluat din ediția de septembrie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Ivana Iancu

Foto: PR ProTV

Comments

comments

Leave a Reply