Esti aici
Femeia.ro > Vedete > Tania Popa: Nu există nicio rețetă a fericirii

Tania Popa: Nu există nicio rețetă a fericirii

Tania Popa, pe care o întâlnim săptămânal în emisiunea Te cunosc de undeva! de la Antena 1, este originară din Republica Moldova, dar și-a făcut studiile de teatru la București și este actriță a Teatrului Național din București. Accentul ei i-a adus multe roluri de rusoaică, dar forța, optimismul, fragilitatea, sensibilitatea pe care le exprimă pe scenă au făcut-o cunoscută.

A debutat în 1993, la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, cu rolul Ismena din „Antigona“ de Sofocle în regia celebrului Alexandru Tocilescu. Apoi a făcut parte din distribuția mai multor teatre din țară (Teatrul Ion Creangă, Teatrul Mic, Teatrul Constantin Nottara, Teatrul Naţional Timişoara, Teatrul George Ciprian, Teatrul din Buzău, Teatrul Foarte Mic), după care a intrat în trupa de elită a Teatrului Național din București.

Tania Popa este imprevizibilă… Cu aceeași dezinvoltură creează personaje în show-ul de la Antena 1 Te cunosc de undeva! Este soție și mămică, are o viață obișnuită și nu face niciodată excese de vedetă. Așa sunt marii actori: mult prea decenți și modești.

Ce mai faci tu, „fată din curcubeu“?

Fac bine, chiar foarte bine!

Câte roluri ai visat să faci și în câte ai fost distribuită?

Niciodată nu m-am gândit câte roluri vreau să fac. Dar distribuită am fost în atâtea, că nu le mai știu numărul.

Pentru postul de actriță a TNB, ai concurat cu actrițe care vorbesc fără accent și totuși ți-ai câștigat locul. Care crezi că au fost atuurile tale?

Niciodată nu mi s-a spus că am accent, chiar dacă uneori poate că s-a simțit, dar înclin să cred că atuul meu este talentul, pentru că niciodată nu am făcut compromisuri în meseria de actriță! Știu, par lipsită de modestie, dar altfel nu îmi explic cum de am împlinit 21 de ani de Teatru Național din București!

Câtă pasiune și câtă rațiune pui în construirea unui personaj?

Doar pasiune și poate 5%rațiune.

Practic, ai crescut ca artist în România. Ai avut modele din teatrul românesc, mentori?

Nu mi-am creat modele din teatrul românesc, pentru că teatrul românesc l-am descoperit destul de târziu, venind de peste Prut, dar respect enorm monștrii sacri ai scenei românești. Sunt mândră că am jucat cu foarte mulți dintre ei.

În copilărie ai cochetat cu scena?

Dacă a cânta la serbările orașului și concertele făcute în fața blocului, pentru locatari, se pate numi scenă, atunci da! Și asta, începând de la șase ani.

Ce ți-a dat cultura rusă?

Pasiune, sensibilitate și foarte multă forță.

E un avantaj să ți se dea roluri de rusoaică?

Nu neapărat un avantaj, ci o ușurință aparte de a le face. 

Ce rol îţi place din Cehov?

Nu fac diferențe. Aș juca și câinii din piesele lui Cehov.

Simplitatea și sinceritatea te-au ajutat în carieră?

Nu, de multe ori m-au încurcat. În meseria asta, trebuie să ai o doză de nesimțire ca să nu suferi.

Despre întâlnirea ta cu Veaceslav și căsătoria voastră circulă tot felul de legende mediatice. Cum a fost începutul vostru?

Niciodată nu am făcut un mister din întâlnirea cu soțul meu. Multă lume ne cunoaște povestea și mi-e greu să o povestesc acum în întregime. Cert este că nu există nicio rețetă a fericirii, sunt doar întâlniri programate de destin. Ne-am cunoscut, după o săptămână eram căsătoriți, după două luni eram însărcinată, iar anul acesta s-au făcut șapte ani de când suntem fericiți.

Ești mămică și soție. Cum îți împarți timpul între teatru, proiecte și băieții tăi?

Aș spune mai degrabă că ei, copiii și soțul meu, își împart timpul în funcție de programul meu! Fiind foarte ocupată, încerc să nu îi supăr. Din fericire, ei mă iubesc și îmi apreciază munca.

Care este diferența dintre un artist și o vedetă?

Este foarte simplă: printre artiști mă număr și eu, iar vedete sunt cei disperați să apară în fața publicului larg fără să facă vreun act artistic, mai degrabă un mic mare scandal.

Ai o anumită detașare față de hăinuțe, gentuțe și pantofiori. Nu te preocupă domeniul?

Mă preocupă foarte tare acest domeniu, dar în atelierul meu de creație vestimentară, fără de care nu îmi concep existența! În rest, sunt precum proverbul cu croitorul fără nasturi și cizmarul fără cizme.

Am citit că acasă gătește mama ta. Nu o ajuți niciodată?

Mama mea gătește incredibil de bine, dar acasă la ea. La noi acasă aș putea spune că gătim toți și suntem foarte pasionați de bucătărie. Când îmi permite timpul, îmi place enorm să gătesc, aș spune chiar că sunt pricepută.

Cum arată vacanțele voastre și unde vă place să mergeți?

Ooo! Ăsta e punctul sensibil. Noi nu adunăm avere, ci trăim pentru a călători și pentru a cunoaște cât mai multe locuri pe lumea asta. De regulă, nu ne întoarcem în aceleași locuri și am dori să vizităm cam toată lumea.

Cum te descurci în proiectul Te cunosc de undeva!?

La început a fost foarte greu, acum însă am prins curaj și am înțeles cum decurg lucrurile. Este o experiență fantastică pentru un artist. Am senzația că fac o nouă școală. Iar cum mă descurc, las să decidă publicul!

Ești o actriță cu notorietate, mamă, soție. Care sunt lucrurile pe care nu ai reușit să le construiești?

Am un motto în viață în care cred cu tărie: „Când îți dorești ceva din tot sufletul, tot universul conspiră la îndeplinirea dorinței tale!“ (Paulo Coehlo).  Așadar, aș putea spune că, în mare parte, tot ce mi-am dorit am construit.

Citește și:

Nicoleta Nucă: Am planuri mari

Ellie White: Împlinită și implicată

Diana Munteanu: Cred în iubire

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.42/22.10.2015

Autor: Ivana Iancu

Sursa foto: Mihai Stetcu

Comments

comments

Leave a Reply