Esti aici
Femeia.ro > Vedete > Valeria Răcilă van Groningen: ”Vrem să facem din sport un mod de viață”

Valeria Răcilă van Groningen: ”Vrem să facem din sport un mod de viață”

Asociația Bucharest Running Club organizează anual trei curse, inclusiv Uniqa 10k & Family Run, care sunt cele mai mari concursuri de alergare stradală din România. Președinta ABRC, fosta campioană olimpică Valeria Răcilă van Groningen, vorbește în continuare despre frumusețea alergării și cît de important e ca și copiii să facă sport.

Despre alergare

Alergarea a fost declarată ”regina sporturilor” pentru modul complex în care solicită organismul. Musculatură, oase, creier, fiecare fibră este pusă în acțiune.

Eu am alergat dintotdeauna. În acest răstimp, îmi limpezesc gândurile și îmi fac planuri.

Nu aș vrea să vorbesc despre performanță și performeri fiindcă am trece la capitolul profesionism. Oricum, prezența alergătorilor profesioniști în curse, reprezintă un model și un imbold pentru cei care alergă for fun.

Pentru oricare dintre noi, există această formulă simplă, benefică și ieftină care ne face viața mai bună: sportul. Sunt sporturi pe care le putem practica la orice vârstă, fie că e vorba de tenis, înot, schi, patina. Chiar și jocuri de echipă cum sunt voleiul, baschetul sau fotbalul. Dar acestea cer un anumit spațiu ca și echipamente speciale.

De alergat poți alerga însă oriunde, oricând, în funcție de ce program ai. Alergi singur sau în grup, îți limpezești gândurile, comunici, respiri, te bucuri de natură sau de diminețile fără aglomerație, din orașul tău.

Prima fază este împrietenirea cu alergarea, apoi împrietenirea cu alți alergători și, în final, participarea la competiții.

Evident, pe măsură ce efortul devine mai susținut, e nevoie să mergem la medic pentru a ne asigura că putem face curse lungi.

Un concurs de alergare nu înseamnă doar adrenalină și distracție, ci e un mod de a te autodepăși, de a cunoaște oameni și locuri. Momentul finish-ului nu poate fi povestit, trebuie trăit.

Un spectacol

Cursele de alergare stradală, organizate de ABRC, mi-au dat posibilitatea să mă bucur de spectacolul cel mai frumos de sport. Mii de oameni la start…e o bucurie a ochiului, o infuzie de energie, sănătate și bună dispoziție.

Dar totuși, cred că mai avem multe de făcut și, tocmai de aceea, “10K&Family Run” se adresează,în special, unei categorii care înseamnă viitorul, respectiv copiiilor noștri. Iar acest viitor aș vrea să fie unul cât mai sănătos.

De fiecare dată, înaintea unui eveniment stradal de alergare, mergem în școli, împreună cu ambasadorii noștri, foști sportivi de performnață pentru a deschide drumul copiilor și adolescenților spre lumea sportului. Au venit cu mare bucurie printre copii și adolescenți, în școlile din București, Ivan Patzaichin, Gabriela Szabo, Andreea Răducan, Viorica Susanu, Elisabeta Lipă, Doina Ignat, Laura Badea, Alina Dumitru, Monica Roșu, Camelia Lupașcu, campioani care, prin performanțele lor, reprezintă un model.

Anul trecut la cursa 10K au alergat, în mod simbolic, nouă canotori , campioni olimpici. Simbolic, fiindcă o probă grea în canotaj este cea din barca de 8+1, unde româncele au câștigat foarte multe medalii.

La toate cursele aleargă mari sportivi  și vedete. Cu pasiune și dăruire, putem face din sport un mod de viață.

Copiii trebuie să facă sport

Eu cred că începutul se află în școală. Dacă s-ar face măcar două ore de educație fizică pe săptămână, copiii ar avea altă atitudine față de mișcare.

Ora de sport este vitală pentru copii și adolescenți. Educația sportivă pleacă din școală și din familie. Un copil cu un tată care stă în fața televizorului riscă să fie la fel, se va învăța leneș, va mînca numai chipsuri în fața televizorului și va sta pe telefon, tot timpul.

Pe de altă parte, nu cred că părinții trebuie să-și forțeze copiii să facă ceva, împotriva dorinței lor. Sportul presupune anumite aptitudini. Dar mersul pe jos și alergarea nu cer talent deosebit.

Copiii trebuie să aibă libertatea de a alege dar, dacă au modele în familie, vor fi preocupați și mai târziu de starea lor de sănătate.

Așadar, ne vedem, cu mic, cu mare, pe 2 aprilie la competiția dedicată tinereții și bucuriei de a face mișcare: “10k&Family Run”.
Citeste si:

Restricționarea traficului pentru UNIQA Asigurări Bucharest, duminică, 2 aprilie 2017

Comments

comments

Lasă un răspuns