
„Acum 100 ani“ este un demers pro bono, educațional și apolitic al Asociației Historia Rediviva ce își propune să valorifice reperele istorice legate de Războiul de Reîntregire a Neamului și Centenarul Marii Uniri utilizând tehnologia 3D și VR. Intră astfel în România conceptul de Visual History, un format prietenos cu noua generație, care face istoria mai atrăgătoare. Platforma educațională www.acum100ani.ro oferă acces către simulări 3D ale armamentului și decorațiilor din Primul Război Mondial, precum și către fragmente valoroase de memorialistică, ce evocă anii războiului, grație parteneriatelor cu Editura Humanitas, Editura Militară și Editura Corint, dar și donațiilor personale de telegrame și scrisori de pe front. Alina Galeriu-Olteanu și Radu Olteanu, inițiatorii proiectului, ne-au dat mai multe amănunte.
Cum a început proiectul vostru: de la acest mod interactiv de a prezenta istoria, de la acest concept de Visual History, sau de la ideea de centenar?
Ideea de a pune în practică acest concept de Visual History era de multă vreme latentă în mintea mea, însă ea s-a activat în momentul în care ne apropiam de Centenarul Marii Uniri și asistam la lipsa totală de interes pentru proiecte de anvergură pe această temă, precum și la lipsa totală de coordonare între instituții și actori ai societății civile în a gândi un plan armonizat și coerent pentru a marca 100 ani de la Marea Unire și comemorarea eroilor din Primul Război Mondial.
Cei mici sunt atrași de elementele de senzorialitate, de apropierea de amănuntele istorice nu totdeauna accesibile, dar care personalizează contactul cu evenimentele. Poate mulți dintre noi au avut ocazia să constate peste ani că din romanele istorice pe care le-au citit cu sufletul la gură au reținut mai multă istorie decât din manual. Pe când ora de istorie în acest mod interactiv?
Da, un produs cultural, de entertainment poate fi o sursă de învățare pentru tânăra generație. Cred foarte mult în puterea educațională a unor instrumente online asemănătoare jocurilor pe calculator, familiare copiilor, respectiv în ideea de gamificare a actului educațional. Asta încercăm să facem prin platforma www.acum100ani.ro, să oferim un instrument de lucru pentru profesorii de istorie care caută un mod de a-i apropia pe elevi de această materie și caută un limbaj comun cu tânăra generație. Sursa de inspirație pentru forma grafică a proiectului au reprezentat-o jocurile video, dar și documentarele istorice făcute deștept, care știu să îmbrace adevărul istoric în haina atractivă a noilor tehnologii.
Cât privește orele de istorie în mod interactiv, suntem deschiși parteneriatelor atât cu instituții de învățământ de stat, cât și privat, cu care am și demarat niște discuții preliminare. De asemenea, am aplicat și la o finanțare cu un proiect la Țara lui Andrei, pentru a obține fonduri să cumpărăm ochelari VR și alte echipamente, precum și pentru a putea dezvolta aplicații care să redea anumite aspecte ce țin de participarea României în Marele Război în VR (realitate virtuală) și AR (realitate augmentată), care ne-ar fi de folos pentru a demara o serie de ore de istorie interactivă și a duce practic proiectul la următorul nivel.
Cât costă, cât durează și cum se realizează un astfel de site de Visual History?
Fiind un proiect pro bono și o inițiativă al cărei motor este înainte de orice pasiunea, noi, toți cei care s-au implicat în proiect, de la echipa inițială la voluntarii ce au aderat pe parcurs, am alocat sute de ore de muncă nemonetizată, alături de know-how obținut în ani de perfecționare profesională. A fost o muncă de peste doi ani și ne mândrim că am reușit cu resurse modeste să conturăm un proiect vizibil și util, sperăm noi.
Cum selectați informațiile?
Site-ul este actualizat zilnic. Încercăm să aducem o informație din ziua respectivă acum exact un secol. Duminică, 11 noiembrie, la ora 11, când a fost declarat armistițiul, am punctat momentul cu o înregistrare exact a acelui moment când bombardamentele au încetat brusc și s-a așternut tăcerea… Potențialul vizual și digital al fiecărui nou element adăugat păstrează viu conceptul de Visual History, care dă unicitate proiectului nostru.
Avem mai multe criterii de selecție: relevanța pentru ziua respectivă, potențialul de digitalizare pentru fiecare element, ancorele pe care le putem genera în site cu elemente deja uploadate. Când adăugăm o personalitate nouă, ne gândim la decorațiile care există deja în site și care se pot lega cu personajul istoric vizat sau, atunci când alegem fragmente de memorialistică noi, avem în vedere faptul că ele pot contura o imagine vie pentru o personalitate ce există deja în site.
Cât privește acuratețea informațiilor, avem sprijinul partenerilor noștri de la revista Historia, al editurilor partenere (Humanitas, Corint, Editura Militară), precum și al Asociației Tradiții Ostășești prin intermediul președintelui acesteia, Emil Boboescu.
Cam ce fel de întrebări și feedbackuri primiți pe site și de la cine?
Am construit o comunitate pe pagina de Facebook „Acum 100 ani” și întâlnim acolo tot felul de reacții, de la laude și încurajări până la derapaje cu tentă politică și critică neconstructivă. Dar majoritatea sunt mesaje de încurajare și susținere, ceea ce nu poate decât să ne bucure și să ne determine să continuăm.
Cine promovează site-ul și unde?
Pentru promovare, am avut parte de susținerea pro bono a Agenției Galeriu & Partners PR. Fiind un proiect cultural, am avut parte de acoperire media generoasă preponderent pe canalele online ale publicațiilor, dar și în reviste, la radio și chiar la TV. De asemenea, influencerii digitali ne-au fost alături, promovând și ei proiectul în social media. O susținere aparte ne-au arătat-o Historia, IQads.ro, SMARK.ro, Adplayers.ro și Canal 33, care au devenit parteneri media. Pe partea de expunere media OOH (out-of-home), avem parte și de susținerea Blitz TV, care ne-a susținut cu o campanie de spoturi pe ecranele de la metrou, și The Pole Society, cu care pregătim o activare în preajma zilei de 1 Decembrie.
În ce sens veți mai dezvolta site-ul?
Proiectul va continua și după încheierea celebrării momentelor ce țin de Primul Război Mondial și de Marea Unire. Dorim să ducem mai departe conceptul de Visual History și să reactivăm în aceeași notă interactivă, gamificată și alte perioade istorice. O altă rută a dezvoltării ține de transformarea conținutului de pe site-ul www.acum100ani.ro într-un instrument educațional care să se concretizeze în niște ore de istorie vizuală în școli.
Care sunt ingredientele unei povestiri istorice de impact?
Miza proiectului nostru este să arătăm adevărata față a istoriei, neromanțată, lipsită de aura de eroism exacerbat cu care ne-au obișnuit manualele de istorie. Istoria e viață, cu bune și cu rele. Ca să fie cu impact pentru public, un produs cultural legat de istorie trebuie să fie atractiv și ușor digerabil, dar să rămână în același timp cantonat în realitatea pe care o evocă.
Ce facem cu eroicul istoric și ce punem în locul lui în cadrul imaginarului din ce în ce mai sărac al epocii noastre saturate de imagini?
Pe măsură ce trecem de la o etapă la alta a dezvoltării cognitive, avem nevoi diferite.
Când ești mic, e normal să fii atras de eroism și de un anume romantism al relatărilor. Cu trecerea anilor, ajungi la următorul nivel, ești capabil să corelezi anumite personalități cu anumite fapte istorice, poți face conexiuni și poți urmări cauzalitatea lucrurilor. Aura de mister din jurul personajului istoric face loc adevărului istoric. În acest proiect educațional, noi ne-am orientat spre elevii de gimanziu și liceu, care sunt pregătiți să înțeleagă acest tip de conținut.
Epoca în care trăim nu este atât de saturată de imagini cât de informații. Ca să putem face selecția din noianul de informații, avem nevoie de capacitatea de analiză a lor – această abilitate merită cultivată la tânăra generație. Ghidată corect, fascinația tinerilor pentru imagini poate reprezenta o conexiune incredibilă cu noua generație. Prin imagini, se pot reclădi poduri între generațiile care, altfel, și-au pierdut din multe puncte de vedere un limbaj comun, care să îi ajute să poarte un dialog constructiv. Imaginile pot juca rol de translator și mediator între generații.
Citește și:
- Întâlnire cu Stalin, Gorbaciov și rebeli ai Revoluției din ’89
- 100 de obiecte de design românesc – o expoziție și un e-muzeu fără precedent
- Apa de trandafiri, un remediu 100% natural pentru tenul cu probleme
Articol preluat din ediția de ianuarie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Roxana Melnicu
Foto: arhiva personala