Esti aici
Femeia.ro > Promo > De ce este bine sa bei ceai de iasomie

De ce este bine sa bei ceai de iasomie

Un ceai de iasomie este o încântare pentru simțuri și un beneficiu pentru sănătate. Iasomia comună (pe numele oficial jasminum fruticans), precum şi speciile mai rare de origine asiatică folosite la noi ca plante decorative au beneficii pentru sănătate și pot fi utile în prepararea unor ceaiuri extrem de aromate. Iasomia este de secole una din plantele de bază în amestecurile de plante pentru ceaiuri, dar este folosită și ca atare…

De la plantă pentru prepararea ceaiurilor sunt folosite numai florile și funzele tinere. Florile se recoltează în zilele însorite, de preferat cele abia deschise. Fructele şi rădăcinile sunt toxice, iar frunzele marure sunt mai puțin aromate.

Iasomia foloită pentru preparaea ceaiurilor fie simplă, fie în combinație cu alte plante are un efect tonic general asupra organismului, stimulează metabolismul şi fortifică sistemul nervos central, este ideal în cazul persoanelor cu exces ponderal, celor aflați în convalescenţă, celor care suferă de oboseală, surmenaj, astenie şi depresie.

Iasomia conține multe uleiuri eterice şi este o sursă naturală de acid salicilic, asfel că va avea efect analgezic și calmant general al durerilor. În plus stimulează transpiraţia şi măreşte secreţia acidă a stomacului, fiind util în răceli, febră, cefalee, migrene, dureri articulare, precum şi în gastritele hipoacide.

Ca o consecinţă a faptului că are în compoziţie precursori ai salicinei, iasomia are proprietăţi antitermice (scade eficient temperatura), antiinflamatorii generale, antiagregante palchetare şi antivirale. Ceaiul de iasomie contribuie la eliminarea excesului de acid uric din sângele bolnavilor de gută.

Ceaiul de iasomie nu este recomandat în cure de lungă durată și nici nu este recomandat pentru a fi băut simplu pentru ca poate avea efecte de dezechilibrare ale activității celulelor albe din sânge și poate afecta capacitatea de coagurale a sângelui. Este însă perfect combinat cu alte plante și este ideal combinat în proporție de 1:3 cu toate tipurile de ceai verde sau negru, iasomia îmbogățind gustul ceaiului.

ceai de iasomieUn ceai de iasomie este ca o pilulă de aspirină naturală, care vine cu o aromă cu totul specială și un gust plăcut și fin.

Graţie flavonidelor şi a acidului salicilic din compoziţie, iasomia prezintă efecte favorabile asupra sistemului circulator, prin faptul că normalizează circulaţia, reduce permeabilitatea şi fragilitatea capilarelor şi scade riscul apariţiei unor cheaguri de sânge, care prin astuparea vaselor, pot provoca infarct sau accident cerebral.

Datorită acestor proprietăţi, planta acţionează favorabil în caz de edem, fiind indicată, de asemenea, cardiacilor şi celor cu sânge prea „gros”. Cura de ceai de iasomie trebuie să fie însă recomandată de medic. O ceașcă de ceai de iasomie, din când în când nu face însă rău niciodată, nimănui!

Iasomia este ideală pentru stimularea metabolismului, normalizarea tensiunii arteriale, a ciclului menstrual şi combaterea retenţiei hidrice.

Petalele uscate ale iasomiei, se folosesc pentru aromatizarea sau corectarea gustului unor extracte fitoterapeutice fiind foarte potrivite pentru unele formule de ceaiuri alimentare. Ceaiul simplu de iasomie este ușor dulce, astfle că se elimină necesitatea de a adăuga zahăr sau miere.

Ceaiul de iasomie simplu se prepară sub formă de infuzie (două linguriţe de frunze şi flori amestecate sau o linguriță de flori, uscate şi mărunţite, la 250 ml apă).

Prudență și precauții

Este important ca în absența unor indicații terapeutice să bei ceai de iasomie doar de plăcere, când te doare capul sau atunci când ești răcită. Ceaiul de iasomie este contraindicat persoanelor care suferă de hiperaciditate gastrică, gastrită hiperacidă, ulcer gastric sau ulcer duodenal. Femeile care prezintă un flux menstrual abundent (hipermenoree) şi cele însărcinate și femeile care alăptează trebuie să evite cura de ceai de iasomie. O cană de ceai de iasomie poate să fie însă cel mai bun și inofensiv remediu pentru durerile de cap din timpul sarcinii, dar nu mai mult de o cana pe zi, preparată cu o linguriță de flori uscate. Iasomia este contraindicată celor care suferă de boli infecţioase de natură bacteriană.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns