
Tuse, febră, nas înfundat, dureri de cap, cum faci diferența între gripa sezonieră și COVID-19?
Pe măsură ce vremea rece își intră în drepturi, epidemia cu COVID-19 nu se diminuează, ba dimpotrivă, apar și virusurile care provoacă gripe și răceli obișnuite. Mai ales în contextul în care copiii merg la școală și la grădiniță. Simptomele sunt destul de asemănătoare și mulți se întreabă dacă testul pentru COVID-19 este singura soluție să facă deosebirea între ele.
Principalele diferențe
Deși toate sunt cauzate de virusuri și există multe simptome comune, în cazul COVID-19 nu apare strănutul și în cazuri foarte rare se face simțită rinoreea, în schimb, febra este destul de comună, iar când sunt prezente deranjamentele digestive, pierderea mirosului și gustului, e foarte clar că e vorba de noul coronavirus. Tusea uscată și oboseala fără motiv sunt alți indicatori care te pot duce cu gândul la COVID.
O altă diferență este perioada de incubație. Gripa are o perioadă mai scurtă până la apariția semnelor bolii, de 3 zile, în comparație cu infecția COVID-19, la care sunt necesare între 5 și 14 zile de incubație.
Citește și: Mască de protecție din bumbac DIY (tutorial Burda Style)
Când ne îngrijorăm pentru cel mic?
Simptomele la copii sunt destul de modeste în cazul noului coronavirus, însă ele pot fi similare cu cele cauzate de un alt virus, cum ar fi gripa, bronșiolita, gastroenterita sau chiar o răceală mai gravă. Deși de cele mai multe ori, copiii sunt asimptomatici, febra ridicată tulburările digestive, dificultățile de respirație ar trebuie să ne îngrijoreze și să ne adresăm imediat medicului pediatru, izolând copilul la domiciliu.
Totuși, pediatrii spun că transmiterea virusului este mai frecventă de la adult la copil decât invers. În situația în care prezintă simptome și a intrat în contact cu o persoană infectată, copilul trebuie consultat, testat și evident scos din comunitate.
E posibil să ai și gripă, și COVID în același timp?
Specialiștii susțin că da, deși încă nu a fost niciun astfel de caz până acum, e posibil din punct de vedere medical. Din acest motiv, medicii cred că vaccinarea antigripală este mai necesară ca niciodată.
Filtre la școală
Chiar dacă lucrurile par mai relaxate la prima vedere la școală, există câteva filtre și măsuri de prevenție împotriva răspândirii acestui virus destul de periculos pentru o mare parte din populație. În principal, responsabilitatea evaluării stării de sănătate a copilului este a părinților. Ei sunt primul filtru. Însă și profesorii și asistenta medicală din școală au obligația de a monitoriza cum se simt elevii.
„Controlul medical al elevilor la intrarea în școală s-a făcut doar în prima zi de școală. Un termoscaner arată temperatura celor care intră, dar nu e nicio alertă în cazul în care apare o valoare mare. E vorba de multă responsabilitate din partea părinților, în primul rând, a elevilor și, în ultimul rând, a cadrelor didactice și a asistentei din școală sau liceu”, precizează Marta Constantin, profesor la Colegiul Tehnic „Petru Maior“.
Citește și: Cum să fii frumoasă… și când porți mască de protecție
Simptome înșelătoare
Unele persoane se infectează, dar n-au simptome, iar din cei care au, 80% se fac bine fără să aibă nevoie de un tratament special. Însă legătura cu medicul de familie este esențială pentru că la început simptomele pot fi ușoare, însă treptat pot apărea complicații. Medicii de la spitalul Dr. Victor Babeș din București spun că riscul de infecție de la cineva asimptomatic este foarte mic. Și totuși, cei care sunt în vârstă, au hipertensiune arterială, boli de inimă sau diabet sunt o categorie de risc: pot dezvolta forme grave.
Ce spun…
Adriana Camelia Andrășescu Scrieciu, medic de familie
Diferența între COVID și gripă e greu de făcut, pentru că în ambele cazuri temperatura este ridicată, putând ajunge la 40 de grade. Pot apărea oboseala marcată, durerile musculare, tusea este uscată și chinuitoare în ambele cazuri, gâtul inflamat de asemenea. Rinoreea apoasă apare doar în cazul gripei (dar nu la fel de frecvent ca într-o viroză obișnuită) și mai frecvent par a fi frisoanele tot în cazul gripei.
Pierderea gustului și a mirosului apar predominant în infecția COVID, rareori în gripă. Diferența semnificativă o face dispneea, dificultatea de a respira, care apare rar într-o gripa și foarte frecvent în infecția cu noul coronavirus. Foarte ușor se poate pune diagnosticul de COVID și pe radiografia pulmonară, plămânul având un aspect specific de geam mat. În plus, ne ajută să știm că e vorba de COVID dacă pacientul e vaccinat împotriva gripei.
Marta Constantin, profesor la Colegiul Tehnic Petru Maior din București
Dacă părintele vede copilul că e obosit, că are febră, că are nasul înfundat, că și-a pierdut gustul și mirosul trebuie să ia legătura cu dirigintele și apoi cu medicul de familie. În cazul în care acesta nu observă aceste simptome și copilul ajunge în clasă, profesorul trebuie să fie atent, să-l izoleze și să anunțe părinții.
De două ori pe zi asistenta medicală face un tur de observare, fără să fie un consult propriu-zis. În clasele în care se învață în efectiv complet, a 12-a, de exemplu, există și panouri de plexiglas, pentru o mai mare protecție. Oricum, regula generală este purtarea măștii, fără excepție!
Text: Luminița Tăbăran
Sursă foto: iStock