Alimente care stimulează imunitatea

Alimente care stimulează imunitatea

Există mai multe alimente care stimulează imunitatea, cele mai multe fiind legume și fructe, dar printre acestea există și alimentele fermentate, peștele și unele condimente.

Află care sunt cele mai puternice alimente care stimulează imunitatea.

Broccoli este o legumă care include în compoziția sa un complex de nutrienți cu potențial efect antioxidant, anti-inflamator și detoxifiant, fiind un aliment imunostimulator și un adevărat agent anticancerigen.

Alimentele fermentate bogate în probiotice, în special chefirul, stimulează sistemul imunitar. Produsele fermentate natural din lapte combat diareea, ameliorează simptomele infecțiilor, au efect imunomodulator în tratamentul alergiilor, astmului și al eczemei și micșorează efectele adverse datorate tratamentelor cu antibiotice.

Peștele este unul dintre cele mai sănătoase alimente, care poate înlocui cu succes orice fel de altă carne. Atuurile peștelui sunt proteinele de calitate și grăsimile cu valoare biologică ridicată — renumiții acizi grași omega 3, capabili să mențină sistemul imunitar optim funcțional.

Semințele de in, floarea-soarelui, dovleac, rapiță și nucile sunt și ele pe lista cu alimente care stimulează imunitatea.

Morcovul și dovleacul sunt cele mai importante surse alimentare de beta-caroten, efectul acestui nutrient asupra sănătății fiind studiat clinic, organismul putând beneficia de protecție împotriva radicalilor liberi, substanțe care distrug membrana celulară.

Ceapa ajută la curățarea congestiilor și la eliminarea excesului de mucus la diverse nivele în organism.

Usturoiul are numeroase proprietăți terapeutice: îmbunătățește activitatea globulelor albe, mărește producția de anticorpi, distruge ciuperci și fungi, precum candida.

Strugurii roșii și negri sunt și ei imunostimulatori. Substanța fitochimică numită licopen este de fapt prezentă în cantități mai mari în aceste fructe delicioase, iar licopenul are efecte pozitive în profilaxia și tratamentul diverselor afecțiuni inflamatoare. Antocianinele din pigmentul natural, care dau culoarea acestor fructe, pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin prevenirea formării cheagurilor de sânge.

Ghimbirul, turmericul, oregano și ceaiul verde sunt plante cu important rol imunostimulator.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: FreeDigitalPhotos

Cele mai citite
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025

Așteptările nu distrug relațiile pentru că sunt prea mari, ci pentru că rămân nespuse. Iar atunci când nu sunt comunicate, se transformă în frustrări, tăceri și reproșuri. Dacă în adolescență e firesc să nu știm exact ce vrem, la maturitate ar trebui deja să avem curajul să cerem. Despre cum ne putem exprima dorințele și […]

Citeste mai mult
De Andreea Vasile | 04 decembrie 2025
De Andreea Vasile | 04 decembrie 2025

Dacă o întâlnești pe Tilly Niculae fără să știi cine este, ai putea jura că este doar o puștoaică, cu zâmbet larg și energie debordantă, care nu știe cât de complicată poate fi viața de adult. Însă realitatea este cu totul alta. Pe 28 noiembrie, Tilly a împlinit 40 de ani, iar drumul ei nu […]

Citeste mai mult